Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vůně ročních období

Žil jsem v padesátých letech s maminkou, babičkou a o pět let starší sestrou v bývalých Sudetách v domku na kopci u lesa.

V dospělosti již  zdaleka  necítím  rozdíly  mezi  jednotlivými  ročními  obdobími tak  intenzivně jako v dětství na našem kopci. Zřejmě je to tím, že období tehdy byla mnohem a mnohem delší a byla vyplněna činnostmi, při kterých nebyla nikdy nouze o zcela charakteristické a úplně rozdílné vůně. Je přece maximální rozdíl mezi rybníkem v červenci s koupajícími a v lednu s klouzajícími, nejen co do vůní. Zcela jasně vidím a cítím ještě dnes slunečný prodlužující se den přechodu zimy do jara. Taje sníh z jižních strání, na holých místech raší první tráva, jeřáby podél cesty se začínají nalévat, po cestě teče proudem voda z tajícího sněhu a my si z kopce si hledáme suché cestičky. Je to zvláštní, ale tato zcela jasná a ostrá vzpomínka ve mne dodnes vyvolává pocit netrpělivosti a očekávání věcí příštích.

Nejvýraznější vůně jara a léta byly v dětství spojeny s polními plodinami, kosením trávy, sušením sena a s jeho úklidem do nejvyššího půdního prostoru jaký si jen lze představit. Pole, seno pro králíky a kozu, slepice jsem z duše nenáviděl i když přiznávám králíka na smetaně, tak jak ho dělala maminka a smažená vejce jsem miloval, zatím co kozí mléko naopak. Proč že jsem mnohé tak nenáviděl každý jistě pochopí, když uváží, že vyjeveného kluka mnohem víc lákaly jiné činnosti nežli ty následující.

Maminka dělnice, zaměstnaná žena, vstávala v půl páté a vracívala se okolo čtvrté hodiny z továrny od pondělí do soboty. Sotva ale slezl sníh, s pohledem přísného hospodáře, obcházela pozemek o rozloze cca 1,5 ha a plánovala jakou že nasadí orbu, co se kde zasadí a co  nechá jako louku na seno. Živě si pamatuji a cítím agrotechnické lhůty, neboť byly u nás jarní státní svátky téměř vždy slaveny prací. Na 1.máje jsme s maminkou vyváželi obsah žumpy na louky a 9. května uhrabovali pohnojené. Následovala orba koňským spřežením /mimochodem oral jediný a poslední soukromí zemědělec, který se nějakým záhadným způsobem udržel přes celá padesátá i šedesátá léta /, sázení brambor, řepy, dumlíků, mrkve a nevím ještě čeho všeho. Průběžně jsme hnojili pole králičím, kozím a slepičím hnojem, stále dokola. Moderní trendy recyklace maminka dodržovala beze zbytků a dá se říci, že vše vypěstované, zkonzumované a vytříděné se vracelo do potravinového řetězce. Byla v jistých ohledech až vědecky přesná a nesmlouvavá. Každý králík musel dostat denně několik dl čisté vody, jistý počet /neznám bohužel vzorec pro výpočet/ kousků dumlíku, řepy, mrkve apod. Králíci se na kopci nechovali v klasických králikárnách, ale měli pro sebe doslova dvoupokojový byt rozdělený na několik sektorů tak, aby nedocházelo ke rvačkám a neplánovanému oplodnění. Občas jednu místnost obývala koza, kterou jsem obzvlášť neměl rád, protože mně nutili pít její mléko. Ochránci zvířat by ale s jejich krmením a chovným prostorem i prostředím byli jistě spokojeni. Králičí dům, jehož kuchyň byla vyhrazena slepicím /původně zahradní domek/ stál opodál našeho baráku a přesně cítím živočišný odér při vstupu. Prakticky téměř vše co domácí zvěř konzumovala, bylo vypěstováno na naší půdě a vše co po ní zbylo bylo do půdy zas vráceno. I na takový detail, jako byly kosti z králíků, maminka při recyklaci pamatovala, kosti na kameni paličkou rozdrtila a dávala slepicím, které pak měli žloutky pěkně žluťoučké.

