Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Genderová, neboli pohlavní studie

Tento blog bude možná trochu klišoidní… klišéovaný…klíšový, herdek, co to je za slovo? Prostě tak trochu klišé. Přesto se odvážím vyjádřit k velmi objevnému tématu, které je nové jako svět sám. 

abecedazahrady.dama.cz

Kam se podívám, nacházím rozbory toho, jak by se měly chovat ženy, muži, děti, domy a stromy. Rozhodla jsem se proto vydat své stanovisko k této problematice. Jsme přehlceni návody, a přesto se soustavně rozhodujeme blbě, jak nás naši sousedé, kamarádi , kolegové, náhodní kolemjdoucí a hlavně moudré knihy naštěstí vždy rádi upozorní. Zajímavý paradox hodný výzkumu!

Když to vezmu od podlahy, je jasná věc, že po světě chodí obvykle samičky a samečci, jen občas se kolem mihne nějaký ten hermafrodit. Samičky jsou jiné než samečci, z kteréhožto zjištění je spousta lidí živa a neradostná. Tráví mnoho času snahou kategorizovat bezcílné intuitivní jednání negramotných samiček a samečků, uvádět věci na pravou míru a stanovovat si cíle, jak dosáhnout absolutní rovnováhy a spravedlnosti. A když všechna svá zjištění zanesou do tabulky, ukáže se, že to celé zapomněli vynásobit dvěma. Zanoří se tedy zpět do problematiky, aby nakonec zjistili, že jim do toho někdo pořád vnáší chaos a odmítá pochopit, že věci už nejsou, jaké se zdají být.  

Přesto mi nikdo z vědců nevysvětlil, jak je možné, že:

-           Rozeznám 134 nuancí proneseného slova „jasně“ (Sluší mi to? Jasně! Příjdeš brzo? Jasně.             Vychrtlé holky nejsou hezké, že ne? Jasně…?), ale klepající motor neslyším.

-          Lentilku pod gaučem vidím už od hlavních dveří, ale výměnu kol na autě nezaznamenám                   vůbec, výměnu auta stěží a po pár dnech.

-          Lak na nehty mi nesmrdí, lak na cokoliv jiného příšerně.

Doposud se podle těchto znaků jevím býti ženou, což je v pořádku, to souhlasí. Jestliže však mám přistoupit na škatulkování různých publiscentů, mám malinký problém. Příroda mi jako takový vtípek přihodila jeden „mužský“ gen. Ten určuje vztah k domácím pracem a lásku k vaření. Nastavuje mou mysl do základního továrního nastavení:  Nevidím, nesnáším, nechápu, nechci dělat, neumím. Jaká smůla, že ženská část mne se podvolila diktátu šovinistů a těhotenství, kojení a pobyt s dětmi jsem vzala na svá bedra. Kdybych byla co k čemu, nepodvolila se a nechala to na manželovi, mohli jsme mít dům ve vysokém lesku. Můj muž má totiž gen reversní k tomu mému. A měl ho už před tím, než jsme se potkali. Láskyplně se staral o svého spolubydlícího na koleji. Občas ho vyhrabal z hromady oblečení, knih, a kdoví čeho všeho, prohrabal cestičku ke dveřím, kudy ho s úsměvem vyprovodil a popřál mu hezký den. Než se spolubydlící vrátil z… knihovny, pokoj byl k nepoznání. A oba pak společně projevili radost nad znovunalezenými věcmi, zvířaty a lahvemi.

Nemohu přehlédnout i jeho „mužské“ behaviorální znaky, jako například:

-          Nechala jsem si zkrátit vlasy o 20 centimetrů. Nevšiml si a pokračoval s dcerou v hledání                   zatoulané lentilky.

-          Zeptal se, jestli nevadí, když přespí u kamaráda. Já řekla naprosto jasné a výstižné „Jasně“,            on přesto odjel a pak se děsně divil, co mi je.

-          Příjde mu v pořádku rozebírat motor motorky v kuchyni. Pro ty, kteří to ještě nezkoušeli –                  smrdí to. Moc.

Když si to tak podtrhnu, sečtu a vydělím třinácti, vyšlo mi, že společně jsme schopni vytvořit dvojici, ve které se vyskytuje jeden průměrný muž a jedna průměrná žena. Vzhledem k tomu, že v konečném důsledku to funguje, brala bych tento model za relativně funkční.

Pro zachování objektivity ovšem hodlám celý následující víkend věnovat studiu dopadu soužití dvou a více žen na jejich psychiku. Bez dětí, samozřejmě. Vidím to na detašované pracoviště, na kterém se dá hodit bokem, okem a zalít to Stockem. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzana Hubenakova | středa 14.5.2014 11:42 | karma článku: 43,75 | přečteno: 12433x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

Že v Lidlu nabízejí leccos, třeba i šablonu na úpravu tvaru ochlupení ohanbí (přísahám, že to si nevymýšlím), to mě už nepřekvapí. Nedivila bych se, kdybych tam našla valentýnské balení diamantů (pytel uhlí a léky na trpělivost).

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82 | Přečteno: 11856x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

Jsou tací šílenci, co by klidně řekli, že na dovolenou se jezdí, aby si člověk odpočinul od stresu, děti nabraly čerstvý vzduch do hrudních košíčků a dospělí sílu do dalšího pracovního zápolení.

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

Existuje nepřeberné množství písemných materiálů, které podrobně vysvětlují základy zdravého stravování. Během pár minut se dozvíme, jak moc raw je rawhlík, či kolik cukety, sóji a naklíčeného zrní nahradí jeden steak...

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2224x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

Před pár dny mě stihla viróza nepříjemná jak pro chameleona snaha splynout s balením lentilek. Za 38,2 po dvou paralenech jsem byla ráda. Bolelo mě asi všechno, ale to si moc nepamatuju, protože jsem byla z těch horeček dost mimo.

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34 | Přečteno: 4494x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

Osmého dne, když měl Bůh hotovo, zamyslel se, jak by okořenil prostému lidu život. I stvořil ke své škodolibé potěše ruličky alobalu, které nejdou odmotávat, izolepu, u které nelze najít konec a papírové kapesníky.

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u jedné ze strakonických středních škol, kde podle jejich sdělení místní...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4403x
Semestra věd lecjakých a členka vědeckého sdružení Pako.

Autorka knih Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, spoluautorka Deníčku moderního páru, který vznikl ve spolupráci s Dominikem Landsmanem a nově knihy Žena na tahu.

Dobré a tajné zprávy mi můžete zaslat na e-mail: hubenakova.blog@centrum.cz, případně se stavte na facebookovou stánku Vstupte bez klepání.

Seznam rubrik