Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vůně vody

Voda na kopci to byl stálý a permanentní problém. Později, když jsem tam už nežil a maminka na všechno nestačila, jsme zřídili vodovod až do "baráku". Za mého dětství však jakákoliv potřeba vody se měřila na napumpované a přinesené "kýble".

Je pochopitelné, že nás nikdo, jako děti, nemusel učit šetřit vodou, neboť každý vyplýtvaný "kýbl" představoval v každé roční době cestu několika desítek metrů s prázdným "kýblem" k pumpě, spoustu pohybů při pumpování, několik desítek metrů zpět s plným "kýblem" a strachem aby se "nenasvinilo" a "nenaprasilo", prostě se nepolily schody a chodba. Mnohokrát se stalo v době sucha, že voda v pumpě prostě vyschla a nebyla. To potom bylo martyrium, neboť jsme chodili pro vodu do lesní studánky půl kilometru vzdálené. Maminka se nikdy kvalitou a rozborem vody nijak zvlášť nezabývala prohlásila ji buďto za dobrou nebo nekalou. Musím ale říci, že jsme nebývali nemocní a většinou nám chutnalo. Jako dítě jsem však nenáviděl dvě věci spojené s vodou, koupání co do očisty a praní prádla. 

Koupání. Ne, že bych si nějak zvlášť liboval ve špíně, ale koupání na kopci jsem ze srdce nenáviděl, protože obnášelo mimořádně zvýšený nános a mnohdy i výnos kýblů, zatápění ve sklepní místnosti, kde byl jakýsi parní stroj na ohřev vody a veliká pozinkovaná vana. Byl pevně určen koupací řád, počet nanošených a ohřátých kýblů pro jednotlivé členy domácnosti. Ó jak jsem tehdy záviděl babičce, když vyprávěla jak se kdysi koupala ona, děda a čtyři děti (3 tety a 1strýc). Nejdříve prý přišly na řadu děti od nejmenších, potom babička a naposled děda, vše z jedné vody, až se bojím říci načisto. Pokud jsem se zmínil o výnosu kýblů, tak to záleželo na roční době, neboť na jaře v létě a na podzim se použitá voda po koupání nevylévala do odvodňovacích kanálků ve sklepě, ale přelévala do dalšího již vysloužilého, umně vyspraveného kotle a po vystydnutí roznášena na různá místa v zahradě, která bylo potřeba „zalejt jako sůl“ a „byla by věčná škoda vodu jen tak vypustit“. V zimě si vzpomínám, že teplá voda z koupání vždy nadělala okolo baráku takové díry ve sněhu tak, jak ven ústily odvodňovací kanálky. O kanalizaci jsme na kopci neměli ani ponětí, ale životní prostředí nejbližšího okolí baráku tím určitě netrpělo, spíše naopak. 

V zimě bylo koupání o polovinu cest s kýbly lehčí, ovšem vzhledem k tomu, že se topilo jen v kuchyni a potom v parním stroji ve sklepě, zase mnohem nebezpečnější a zimomřivější. Je až s podivem, že jsme nebyli neustále nemocní a nachlazení, jako mnohem později mé děti, když jsme žili v paneláku. Zřejmě ona spartánská výchova měla něco do sebe i když mi ještě dnes naskakuje husí kůže při vzpomínce na zimní cesty z „koupelny" plné páry do kuchyně, když na chodbě mrzlo. Na druhou stranu jsme se vlastně, aniž bychom si to uvědomovali, chovali jako Finové v té jejich finské sauně a dodnes cítím onu vlhkou vůni mýdla a praskajícího ohně v parním stroji, suchý a ledový vzduch na chodbě i přívětivou vůni vytopené kuchyně po koupání. Na jaře v létě a na podzim nás vždy ještě na druhý den po koupání čekalo zalévání. V létě jsem usmlouval vlastní koupání na dobu, kdy nebylo možné se alespoň 3x týdně koupat v přírodě, což jsem považoval za mnohem zábavnější i vzhledem ke zmíněným kýblům. 

