Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když rodí muži

Otec u porodu je dnes úkaz běžný jako nedělní prodej potravin. První československý muž osobně přihlížel zázraku zrození svého vlastního dítěte (aniž by byl sám porodníkem) v roce 1984. 

Po něm se už statisíce tatínků můžou pyšnit postaru obyčejnou fotografií, nově selfíčkem ve slušivé průhledné nemocniční zástěře a čapce, s pár minut starým novorozencem v náručí a pohledem zastřeným slzami. Ti méně zdatní s protokolem o poskytnutí zdravotní péče v důsledku tržného zranění na hlavě způsobeného pádem v mdlobách.

Ano, i takové věci se mohou stát. A není se čemu divit. Hostujícím účastníkům porodu patří můj veliký obdiv. Já bych k cizímu porodu nešla ani za nic. Jakou bych taky byla rodičce oporou natažená na zemi jak vyvrhnutý medvěd? Navíc bych nerada dopadla jako známý, kterého sestra vyvlekla za nohy do chodby před sál, propleskla jej a zanechala svému osudu a posměchu kolemjdoucích. Dehonestovaný vládce vesmíru se pak bál vstoupit zpět do jámy lvové, strávil tedy několik nekonečných a neužitečných hodin potupně uskladněn za dveřmi porodního sálu.

Věřím, že prakticky každý člověk je tvor s přirozeně ochranitelskými sklony. Instinkty mu velí zasáhnout při prvním náznaku, že se jeho blízcí ocitli v úzkých. Ženy prokazují toto tvrzení dnes a denně, když starostlivě čistí odřená kolena svých dětí a neohrožené loví vosy z kakaa svých mužů. U mužů je ovšem přece jen o maličko více třeba, aby ony problémy volající po zásahu byly v souladu s jejich rozlišovacími schopnostmi. Žena křičící něco o mokrém ručníku na zemi kupodivu nevyvolává u muže až tak silnou potřebu její trápení vyřešit, případně mu předejít. Zato žena křičící bolestí, to je jiná káva! Úkol zní jasně: zachránit, opravit, vyřešit problém, vypnout křik. Výjimky existují, čehož je jasným důkazem obliba filmu Padesát odstínů šedi. Nutno podotknout, že největším sadistickým kouskem v tomto snímku je naplácání na sličně vyšpulený zadeček. Můžeme proto doufat, že počet těch, kteří by se dostali přes metu „pětadvacet na holou“, nestoupne a muži nezačnou řešit bolestné projevy žen nacpáním roubíku do úst.

Když mi můj muž řekl, že by rád byl u narození naší první dcery, promítla jsem si v duchu výjev, ve kterém si můj dvoumetrový manžel u televize zakrývá oči při sledování hraného odběru krve seriálovým postavám a křičí: „Už je to pryč? Už je to pryč?“. Hned nato mi před očima prolétly všechny stropy v ordinacích, které jsem po skutečném odběru a pár minutách bezvědomí viděla já. Bylo jasné, že my dva jsme skvělý, ovšem snadno na záda porazitelný tým. Zařadila jsem si proto celý porod do kategorie velmi odvážných projektů. Muž velmi dobře chápal, že výsledek jeho účasti je jedna velká neznámá. Přesto hrdinně trval na svém rozhodnutí, zakoupil gumové papuče, sednul si s klíčky od auta ke dveřím a vyčkával na povel. Před tím jsme dokonce společně navštívili předporodní kurz, abychom oba nepodcenili přípravu pro onen přelomový okamžik našich životů. Prokázal na něm před svědky, že je schopen unést váhu mého zbytnělého těla zavěšeného za jeho krk, dokáže předvést tři druhy úlevných masáží beder a poměrně obstojně zpěv delfína. Zvýšil se zároveň předpoklad, že mi nebude kázat o plýtvání při dlouhém sprchování a neurazí se a nezačne hájit mou čest po vyslechnutí věty: „Vaše žena není dost otevřená“.

