Já chci jen poslat balík a ne životní pojištění

Česká pošta. Státní podnik, který rozšiřuje doplňkový sortiment. Dneska jsem byl na poště, chtěl jsem jen poslat balíček.

Máme tu u nás takovou malinkatou poštičku. Pět přepážek, ze kterých funguje tu jedna, tu dvě, v největším frmolu i čtyři. Obvykle tu bývají dlouhé fronty zoufalých občanů. Automatické dveře vás několikrát přivřou, než se dostanete dovnitř. Lidé se snaží předbíhat a balík tu pošlete jen u jednoho okénka. Dneska tu bylo podezřele prázdno. U každého ze tří okének jeden klient. Stoupnul jsem si k balíkům a čekal, až na mne přijde řada. Najednou slyším, jak slečna za přepážkou nabízí stařence uzavření jakési smlouvy. Myslel jsem, že omdlím. Celá transakce naštěstí zkrachovala na tom, že dotyčná dáma neměla občanku. Byla propuštěna po dalších pěti minutách, kdy si poštovní úřednice zapsala telefonní kontakt a domluvila si termín, kdy zavolá.

Rozhlédl jsem se kolem sebe. Přibyly tu další vitríny s doplňkovým sortimentem. Kromě hraček, knížek, výhodných balíčků s čímkoliv, tu jsou formuláře na uzavření jakékoliv smlouvy s kýmkoliv. Naštěstí mi nebylo nic nabízeno, prostě jsem jen podal balíček, zaplatil poštovné a dostal vytištěný podací lístek. Asi jsem se tvářil dost nebezpečně. Slečna za přepážkou může na provizi z uzavření smlouvy zapomenout. Od pošty chci jen jediné, přepravu zásilek. Všechno ostatní si laskavě strčte do poštovního pytle. Děkuji.

 

Petr Hroch Binder, poutník Hroch

 

Autor: Petr Berka | pátek 20.5.2011 18:07 | karma článku: 26,43 | přečteno: 2137x