Praní prádla - Málo kdo si dnes již zřejmě umí představit to, co jsem jako dítě od nejútlejšího věku prožíval, při praní prádla. Maminka neuvěřitelně poctivá a troufnu si říci i svým způsobem trochu zavilá, co se týkalo praní prádla, neslevila ani ň. Mnohokrát jsem si na ni vzpomněl, když jsem četl věty ve smyslu „prosté leč čisté“. Výše vzpomenutý „parní stroj„ sloužil taky k praní prádla a to nikoliv automatickému, ale výhradně ručnímu, což znamenalo několikanásobné cesty od pumpy do sklepa a ven. Prádlo prala maminka zpočátku v dřevěných neckách pomocí tzv. drhlenu. Někde okolo roku 1956 přinesla usnadnění dřevěná pračka. Prádlo se v horké, parním strojem ohřáté vodě s nastrouhaným mýdlem s jelenem pralo tak, že se kývalo jakousi horní součástí pračky sem a tam. Nikdy jsem nepoznal kdy je to tak akorát a prádlo je čisté, ale maminka to prý poznala přesně. Já měl na den kdy se pralo vždycky tolik jiných povinností, že mne je maminky zřídka kdy uvěřila. Pak jsem se užíral pocitem, že musím kývat mnohem déle než bylo zapotřebí, jen proto abych nemohl jít zase „někam lítat“. Tím to však v prací dny zdaleka nekončilo. Protože na máchání by se „vyprasilo strašně vody“ následovalo něco, co alespoň pro mne je dodnes poněkud nepochopitelné i když obdivuhodné. Mnohokrát jsem na to vzpomínal v souvislosti s četbou „Hanibalův přechod Alp“.  

Po vyprání všech svršků, spodků, ložního a jiného prádla, jsme totiž ještě vše mokré dali do obrovských kovových hrnců, naložili na žebřiňáček a vyrazili máchat. Radši jsem řídil než tlačil po cestě dlouhé kilometr a půl k potoku, kde bylo máchadlo. Cesta nejprve krátce strmě stoupala a pak dlouze strmě klesala, což vyžadovalo zapojení všech svalů co jich jenom tělo mělo. Po příjezdu na místo jsem měl většinou čas, než prádlo maminka vymáchala, pro sebe a na průzkum okolí. Přece jenom jsme byli na cizím teritoriu a musím přiznat, že jsem ho zkoumal tak důkladně, že se mi dodnes vybavují při vzpomínkách na ona místa i charakteristické vůně tichých tůní, prosluněných remízek a opuštěných polorozbořených stavení. Vzpomínám si, že jsem mnohdy zašel daleko a k nelibosti maminky neslyšel její volání „Hotovo jedééém“. Později to vyřešila píšťalkou, kterou bylo slyšet na míle daleko. Cesta zpátky byla namáhavější neboť byla povětšinou do kopce a příjezd k baráku vůbec neznamenal konec praní. 

Prádlo se totiž ještě muselo „plajchovat aby pěkně vonělo“, což vyžadovalo většinou další den povinností, které jsem, dnes už to můžu přiznat, někdy poněkud šidil. Prádlo na plajchu, rozložené na trávníku za slunečního svitu se dle instrukcí muselo pravidelně kropit tak, aby nikdy před sebráním úplně nevyschlo. To jsem měl na starosti právě já. Kropit ráno než jsem šel do školy, ihned po příchodu ze školy a pak tak aby nevyschlo než přijde maminka z práce, což bylo okolo čtvrté hodiny odpolední. Vzpomínám si, že jsem mnohokrát hrál dole fotbal a teprve když zapištěla tramvaj, kterou maminka pravidelně jezdila z práce, v poslední zatáčce, vyrazil jsem na kopec a kropil a kropil. Někdy, když bylo obzvlášť sucho a větrno jsem prádlo hledal po zahradě, ale většinou jsem stíhal a zakropil. Dávno jsem utíkal lesem zpátky dolů, zatím co maminka spokojeně obhlížela a sbírala výsledky našeho dvoudenního snažení, naštěstí do žehlení mě nikdy nenutila. Jako dítě jsem podobná martýria nenáviděl, ale musím přiznat, že vůně čerstvě vyplajchovaného prádla, stejně jako při žehlení nebo pak povlečených peřin cítím dodnes, a jsou zcela jiné nežli současné aviváže. 

Poznámky do připravované publikace „Vůně dětství“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Hromas | neděle 22.7.2007 15:28 | karma článku: 16,04 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Zdeněk Hromas

25 let svobody a demokracie?

