Může blbec vymyslet něco jiného než blbost?

Odpověď zní ANO, ale pouze jako vedlejší produkt a s téměř nulovou pravděpodobností. Více než 20 let po Vítězném listopadu reformujeme, až se hory zelenají, zdokonalujeme demokracii a fungování státu. Nevím, asi jsem nedočkavý, ale 20 let se mi zdá dostatečně dlouhá doba, aby bylo vše funkční a navíc ověřeno praxí. Kdyby s podobnou efektivitou naši politici konstruovali automobil, tak jsme dodnes národem turistů. 

Kde hledat příčiny? Ve vzdělání (morálku ponechávám záměrně stranou). Do politiky se dostávají mladí, nezkušení lidé o jejichž vzdělání si nedělám příliš velké iluze. Naše školství totiž generuje průměrné (a to jsem velký optimista) studenty, z jejichž řad se rekrutují špatní politici bez životních zkušeností. A tak se může stát, že téměř čerstvý absolovent VŠ se stane ministrem financí, obklopí se stejně nekvalitními kamarády a malér je na světě. Jak se může sotva vystudovaný politik fundovaně vyjadřovat o důchodové nebo zdravotní reformě, když mu chybí nejen profesní ale i životní zkušenost?

Do vrcholné politiky by měli vstupovat ŠPIČKOVÍ odborníci (ne odborníci na kdeco) s dostatečnou prokázanou praxí v oboru (ne se stranickou knížkou). Jen tací dokážou něco vymyslet a prosadit. Blbec vymyslí zas jenom nefunkční pitomost.

Znám jednu starou paní. Neumí číst, psát ani počítat. Prožila plnohodnotný život, troufám si říci, že šťastně. Rozhodovala o běžných věcech, na které její nevzdělanost stačila. Nedokážu si představit tu katastrofu, kdyby tomu bylo jinak. Proč nám to u politiků nevadí?

Tak až se zase budeme divit, proč 20 let po revoluci vymýšlíme nefunkční kraviny, pamatujme, že na zdravotní reformě asi makají nějací "plzeňští právníci".

Autor: hroší poutník, Petr Berka

Autor: Petr Berka | středa 13.4.2011 10:44 | karma článku: 25,40 | přečteno: 1682x