Osud zřejmě pochopil, že my dva jsme schopni tak maximálně jeden druhému strhnout náplast a i to může dopadnout totální blamáží. Zařídil to tedy nenápadně tak, abych obě své dcery musela rodit císařským řezem. Kamarádka tento způsob označila názvem „Wellness porod“. Považuje totiž za vrcholně zbabělé praštit sebou na lehátko, na chvilku si spokojeně pospat a probrat se k hotovému. Můj muž byl takto ušetřen zkoušky ohněm a vzhledem k celkové anestezi se nedostal ani za dveře operačního sálu. Navíc se mu podařilo získat si srdce sester nedonošeneckého oddělení, protože seděl před inkubátorem dobrou hodinu a půl a jen zamilovaně pozoroval svou novou osudovou ženu, čímž údajně překonal místní rekord ve sledovanosti. Můžu tedy s hrdostí místopřísežně prohlásit, že můj muž se svého úkolu zhostil se ctí a zvládnul jej na výbornou, ačkoliv nebyl u prvního nadechnutí našeho dítěte. Koneckonců já jsem ho prospala, přesto můžeme s určitostí tvrdit, že k němu došlo. Z toho jasně vyplývá, že není potřeba, aby rodiče stáli dítěti za zadkem u každého nádechu.

Lehce chaotický typ muže může navíc různým způsobem odvádět pozornost zdravotníků. Za dosud nejoriginálnější považuji zážitek svých známých. Ambiciózní otec se nespokojil s obligátním omdléváním. Lékařku i zdravotní sestru vyřadil na několik minut z provozu podstatně svéráznějším způsobem. Při příchodu se pokoušel co nejvíce spolupracovat s porodníky, nahlásil proto vzorně dynamiku kontrakcí, držel se při tom za břicho, koulel očima, ukázkově dýchal a o síle kontrakcí byl ochoten vyprávět celé hodiny. Na první pohled bylo tedy nasnadě, že co se týče porodu, on to teda, na rozdíl od poměrně statečně se tvářící ženy, bere vážně. Od sestry vyfasoval ochranný slušivý průhledný obleček a povel si ho obléknout. Jaké pak bylo překvapení všech zúčastněných, když se otevřely dveře, vkráčel do nich budoucí hrdý otec s mírným ruměncem v tvářích a přísám bůh, nebylo to srdce, co předložil všem přítomným ženám k prohlídce téměř jako na dlani. Oděn pouze v průhledného „andělíčka“, přicupital se zrakem cudně sklopeným k zemi, otočil se zády a rozpaky se zajíkajíce požádal sestru, aby mu oděv nad holou zadnicí zavázala.

Dostal se tak na nejvyšší stupeň přírodního přístupu. Nahé dítě přivítal málem nahý otec. Jeho alternativní přístup však zatím nebyl moderní medicínou přijat s velkým nadšením. To už se tak vizionářům stává, že zůstávají se svými holými zadky nepochopeni.

 

Autor: Zuzana Hubenakova | středa 12.8.2015 15:23 | karma článku: 36,48 | přečteno: 5546x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

Že v Lidlu nabízejí leccos, třeba i šablonu na úpravu tvaru ochlupení ohanbí (přísahám, že to si nevymýšlím), to mě už nepřekvapí. Nedivila bych se, kdybych tam našla valentýnské balení diamantů (pytel uhlí a léky na trpělivost).

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82 | Přečteno: 11852x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

Jsou tací šílenci, co by klidně řekli, že na dovolenou se jezdí, aby si člověk odpočinul od stresu, děti nabraly čerstvý vzduch do hrudních košíčků a dospělí sílu do dalšího pracovního zápolení.

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1695x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

Existuje nepřeberné množství písemných materiálů, které podrobně vysvětlují základy zdravého stravování. Během pár minut se dozvíme, jak moc raw je rawhlík, či kolik cukety, sóji a naklíčeného zrní nahradí jeden steak...

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2223x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

Před pár dny mě stihla viróza nepříjemná jak pro chameleona snaha splynout s balením lentilek. Za 38,2 po dvou paralenech jsem byla ráda. Bolelo mě asi všechno, ale to si moc nepamatuju, protože jsem byla z těch horeček dost mimo.

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34 | Přečteno: 4493x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

Osmého dne, když měl Bůh hotovo, zamyslel se, jak by okořenil prostému lidu život. I stvořil ke své škodolibé potěše ruličky alobalu, které nejdou odmotávat, izolepu, u které nelze najít konec a papírové kapesníky.

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4401x
Semestra věd lecjakých a členka vědeckého sdružení Pako.

Autorka knih Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, spoluautorka Deníčku moderního páru, který vznikl ve spolupráci s Dominikem Landsmanem a nově knihy Žena na tahu.

Dobré a tajné zprávy mi můžete zaslat na e-mail: hubenakova.blog@centrum.cz, případně se stavte na facebookovou stánku Vstupte bez klepání.

Seznam rubrik