Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zprávy z ulice - postřehy z volební kampaně

Tak se nám ty volby blíží. A je to poprvé, kdy netuším, jak dopadnou. Noviny jsou plné průzkumů a komentářů a analýz... Dá se jim ale věřit? Nakonec nejpřesnější informace lze dostat přímo od lidí, na ulici. Celý týden jsem absolvovala kontaktní kampaň, oslovování lidí, rozdávání letáků a hlavně - krátké monitorovací rozhovory.

Dostane se ODS do sněmovny?

Bála jsem se, že to bude hodně nepříjemné, prosit lidi o hlas pro ODS není dnes zrovna módní. Ale nebylo to tak strašné. Bohužel ale hlasy pro ODS jsou většinou od konzervativních důchodců, kteří prostě drží názor. Dost lidí je váhajících. Zklamaní se dají přesvědčit, naštvaní těžko. Nepodařilo se vyvolat takovou tu nadšenou atmosféru, kdy jsou lidi přesvědčení o své volbě a vzájemně se v ní utvrzují. Ta panuje pouze mezi členy ODS. Naši voliči mají k nadšení a k víře v dobré konce hodně daleko... Celkově se dá říct, že oficiální kampaň se s náladami našich voličů dost míjí... Škoda, existují témata, která by je oslovila. Ta ale v našich materiálech vůbec nejsou. Především náš postoj k EU, to je největší argument, kterým se daří získávat hlasy voličů. A odpověď na otázku? Do sněmovny se ODS asi dostane, ale výsledek bude hubený. Možná se ještě lidi nakopnou a ODS hlasy dají - kvůli tomu, aby ve sněmovně byla nějaká opozice. Určitě to ale nebudou hlasy pozitivní - budou to hlasy navzdory naší politice a naší kampani. Je třeba o tom mluvit, protože představa, že někdo z vedení si bude přičítat zásluhy za jakýkoliv výsledek je absurdní.

Kam se ztratila politika?

Vůbec je celá kampaň všech stran taková nějaká odpolitizovaná. Mluví se o margináliích, které nic zásadního neřeší - podpora sportu, lesní školky, kde co ubrat či přidat. Slibují se lepší podmínky komukoliv, ale nikdo nemluví o tom, jak toho docílit, jak se takové podmínky pro podnikání dají zlepšit. Konkrétně, systematicky a komplexně. Všechno jsou to jen takové nějaké hrátky s přerozdělováním, investováním, subvencováním. Řeči jsou to plytké a nudné, voliči se musí ztrácet v tom, kdo co slibuje a nabízí. Nikdo nevysvětluje základní principy, neumí jít k jádru věci. Včera jsem vedla dlouhý rozhovor s jednou spolupracovnicí a pokoušela jsem se jí vysvětlit princip pravicové politiky. Tím, že uvolníme podnikání a rozvoj, podpoříme nejvíce ty slabé- Bude víc příležitostí k práci, více peněz na výplaty, více pro potřebné, protože se vybere více daní. Jenže nikdo to neumí lidsky vysvětlit. Nestačí mluvit o snížení daní, na to lidi reagují jako na opatření pro bohaté, kteří chtějí mít ještě více. Problém pravice cítím jako problém komunikace, špatná témata, žádná osvěta. Média tomu také nepomáhají - sami novináři se v tom neorientují, takže těžko něco správně zprostředkují. Ale silný politik se silným tématem se prosadí i u Moravce:-) 

Máme silné politiky?

Nemáme, nemáme. Nikde je nevidím, nikdo mě nepřesvědčil. Komunální politici na kandidátkách byl krok stranou. Jejich práce je o konstruktivních kompromisech, protože oni potřebujou konkrétní věci dotahovat do konce - investice, chod příspěvkových organizací, výkon státní správy. Udělat z nich bojovníky za čistotu idejí nejde. Ani nemůžou, potřebujou být zadobře s krajským úřadem a tam je teď sociální demokracie, těžko se budou vymezovat. Navíc jejich kampaň je o komunálních tématech a ta do parlamentních voleb nepatří. Jsou sympatičtí, ale silné celostátní téma nepřinesou - bohužel. Pak tu máme politiky nové, v nových stranách. Sází na svou neokoukanost a prezentují se něčím jiným, než politikou. Pan Babiš vytváří jakýsi marketingový obraz o sobě a soudný člověk nemůže ani vteřinu pana Babiše vnímat jako silného nositele nějaké politické ideje, nějakého konkrétního řešení. Je to jakási modla nebo lépe produkt, který se prostě lidem líbí. Viděla jsem nějaké video, kde nějaká babička při přebírání koblihy pronese: "Pane Babiši a že zůstanete takový, jaký jste, že z politiky nezblbnete?" Odpověď mesiáše je signifikatní - jasněže ne! Je to takové celé babišovsko sektářské a tím děsivé:-) To už víc politiku prezentuje Tomio Okamura, ten je politicky mnohem čitelnější. Ale to nejsou pro mě politici. Co ti stávající staří a otřískání včetně našich lídrů z ODS? Hm, řekli něco ostrého, nepříjemného, jasného a nekompromisního? Je taková naše kampaň? Ne, není... Myslím, že opravdového politika bychom poznali podle toho, že by se vzepřel té debilní dramaturgii debat ČT. Odmítl by ty nesmyslná témata, povrchně agresivní otázky a mluvil by o tom, co lidi skutečně zajímá - nebo spíš o tom, co by je mělo zajímat!

Jak s tím naloží volič?

Půjde vůbec k volbám? To je otázka, na kterou si neumím odpovědět. Nějak se mi to jeví, že ty lidi - kromě fanoušků Babiše a členů politických stran - půjdou k volbám jaksi politikům navzdory. Témata kampaně ani samotní politici nijak obzvlášť nedokázali lidi zaujmout, vzbudit v nich nějaké silné přesvědčení, nějakou pozitivní emoci. Ovšem kromě nepolitických emocí - kult osobnosti Andreje Babiše u jeho fanoušků je více než zřejmý. Myslela jsem si, že účast bude nadprůměrná, ale teď už si to nemyslím - o to víc je důležité k těm volbám jít. I když necítíte žádné souznění s nikým:-) Volby jsou až příští týden, ještě se může ledacos stát. Babiš to může vyhrát nebo prohrát. Třeba se ho lidi nasytí. ODS se může do sněmovny dostat s dvouciferným výsledkem, když ji voliči budou litovat a budou ji chtít zachránit nebo taky ne. Kdo ví?

Jak s tím nakládám já?

Budeme muset v ODS a i v jiných stranách najít lidi, kteří to budou mít v hlavě srovnané, budou mít naštudováno, budou mít pevný vědomostní základ a to všechno jim umožní přetavit své přesvědčení do silného poselství, které nebude plout na vodě. Pravice a levice je prostě základní rozdělení typů uvažování lidí, s tím nic neuděláme. Nepolitická politika neexistuje a kdo ji prosazuje, nerozumí lidem a není možné ho brát vážně:-) je třeba o tom mluvit, vysvětlovat, dělat osvětu - především mezi členy politických stran (hlavně pravicových). Je třeba mluvit o ekonomice, o jejích zákonitostech a odhalovat lidi, kteří se schovávají za neznalost a díky ní manipulují lidma ve svůj prospěch. Máme před sebou hodně práce...  

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pátek 18.10.2013 9:39 | karma článku: 11,57 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Poslanci potvrdili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což jim vrátil Senát....

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  17:14

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz