Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záchrana ODS - volbami to nekončí!

Ano, ať už výsledek bude jakýkoliv, je třeba pokračovat v započaté cestě. Zatím jsme udělali tak jeden velmi malý a lehký krůček. Navíc to, co jsme udělali, naši voliči ani příliš neocenili. Moje zkušenost je taková, že nás volili navzdory - navzdory kampani, navzdory našim lídrům. Prostě nám chtěli dát šanci k tomu, abychom sami se sebou ještě něco udělali.

Pokud se pohybujete v nejnižších patrech politiky, na pozici řadového člena, vidíte možnosti té které strany daleko přesněji. Teď vidím, že nějaké kosmetické změny na kandidátkách - kdy se odstavilo pár lidí a nahradili jsme je obecně přijatelnějšími postavami - nic zásadního nemění. Stejní lidé, kteří nechali vše dojít až tam, kde jsme teď, zůstanou stejnými lidmi. Ti, co jsou nahoře, udělají vše proto, aby se udrželi. Ti, co je volí, jsou stále stejně manipulovatelní. Tím, že jsou na některých lidech závislí. Nejsou to žádné kmotrovské struktury, jsou to normální lidská spojenectví, která vyplývají z malého počtu členů.

Má tato neutěšená situace nějaké řešení? 

Ano, je třeba stále dokola opakovat, že ODS je třeba otevřít a udělat vše proto, aby navýšila počet členů. Jinak - dušena nástupem levice a plíživého socialismu - zanikne nebo se změní v rozplizlou středovou stranu. ODS je také personálně vyprahlá, stále stejní lidé se motají na kandidátkách pořád dokola. Občas se někdo nový objeví, ale musí se propojit se stávajícími členy, kteří ovládají (v dobrém i ve zlém) jednotlivá sdružení. Takže žádné nové věci nemůže přinést. Může se tyto volby stát, že se někdo náhodně dostal na kandidátku, protože ho "staří" nestihli prověřit. Toto popisuju jen proto, že je třeba si uvědomit, že se nic moc zásadního v ODS nezměnilo. Takže iluze, že si na kongresu navolíme nové krásné vedení a už bude vše dobré, je iluzí nejstupidnější:-)

Co ODS potřebuje k udržení - viděno zdola.

1. Více nových členů

ODS potřebuje minimálně zdvojnásobit počet členů. Jinak se nepodaří naředit stávající struktury a omezit vliv "starých" politiků, kteří se potřebují udržet na svých pozicích v komunále, na radnicích, na krajích, na různých nenápadných postech, třeba i v manažerské síti. Míst bude nyní méně, o to bude silnější snaha si je udržet. ODS potřebuje také nové členy ke zvýšení konkurence uvnitř, potřebuje nasát nové kvalitní lidi, nezávislé na státní správě. Z ODS se stala strana starostů a komunálních politiků. Ti ale potřebují vykonávat státní správu, potřebují být zadobře se strukturami udělujícími dotace a podobně. Dlouhodobě - bohužel - komunální politici ODS dusí. Všechny ty koalice s ČSSD, snaha udržet se u moci, kamaráčofty s majiteli stavebních firem a s kámoši se zastupitelstva. Promořilo to ODS více než by bylo zdrávo. Potřebujeme lidi, kteří mají toto všechno na háku. Nejsou závislí na státní správě ani na zakázkách. Kolik takových je ve vašem sdružení? Kolik takových máte v místní radě? Lidí, kteří nejsou závislí na státních penězích? Potřebujeme nezávislé lidi s pravicovým smýšlením, kteří naředí ten subvenční socialismus, to opatrnictví, přinesou nezávislý pohled, odvahu a nové podněty.

2. Více vzdělaných členů

Chcete oslabit pravicovou stranu? Dejte jí možnost přerozdělovat! Z bývalých pravičáků se stávají docela šikovní socialističtí šíbři. Většinou se jim zalíbí rozdávat a budovat a podnikat s veřejnými penězi. To jsou všechny ty megalomanské projekty, ta chuť si kupovat voliče a přerozdělovat a přerozdělovat a přerozdělovat. A taky o tom tak mluví, jak je fajn řídit lidem životy tím, že rozhodují o jejich penězích. Udělují subvencea výjimky. Měli jsme to i v programu:-) Je smutné, když členové ODS ovládající radnici nemají chuť privatizovat a naopak vytvářejí nové a nové instituce a úřednická místa. Když jim do toho začnete kafrat, udělají z vás věčného rebela a blázna. Proč i členové, kteří nejsou napojeni na místní penězovody podléhají řečem o tom, jak bude vše krásné a úspěšné, když budeme osvíceně investovat peníze druhých? Je to dost frustrující, když se bavíte s členy, kteří mají v rukou moc nevolit slabé politiky, přesto se nechají zmanipulovat k jejich podpoře. Hmm... Většinou jim chybí informace, špatně se orientují, podléhají médiím, taky jsou konzervativní a slušní. Už jim to přerozdělování přijde normální. Cítím to jako velký problém - informovanost členů. Nikdo s nimi nepracuje, nedodává jim nové podněty a informace, které nejsou zatíženy pohledem našich neobjektivních médií. V době internetu je to tristní. Je třeba znovu vysvětlovat lidem, co přesně znamenají poděbradské artikuly. Nestačí o nich jen mluvit, protože si každý pod jednotlivými body představuje něco jiného. V diskusi o principech kultivovat vnitřní prostředí.

Může něco změnit kongres?

Jistě, kongres může navolit vedení, které bude mít chuť stranu otevřít a udělá vše proto, aby přitáhlo nové lidi. Nová výkonná rada by také neměla dělat problémy s udělováním nových licencí a případně i rozdělit velká sdružení cca nad 50 členů, kde se velmi dobře daří manipulacím a nehybnosti. Takoví lidé ve stávajícím vedení nejsou - jinak by už dávno něco podobného iniciovali. Tato předvolební kampaň mohla být také výzvou ke vstupu do ODS. Určitě by to byly lépe vynaložené peníze, než to, co jsme viděli. Výzvy k diskusi, snaha pochopit naštvání našich voličů, přijmout jejich výtky a analyzovat je - to opravdu nebylo hlavním tématem naší kampaně. Leč toto od nás lidé chtěli. Jediný, kdo něco podobného říkal a vyzýval lidi ke vstupu do politiky, byl Petr Fiala. Paradoxně nečlen:-) Můžou toto chápat členové, kteří jsou spokojení v prostředí, kde je malá konkurence a vlastně je nic neohrožuje, protože jejich podporovatelé jsou zároveň jejich zaměstnanci? Ve státní správě, ve strukturách strany, ve firmách živících se státními či veřejnými zakázkami? A teď nemám na mysli, že jde o něco špatného. Jsou to takové malé a legální politické korupce. Někdo to dělat musí - úředníci na radnicích, stavební firmy, konzultantské firmy na dotace z EU,... Jejich vliv se omezí teprve s nárustem počtu členů. 

Obávám se, že diskuse o dalším směřování ODS bude po volbách utlumena. Proč rýpat do něčeho zatuchlého? ON se ten výsledek zase nějak vhodně interpretuje. Někde se navíc nějaké změny podařilo udělat. Ti asi nebudou chtít chápat, že ne všude se změny povedly. Bude je obtěžovat snaha něco měnit. Dokážeme se tomu vzepřít? Budeme schopni na kongres vyslat lidi nezatížené minulým vládnutím a s touhou řešit problémy zásadně, nikoliv jen kosmeticky? 

Velmi si přeju dobrý výsledek ODS, ale uvědomuju si, že čím ten výsledek bude lepší, tím více bude ztížena snaha o obrodu kdysi silné a zásadové strany. A moc bych si přála, aby se členové, kteří to cítí stejně jako já a nebojí se věci vidět bez příkras, spojili a pokusili se ODS pomoci. Vždyť to děláme pro sebe a naši budoucnost!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | sobota 26.10.2013 10:42 | karma článku: 15,84 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz