Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Kyberšikana“ – Mějme respekt…

Mladé puberťáky už omrzelo různě šikanovat své spolužáky a jiné žáky, chodící do stejné školy, nyní mají dají zálibu, která je fakt lepší a je to fakt hustý! Šikana učitelů.

Ilustraení foto kyberšikanyzpravy.idnes.cz / poevzato z Google.cz

Nudím se. Učitelka zase vykládá nějakou nezáživnou látku. Vůbec mě to tady nebaví. Učitelku neposlouchám. Přistihuju se, že ji jednoduše ignoruju. Po chvíli sledování, jak se učitelka moří s vysvětlováním nějaký věci z čehosi, co se jen lehce podobá dějepisu a historii v době Československa za proběhu druhé světové války, mi připadá, že i ona sama cítí, že něco není v pořádku. Divím se, že i ona má blbej pocit, že třídu nudí.

Na chvíli nečekaně ze třídy odejde.

Začíná šrumec. Pár znuděných spolužáků se domlouvají, že si z učitelky jednoduše udělaj prdel. A další se připojuje, že to všechno natočí. Bude to fakt prča. Už se nemůžou dočkat chvíle, kdy zas učitelka vejde do třídy a začne to pravý „vzrůšo“.

A je to tady. Učitelka je zpátky a pokračuje v nudném výklady naší situace při druhé světové války. No, moc si ji nevšímám, spíš sleduju, co provádějí mí potrhlí a znudění spolužáci. Prej to bude fakt prdel. To jo teda. Nejsem zrovna příznivce tohohle typu šikany.

Jeden naschvál vyrušuje, tak ho jen učitelka napomene. Druhej do toho jde tvrdějc, a to tím, že jí dá větší a tvrdější naschvály. Nahlas její výklad komentuje. Ne moc šťastným způsobem. I jeho učitelka opomene, ale nepomáhá to. Zároveň další, který se nečekaně přidává, vyrušuje spíš neverbálně. Háže z jednoho konce třídy na druhý různé papírky, a prostě dělá bordel. Shodou náhod se trefí do učitelky. Myslím, že i on uznává, že to trochu přehnal, ale nedává to najevo. Neobtěžuje se omluvit. Dělá jako by nic. On svatoušek. On nic, on muzikant.

Učitelka se na něj přísně podívá a mám pocit, že si myslí, že tímhle pohledem něco spraví. I ona, po několika okamžicích, zjistí, že se mýlí.

Všechno je samozřejmě natáčeno.

Celkem hustě se na spolužáka rozčílí. On dělá jakoby nic. Chvílemi se jejímu hysterickému řevu a nadávání pousměje. To je to pravý vzrůšo. Učitelka je nasraná a my děláme, že jsme úplně klidní. My nevyrušujem. Vše je tajně natáčeno no mobil.

Zdá se, je jisté, že učitelka situaci nezvládá. Vzpomenu si na úlet, kdy dal jakýsi učitel svému žákovi pohlavek, žák se naštval a odešel ze třídy. Jakmile učitel zjistil, že daná situace byla natočená a vyvěšená na YouTube, odešel z funkce a ze školy a po několika dnech spáchal sebevraždu. To by bylo něco, kdyby něco podobného potkalo i nás. Učitelka by ztratila nervy a žákovi by při nejhorším vrazila pár facek. V nejlepším případě by ho vyhodila ze třídy a oznámila by mu, že si promluví s jeho rodiči.

Konec hodiny. Pro učitelku asi jeden z nejlepších způsobů, jak ukončit tuto situaci. Celé třídě sděluje, že doufá, že se tohle příště opakovat nebude. Pokud ano, přistoupí, ať nerada, na tvrdější způsob učení. Netuším, co myslela tím „tvdější způsobe učení“. Netuším, co nás čeká, pokud si pár kluků ze třídy s tímhle otravováním učitelů a šikanování mobilem nedají pokoj. Myslím, že ne. Že si ten pokoj nedají. Asi chtěj, aby to zašlo to většího průseru, že byl tenhle, aby byla ještě větší prdel, než normálně je.

