Populismus vadí, servilita ne

Posledních několik dnů před volbami. Kampaň se dostává do obrátek. Reklamní agentury jásají. Voliči také. Sliby se slibují. Preference se odhadují. Párky se ohřívají. Květiny rozdávají. A také úsměvy. Do objektivů.

Slibem nezarmoutíš. To, co my vám slíbíme, nikdo jiný nesplní. A podobné bonmoty se dají aplikovat na současnost. Prý není kampaň agresivní. Co je horší, politické strany v kampani vlastně žádné řešení nenabízí. Tedy drtivá většina stran. Vlastně se jen podbízejí některé skupině voličů a slibují jim, že dostanou po volbách více peněz. Více jakých peněz? Ze státního rozpočtu, tedy z peněz všech. Je to populistické? Ne servilní. Normální podlézání a mazání medu kolem úst a uší těch, kteří neumí počítat.

Nepopulární opatření nechce skoro nikdo propagovat. Aby se neshodil u voličů? Aby nevypadal staromódně? Aby se mu snad někdo nesmál, že jedině poctivá práce nás může vytáhnout ze současného dekadentního stavu. A za rozumnou poctivou práci také poctivá odměna. Žádné jistoty desetinásobku, zázračné zbohatnutí či peníze za nic. Rozumná politika s rozumným výsledkem. Žádné nereálné sliby, žádné porcování šelmy. Tradiční hodnoty, které jsou prověřené dlouhým časem. Rodina, práce, slušnost, ochota, láska, porozumění, tradice, klid, rozum, cit, laskavost, spravedlnost, odpovědnost. Mně tahle slova zní dobře a jsou naplněna příjemným obsahem. Nic, čemu bych se chtěl posmívat. Nic, co bych chtěl shazovat nálepkou populismu.

V kolika politických stranách tyto pojmy znají a v praktickém životě používají? Kolik politiků, kolik kandidátů takto žije? Znáte je? Budete je volit nebo opět sednete na lep těm, kteří jen slibují a mažou med? Nebo se snad bojíte žít rozumný život na zdravých základech a raději se necháte vydržovat ostatními? Jak dlouho to takto ještě může fungovat? Je čas vzít rozum do hrsti, oprostit se od nesmyslů a volit toho, kdo neslibuje, ale ví. Přestaňme hledat pravdu tam, kde není a volme jedinou tradiční konzervativní stranu, která prošla zásadní revitalizací. Volme zdravou Českou republiku bez nebezpečných reforem, testů a zkoušek. Volme společně číslo jedenáct.

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Berka | pondělí 14.10.2013 11:18 | karma článku: 8,72 | přečteno: 576x