V té souvislosti si vzpomínám, že každoročně po domech chodili nějací pánové a sepisovali počty slepic, králíků a domácích zvířat. Maminka se vždycky potom rozčílila a dlouho si pro sebe mumlala něco ve smyslu „to určitě“. Měla totiž chudák odevzdávat z toho mála co jsme měli a co si sama svoji dřinou vypěstovala odevzdávat nějaké podíly. Několikráte jsme koupili v krámě vejce, o polovinu menší nežli naše, mazali označení a maminka je kamsi odevzdala. Ještě dnes cítím ten její vztek nad bezohledným systémem. Bohužel se jiného nedožila. Snad aby si tehdy nespravedlnost trochu vykompenzovala, chodili jsme na JZD drhnout jedinou složku našeho potravinového řetězce, kterou jsme nepěstovali, totiž oves pro slepice. Byla to pro mne zcela stresující záležitost, neboť podle babičky jsem byl „strašnej posera“. Tato vlastnost zřejmě i způsobila, že jsem dodnes nijak zvlášť nezbohatl. Já jsem ale, kromě plížících se postav za šera sestry, maminky, mne a občas babičky, se zástěrami na lup, vůně a zvuků drhaného ovsa, viděl i nemilosrdného hlídače ovsa /v životě jsem žádného neviděl/, který nás chytá zavírá a bije. Jako nejmladšího mne mnohdy z loupežných výprav ženy osvobodily.

Zvláštní kapitolou v životě na kopci je vůně čerstvě posečené trávy přecházející do vůně sena. Je zajímavé, že podle těchto vůní mohu určit měsíce v roce s přesností téměř hraničící s jistotou. Samozřejmě čas vůní sena se vzhledem k počasí může lišit řádově o dny, ale obrazy spojené s tímto obdobím jsou identické. Trávu na kopci kosila a sušila maminka tak, aby od jara po celé léto bylo „furt co dělat, ale nebylo toho zas tak strašně moc“, aby seno proschlo a nebylo „jako drška“ . Nevím jak to odhadovala, ale seno bylo vždy pěkně načechrané a vždy vonělo úplně jinak nežli to na JZD. Zřejmě to bylo tím, že jakmile se chystalo pršet, honem se hrabalo, kupy se přikrývaly směsicí různorodých látek, baloňáků a cích. Jakmile přestalo a začalo svítit slunce seno se rozklepávalo, obracelo a na noc opět dávalo do kup. Protože maminka odcházela celoročně ve všední den z baráku ráno okolo pěti hodin, kdy byla ještě rosa, měl jsem za povinnost v případě pěkného počasí před osmou kupy odkrýt a rozklepat, případně odpoledne seno otočit. Neměl jsem z toho žádnou radost, ale natolik se mi to vrylo do paměti, že když projíždím okolo posečené louky cítím ony postupující vůně tak, jak se seno rozklepávalo, schlo a v nůších nosilo na půdu.      

 

Ukázka z připravované publikace „Vůně dětství“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Hromas | čtvrtek 21.6.2007 8:06 | karma článku: 13,17 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Zdeněk Hromas

25 let svobody a demokracie?

Za pár dní si připomeneme 25. výročí tzv. sametové revoluce a tak mne napadlo, jestli existují v Železném Brodě dokumenty či fotografie z těchto přelomových dní. Vzpomínám, že od 17.listopadu po masakru na Národní třídě pochodoval Železným Brodem průvod zvonící klíči a provolávající hesla. Bylo nás den ode dne víc. Vidím dodnes, jak se nejedna záclona v okně rychle pohybuje nebo jak nás horlivý fotograf fotí jako divý. Ten ale fotky zřejmě nenabídne, snad jsou někde v archivu STB. V den generální stávky 27.11.1989 bylo náměstí v Železném Brodě plné a tam jsem poprvé okusil onen pocit bezmezné radosti ze svobody, když jsem dostal, shodou okolností, možnost oslovit shromážděné lidi z balkónu radnice, neformálně a podle mého vědomí a svědomí. Odměnou byl tehdy nefalšovaný a zavazující silný potlesk přesně v místech a pasážích, které byly do té doby naprosto tabu. Proč to vzpomínám. Ono všechno souvisí trochu se vším a mám pocit, že ty naše cesty posledními 25ti lety nebyly vždy rovné, sem tam se pěkně klikatily a některé se ukázaly jako slepé. Dovolím si poukázat na jednu, která je, podle mého názoru, když ne slepá, tak alespoň zmatečná.

14.11.2014 v 15:30 | Karma: 7,96 | Přečteno: 406x | Diskuse| Politika

Zdeněk Hromas

Názor na vznik a zánik jedné firmy 2.

