Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Superobčané? Takhle asi ne...

Zřejmě to neznáte, ale já jsem masochista a sleduju skoro všechny nové a malé politické strany. Vymýšlí si ledacos - ovšem kromě programu, což mě přijde docela legrační. Většinou se na jejich stránkách těžko hledá. Občané.cz v nápadech asi vedou. Přišli s projektem, který hodlal využít nespokojenosti lidí a přímo na ulici chtějí hledat adepty na místa na kandidátky do parlamentu. Jejich projekt se jmenuje Superobčané.

Abych pravdu řekla, jejich projekt mi doslova vyrazil dech. Pozvat lidi na konkurs a nabídnout jim místa na kandidátkách je nevídanou záležitostí. Ovšem dokazuje jen jediné - jak jsou lídři a poradci této malé strany zcela odtrženi od života. Najednou je vidět, že zakládat stranu jen na základě deklarované nespokojenosti občanů, je fakt trochu málo. V první chvíli jsem si říkala - kdo tam proboha bude chodit? Co to bude za lidi? Přijdou i ti kvalitní nebo jen naštvaní? Nebude to celé velká ostuda?

Začala jsem tedy celou šou sledovat na internetu. Nezastírám, že je to celé připraveno velmi dobře - opravdu hezké webové stránky, vše je krásně dokumentované. Můžete si prohlížet profesionálně připravené sestřihy, program má hezkou znělku, pěkně zpracovanou grafiku. V prvním sestřihu se mihne několik lidí, jednomu nebo dvěma se věnují podrobněji. Trošku mě to překvapilo. Že bych přece jen lidi odhadla špatně? Rétorika těch, co přišli a dostali se do sestřihu je ale typická - obecná nespokojenost, nadávání na politiky, povrchní odsudky bez vědomí souvislostí... Nejspíš se to dá nazvat hospodskými řečmi. Nicméně lídři strany Občané.cz se na sestřizích tváří nadmíru spokojeně. Fakt jim nevadí, že účast je tak malá?

Dnes jsem se podívala na stránky o hledání Superobčana znovu. Poslední sestřihy už nejsou tak optimistické a vždy se na nich objevuje jen jeden kandidát. Abych pravdu řekla, neměla jsem sílu poslouchat ty řeči. Nicméně porotci vážně poslouchají, vlídně se usmívají, působí absolutně profesionálně. Projekt, který se nesetkal s velkým ohlasem a musel stát docela dost peněz, se jim asi zdá úžasný a skvělý. Do kamery totiž vážně hodnotí každého účastníka jakoby to byl kandidát na premiéra... Nevycházím z údivu... Fakt by mě zajímalo, jak budou šéfové strany obhajovat tento projekt před svými členy, kteří si museli členství koupit za docela dost peněz. Já bych na jejich místě ty peníze asi chtěla zpátky:-)) Taky je možné, že členové tuto akci schválili a považují ji za rozumnou a to už se nedá nazvat selháním pár jednotlivců. To už by byla plánovaná strategie.

Nechci si hrát na chytrou, ale ve spodních patrech politiky (řadové členství) jsem se pohybovala docela dlouho. Vím tedy své o tom, co lidi motivuje. Jsou sice naštvaní, ale jejich nespokojenost je doprovázena velkou konzervativností - jen tak nezmění své volební preference. To už by tedy muselo být, aby tu svou stranu nevolili. Očekávají velkou profesionalitu a moc dobře si uvědomují, že dělat politiku není jen tak. Na politiky sice nadávají, ale aspoň je znají. Proto je na tom z nových stran nejlépe TOP 09 - protože jsou tam lidi, kteří jsou zárukou toho, že budou umět fungovat v parlamentu, že budou umět jednat s Paroubkem, s Topolánkem. A nabídka na účast na kandidátce? Opravdu kvalitní lidé by asi nabídkou byli potěšeni, ale opravdu nepůjdou na nějaký podivný konkurs, kde sedí v porotě Petra Černocká. Tak tam přijde nejspíš pár exhibicionistů, pár ješitů, pár naivních bláznů. Možná se tam objeví někdo, kdo to fakt myslí upřímně - ale budou to spíše výjimky, které potvrzují pravidlo. Vůbec mě to nepřekvapuje a jsem víceméně ohromena naivitou těch, kteří tuto bombasticky nesmyslnou akci připravili. Je to důkazem o jejich neschopnosti správným způsobem oslovit lidi.

Nakašírované sestřihy to dokazují. Navzdory zřejmě dobré regionální kampani, museli porotci čekat na prvního kandidáta v Ústí nad Labem dvě hodiny! Zoufalé záběry na prázdné chodby, kde by se měly tísnit davy zájemců. Zoufalá snaha střihače udělat z mála akční a dynamický sestřih. Co si myslet o takové straně, která nejprve nasadí členský příspěvek v řádu desítek tisíc korun a pak loví na ulici nezkušené a neznalé lidi, u kterých jim stačí jen to, že umí deklarovat svoje naštvání na současnou politickou situaci. A aby ten obrázek byl dokonalý, doporučuji si přečíst trošku srandovní dopis, který napsal lídr této strany členům Rady České televize. Ublížené psaní, které nemá žádného smyslu. Všichni víme, jak na tom Česká televize je a že vymýšlením takových dopisů akorát můžete ztratit čas a energii. Možná by bylo lepší tu energii věnovat spíše vymýšlení zajímavého programu. A taky jeho formulaci tak, aby ho lidi pochopili, aby je to zaujalo. S tím by dnes nová politická strana byla docela originální a nemusela by šaškovat a tvářit se, že lidi, co chodí na politický konkurs, jsou to nejlepší, co je mohlo potkat:-))  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | středa 29.7.2009 18:55 | karma článku: 14,03 | přečteno: 1843x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz