Je libo dotaci?

Miluju dotace, je to způsob, jak vyplatit někomu peníze ze společné kasy na soukromý účel, podle zákona. Je to způsob, jak utratit nechutně velké peníze, na které se muselo nadřít hodně pracovitých lidí. Je to způsob, jak zaměstnat hromadu lidí, kteří by jinak byli třeba na pracáku.

Rozkaz zní jasně, musíme rozdělit miliardu a je nám (skoro) jedno, kdo to dostane. Padni komu padni. Jen musí správně vyplnit padesátistránkový dotazník, doložit třicet dokumentů (které si úřad může opatřit také), sehnat dvacet razítek a my mu žádost odborně posoudíme.

Cože? Vy chcete dvacet tisíc na činnost dětského souboru? Máte tam formální chybu. Pardon, snad příští rok. Cože? Vy chcete dva miliony na dostavbu golfového hřiště? Jistě. A bude vám to stačit? Raději tam napište pět milionů, lépe se to počítá a můžete mít o jamku více.

Chcete dotaci a nevíte jak na to? Naši úředníci také ne, to školení, které platila EU se nějak nepovedlo a navíc ta dotace stačila jen na chlebíčky a pronájem sálu, bylo to v sobotu a nikdo nepřišel. Ale fotky jsme udělali a tak je všechno v pořádku. Ale dám vám vizitku na jednu společnost a ta vám pomůže žádost sepsat. Mají s tím zkušenosti. Zadarmo? Ne, nedělají to zadarmo, dáte jim deset procent z dotace. A když jim řeknete, že vás posílám já, bude to ještě lepší.

Chcete dotaci a nevíte na co? Žádný problém. My vám najdeme nějaký pěkný titul a pak se o dotaci rozdělíme. Můžete třeba bádat nad mokřinami, to je pěkná činnost a dobře placená. Kolik peněz chcete? Cože? Chcete dělat něco potřebného a smysluplného? To se omlouváme, ale takovou kolonku tady nemáme. To víte, musíme se přesně držet manuálu. Je to v té brožuře, přes to nejede vlak. Zapomeňte na veřejné zakázky, tam musíte vykonávat nějakou činnost, dotace je daleko lepší. Tam vám můžeme dát peníze za to, že neděláte nic.

Ročně se na dotacích vyplatí stovky miliard. Nikoho to neštve (na rozdíl od církevních restitucí), protože jsou to tisíce menších částek, o kterých se nemluví. A stovky miliard nám chybí jinde. Dotace jsou úplatky podle zákona. Jsou to nesystémově vyhozené peníze, které se zpravidla společnosti nikdy nevrátí.

Dnes se poprvé sejdou čerství poslanci. Pokud to s naší zemí myslí dobře, zruší tohle nemravné mrhání veřejnými prostředky. Provedou důkladnou revizi všech dotačních titulů a budou se snažit podporovat zejména společensky potřebné obory. Případně se dotace mohou použít ve formě investic, které se nám po čase začnou vracet.

 

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Berka | pondělí 25.11.2013 10:18 | karma článku: 26,29 | přečteno: 885x