Pokračování. Zhruba rok po nástupu vlády Miloše Zemana valná hromada složená ze zástupců FNM a menšinových akcionářů, 31.8.1999 odvolala Ing. Františka Peňáze CSc. ze všech funkcí, zcela zrekonstruovala vedení ŽBS a.s. a 16. 2. 2000 došlo ke zrušení původního privatizačního projektu. Této zásadní a přelomové valné hromady se zúčastnil za menšinové akcionáře mj. i zástupce MÚ Železný Brod (vlastníka 5,26% akcií ŽBS, v roce 2001 prodány s.r.o. Bijou Terra, se souhlasem zastupitelstva města.), tehdejší starosta Mgr. Václav Horáček, který poté poskytl tisku informaci, jak pomohl zabránit vytunelování ŽBS. Poté už prIvatizace a.s.ŽBS nabrala obrátky.

23.2.2014 v 13:48 | Karma: 8,78 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Hromas

Názor na vznik a zánik jedné firmy.

Motto: „Kdo chce milovati české sklo, musí mu rozumět, poznat je a chápat. A není porozumění bez opravdové znalosti sklářského umění, jeho dlouhé cesty, jak se rodí, vzniká, roste, žije, než dokončené dílo se představí našim zrakům. Jak málokdo tuší tajemnost této práce, jak málo lidí zná ze zkušenosti složitý postup výroby skla jako hmoty a činnost skláře-člověka, který dechem svých rtů formuje žhoucí hmotu, často se slzami v očích, vysílených plameny tavicích pecí. Úkol skla v životě člověka má vyšší účel než hmoty jiné, třeba sebe dražší. Milovati sklo znamená zapomenutí tmy a stínů, značí povznesení se k světlu a jasu. Zadívati se vzhůru do duhových reflexí a záře, státi se ušlechtilejší a jasnější lidskou bytostí! Milovati sklo je tolik jako obdivovati a ceniti ony vlastnosti, jež tvoří jeho trvalou hodnotu, tj. poctivost hmoty a poctivost práce." Josef Drahoňovský II. mezinárodním sklářský kongres v Londýně 1936

22.2.2014 v 13:14 | Karma: 8,40 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Hromas

Do stejné řeky?

Nikdy jsem nebyl v politické straně (65 let), nejsem příznivcem plošného antikomunismu a vím, že mnoho voličů volilo v krajských volbách KSČM. Nicméně určitá pokora před historickými skutečnostmi by se neměla z povědomí nikoho vytrácet. Podle mého názoru, klasickou ukázkou ztráty pokory, je článek „Taškařice s voliči aneb Touha po moci světí prostředky“Dany LYSÁKOVÉ, zastupitelky statutárního města Liberec za KSČM, 27. 10. 2012 v Haló novinách.

24.11.2012 v 20:37 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Hromas

ŠTĚSTÍ, LÁSKA, ČOKOLÁDA

25.1.2008 Inzerát na Seznamce: Je mi šedesát a jsem již téměř dvacet let rozvedený. Nejsem opuštěný, jen občas sám a smutný. Mám přátele, bezproblémové děti a vnoučata. Umím domácí práce, ovládat PC a nespěchat. Kromě auta používám i kolo a rád chodím pěšky. Nejsem extrémně bohatý ani chudý. Fotím a filmuji, kochám se a mluvím s lidmi, prý mám smysl pro humor. Nehledám ani nenabízím nic, co by okamžitě zavazovalo, vím, že jakékoliv seznámení vyžaduje, kromě odvahy a trpělivosti i notnou dávku štěstí.

2.10.2012 v 18:28 | Karma: 21,61 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fritzlovi opět povolili přesun do běžného vězení. Na svobodu ho pustit nechtějí

14. května 2024,  aktualizováno  11:33

Na doživotí odsouzený Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil a znásilňoval svou dceru, se ze...

Polovina umírajících by potřebovala přístup k paliativní péči, říkají experti

14. května 2024  11:32

Pro více než polovinu umírajících by byla vhodná nějaká forma paliativní péče, tedy přístupu...

Putin udělal z Patruševa svého poradce, vzal k sobě i možného následníka

14. května 2024  11:30

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval dosavadního tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje...

Meteorologové prodloužili výstrahu před požáry. Hrozí hlavně v Čechách

14. května 2024  11:26

ČHMÚ prodloužil kvůli suchu a větru varování před požáry. Na severu Čech potrvá nebezpečí do pátku,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Kolo, turistika, zpěv, někdy stačí třeba ptačí.

Seznam rubrik