Za pár dní si připomeneme 25. výročí tzv. sametové revoluce a tak mne napadlo, jestli existují v Železném Brodě dokumenty či fotografie z těchto přelomových dní. Vzpomínám, že od 17.listopadu po masakru na Národní třídě pochodoval Železným Brodem průvod zvonící klíči a provolávající hesla. Bylo nás den ode dne víc. Vidím dodnes, jak se nejedna záclona v okně rychle pohybuje nebo jak nás horlivý fotograf fotí jako divý. Ten ale fotky zřejmě nenabídne, snad jsou někde v archivu STB. V den generální stávky 27.11.1989 bylo náměstí v Železném Brodě plné a tam jsem poprvé okusil onen pocit bezmezné radosti ze svobody, když jsem dostal, shodou okolností, možnost oslovit shromážděné lidi z balkónu radnice, neformálně a podle mého vědomí a svědomí. Odměnou byl tehdy nefalšovaný a zavazující silný potlesk přesně v místech a pasážích, které byly do té doby naprosto tabu. Proč to vzpomínám. Ono všechno souvisí trochu se vším a mám pocit, že ty naše cesty posledními 25ti lety nebyly vždy rovné, sem tam se pěkně klikatily a některé se ukázaly jako slepé. Dovolím si poukázat na jednu, která je, podle mého názoru, když ne slepá, tak alespoň zmatečná.

14.11.2014 v 15:30 | Karma: 7,96 | Přečteno: 406x | Diskuse| Politika

Zdeněk Hromas

Názor na vznik a zánik jedné firmy 2.

Pokračování. Zhruba rok po nástupu vlády Miloše Zemana valná hromada složená ze zástupců FNM a menšinových akcionářů, 31.8.1999 odvolala Ing. Františka Peňáze CSc. ze všech funkcí, zcela zrekonstruovala vedení ŽBS a.s. a 16. 2. 2000 došlo ke zrušení původního privatizačního projektu. Této zásadní a přelomové valné hromady se zúčastnil za menšinové akcionáře mj. i zástupce MÚ Železný Brod (vlastníka 5,26% akcií ŽBS, v roce 2001 prodány s.r.o. Bijou Terra, se souhlasem zastupitelstva města.), tehdejší starosta Mgr. Václav Horáček, který poté poskytl tisku informaci, jak pomohl zabránit vytunelování ŽBS. Poté už prIvatizace a.s.ŽBS nabrala obrátky.

23.2.2014 v 13:48 | Karma: 8,78 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Hromas

Názor na vznik a zánik jedné firmy.

Motto: „Kdo chce milovati české sklo, musí mu rozumět, poznat je a chápat. A není porozumění bez opravdové znalosti sklářského umění, jeho dlouhé cesty, jak se rodí, vzniká, roste, žije, než dokončené dílo se představí našim zrakům. Jak málokdo tuší tajemnost této práce, jak málo lidí zná ze zkušenosti složitý postup výroby skla jako hmoty a činnost skláře-člověka, který dechem svých rtů formuje žhoucí hmotu, často se slzami v očích, vysílených plameny tavicích pecí. Úkol skla v životě člověka má vyšší účel než hmoty jiné, třeba sebe dražší. Milovati sklo znamená zapomenutí tmy a stínů, značí povznesení se k světlu a jasu. Zadívati se vzhůru do duhových reflexí a záře, státi se ušlechtilejší a jasnější lidskou bytostí! Milovati sklo je tolik jako obdivovati a ceniti ony vlastnosti, jež tvoří jeho trvalou hodnotu, tj. poctivost hmoty a poctivost práce." Josef Drahoňovský II. mezinárodním sklářský kongres v Londýně 1936

22.2.2014 v 13:14 | Karma: 8,40 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Hromas

Do stejné řeky?

Nikdy jsem nebyl v politické straně (65 let), nejsem příznivcem plošného antikomunismu a vím, že mnoho voličů volilo v krajských volbách KSČM. Nicméně určitá pokora před historickými skutečnostmi by se neměla z povědomí nikoho vytrácet. Podle mého názoru, klasickou ukázkou ztráty pokory, je článek „Taškařice s voliči aneb Touha po moci světí prostředky“Dany LYSÁKOVÉ, zastupitelky statutárního města Liberec za KSČM, 27. 10. 2012 v Haló novinách.

24.11.2012 v 20:37 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Hromas

ŠTĚSTÍ, LÁSKA, ČOKOLÁDA

25.1.2008 Inzerát na Seznamce: Je mi šedesát a jsem již téměř dvacet let rozvedený. Nejsem opuštěný, jen občas sám a smutný. Mám přátele, bezproblémové děti a vnoučata. Umím domácí práce, ovládat PC a nespěchat. Kromě auta používám i kolo a rád chodím pěšky. Nejsem extrémně bohatý ani chudý. Fotím a filmuji, kochám se a mluvím s lidmi, prý mám smysl pro humor. Nehledám ani nenabízím nic, co by okamžitě zavazovalo, vím, že jakékoliv seznámení vyžaduje, kromě odvahy a trpělivosti i notnou dávku štěstí.

2.10.2012 v 18:28 | Karma: 21,61 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Kolo, turistika, zpěv, někdy stačí třeba ptačí.

Seznam rubrik