 

Čím to je? Čím to je, že se žáci nudí, nedávají pozor a učitelům to dávají pěkně najevo? Čím to je, že si z učitelů dělají srandu, čekají, kam až můžou se svým chováním a kam až trpělivost učitele může zajít, a všechno si natáčejí na mobily, a pak to vyvěsí na YouTube, kde je těchto typů videí už mrtě? Mají to za potřebí? Co z toho mají? Co mají ze všech těch bouřlivých reakcí, vyvolaných svým chováním?

Prostě se nudí. Učitelé obecně nedokáží, ve většině případech, dát najevo celé třídy svůj respekt. Někteří ano, jakmile vstoupí do třídy, přichází to pravý peklo, kdy si ani sami žáci nedovolí nic, čeho by pak mohli litovat. Někteří takové učitelé jsou, a právě proto je některé žáci nemají příliš v oblibě.

Ale čím to, že jsou i mezi námi tací učitelé, kteří ten přirozený respekt a autoritu nemají, a tím pádem nezvládnou zklidnit čtvrtinu třídy, která nehorázně vyrušuje? Prostě proč tady jsou tací učitelé, kteří na to prostě nemají?

Asi fakt maj pocit vzrušení, že se učitel nasere, v lepším případě jenom naštve, a neudrží svoje chování a chovají se k žákům tak, jak by se neměli. Příkladem je právě onen učitel, který po své vyhrocené situaci s neposlušným žákem, zjistil, že bylo vše natáčeno na mobil na dáno na YouTube, nic neunesl, odešel z funkce a ze školy, ale ke všemu ještě spáchal sebevraždu.

Šikana je prostě ve škole zločin. Ať šikanuje neposlušný žák slabšího nebo nějakého přihlouplého kluka ze školy, nebo ať šikanuje neposlušný žák svého nudícího učitele a další to natáčí na mobil.

Nechci tady kritizovat jen učitele, kteří nejsou schopni třídu zaujmout a vykládat určitou látku volnějším, zábavnějším způsobem, protože si jsem vědom toho, že jsou mezi učiteli i tací, kteří to dokážou. Dokážou třídu zaujmout tak, že nikoho nenapadne, aby si z učitele udělal prdel, ale jsou tu i tací, kteří neslušné chování žáků vezmou s humorem a trochu žáky přechytračí, a žák zjistí, že to nemá cenu.

Ano, je tu problém i na straně žáků. Jednak žáků, kteří mají vyrušování kohokoli, kdekoli a kdykoli prostě v povaze, ale i na straně žáků, kteří nějakým způsobem vyrůstali v ne moc sociálním prostředí, kdy na ně rodiče neustále řvali nebo se o ně prostě nestarali, a jistým způsobem žáci si myslí, že si můžou všechno dovolit.

V chování žáků hraje určitou roli jednak způsob vyučování učitele, povaha člověka a vyrůstání v určitém prostředí. A my to, bohužel, nezměníme. Můžeme dát rodičům najevo, aby si ty svoje ratolesti trochu zklidnili, můžeme žákovi dát najevo, že jeho chování nemá cenu, ale pochybuju, že bude mít nějaký účinek dočasné vyhození ze školy, kdy týden nepustíme žáka do školy a ať se o něj starají rodiče. My s ním nechceme mít nic společného. To není řešení. Jako podobný princip, kdy třída vyrušuje a učitel jí za trest napaří písemku. To taky nemá smysl. Jednak třídu ještě víc naštve, a jednak bude mít větší pocit, že učí debily, který se neučí z hodiny na hodinu…

Mějme proto respekt. Mějme respekt k učiteli, který má na starosti vyučovat ve třídě, kde je třicet lidí, protože i to není jednoduché. Nejlepším způsobem jak to dát žákům najevo, že vyučovat v takovéhle třídě fakt nemá smysl, je ten, že například dvoum žákům dá referát na určité téma a další hodinu si budou moc vyzkoušet, jaké to je učit svoji třídy. Právě tady poznají to „pravý vzrůšo“, kdy třída vyrušuje a nejrůznějšími způsoby šikanuje své učitele. To je právě vono! To je ta pravá prča!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hrudka | neděle 22.2.2009 14:33 | karma článku: 13,81 | přečteno: 2507x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.