Říjnové volby a promarněné šance

Opravdu poctivě sleduji webové stránky všech politických formací, které mohou vstoupit do hry o parlamentní lavice. Podle mého soudu jsou volby blízko a jsou moc důležité, ale jakoby to byl jen můj dojem. Protože je prostě mrtvo... Žádné nabídky nových lidí, žádné vemlouvavé pozvánky ke studování originálních programů, žádná ohnivá diskuse. Prostě nic.

Sleduju prioritně Občané.cz (založil p. Havlík, který zakládal i ODS) a Svobodní.cz (založil p. Mach, který vedl CEP a pracoval jako poradce prezidenta). Podívala jsem se i na Věci veřejné a Suverenitu Jany Bobošíkové. Ne, že by se tam člověk nic nedozvěděl... Podotýkám, že jsem jednotlivé stránky nijak důkladně nestudovala - přistupovala jsem k nim jako každý jiný volič. Co mě zaujalo, na to jsem klikla, nijak důkladně jsem po tom, co mi chybělo nepátrala. Zas takový masochista nejsem, abych svůj čas trávila proklikáváním nějakých nudných stránek. Ostatně strany se uchází o mě, ne já o ně:-)) 

Věci veřejné mají opravdu dobré stránky a opravdu nefalšovanou snahu být vidět i v regionech, teď se tam hlasuje o jednotlivé lídry na kandidátky. Nevím, něco mi tam chybí. Nějak mi není jasný jejich program. Ano nepoznáte jestli jde o pravici nebo levici. Jejich heslem je něco v tom duchu, že "Vy jste náš program". Takže velký chaos a nejasnost. Jejich nejzřetelnějším programem je boj s korupcí. Ale jak ji chtějí odstranit? Levicově (zákony, represe - tedy potíráním důslkedků) nebo pravicově (omezováním přerozdělování peněz - tedy likvidací možností vhodných ke korupci)?. A to je dost důležité a zásadní. Takže ti můj hlas asi nedostanou.

Suverenita.cz je projekt Jany Bobošíkové a o jejich prioritách toho víme dost. Ale stačí pro kandidaturu do parlamentu jedna osoba? A dozvíte se jen věci, které se týkají Jany Bobošíkové - její rozhovory, její články, její videa... Mně to nestačí a toto uskupení (dá-li se tak vůbec nazvat) můj hlas taky nedostane.

Svobodní.cz - dala jsem jim hlas v eurovolbách, takže jsem doufala, že se z nich něco vyvrbí. Sleduju jejich stránky prakticky denně a neděje se nic. Proč proboha všichni čekají až na horkou volební kampaň? Je to směšné - opravdu si myslí, že mají nějaký zázračný recept, který by jim někdo ukradl? Vždyť ta řešení, která potřebujeme a která je potřeba prosadit, jsou všeobecně známá a jasná. Jediné co je nutné, je dobře to vysvětlit lidem - lákavě a srozumitelně a s nadšením a vírou. Nic takového na stránkách svobodných nenajdete, bohužel... Představují taky své kandidáty na lídry. Vím, že je to těžké - vybudovat strukturu odspoda. U některých krajů je hezká větička - v tomto regionu se žádný kandidát na lídra nepřihlásil. Vypovídá to o neschopnosti strany oslovit správné lidi, nadchnout je a motivovat je k práci pro dobrou věc. To bych teda fakt na stránky nedávala, že se nikdo nepřihlásil... Protože to vypovídá o neschopnosti vedení strany. Takže - začali jste pěkně, ale momentálně je to nějaké studené, smutné, bez jiskry a nadšení. S takovou bude účast ve volební kampani jen vyhazováním peněz...

Občané.cz. O tuto stranu jsem se zajímala od počátku velmi intenzivně - jednala jsem o svém aktivním zapojení. Ale naše pohledy na věc se lišily a nakonec jsme se v dobrém rozhodli spolupráci nerozvíjet. Přesto je sleduju se zájmem. Z projektu se stal pro mě nepochopitelný slepenec. Strana je to elitní, protože člen musí složit docela velké peníze. Na druhou stranu teď objíždějí republiku, kde loví lidi z ulice a nabízejí jim místa na kandidátkách. Projekt Superobčan je neuvěřitelná věc a pro mě je to něco absolutně nepřijatelného - chci se tomuto programu věnovat v samostatném článku... Občané.cz sázejí v podstatě vše na kartu nespokojenosti lidí. Takže je spojuje především odpor k stávajícímu neutěšenému stavu společnosti. Dá se tím oslovit dost lidí, protože naštvaní jsou prakticky všichni. Ale co s tím? Odpor a nespokojenost jako program? Není to málo? To může fungovat jen krátkodobě, jak se začnou lidi spojení odporem bavit o konkrétních řešeních, zjistí, že má každý jinou představu a začnou se hádat a hádat a hádat... Pokud ovšem nemají silného lídra, kterého všichni slepě následují a přijímají pouze jeho návrhy a nezpochybňují je. Ale to si musí chlapci vyjasnit sami:-)) Pochopili jste správně - tady nám asi pšenka taky nepokvete a můj hlas tedy rozhodně nedostanou.

Kdo nám zbývá? No, kdo jiný - ODS, KDU-ČSL a nováčci TOP 09. Bohužel, je to tak. I když bych si přála změnu, nejsem naivní hazardér, který bude sypat hlasy lidem, kteří nemají jasno v základních věcech a odmítají základní pravidla fungování politiky. A která to jsou? Tedy podle mě...

1. Kdo chce zapálit musí sám hořet!

2. Pozitivní program - jasné body, čeho chcete dosáhnout a jak.

3. Lidi - musíte najít lidi, kteří mají stejné cíle a nadchnout je pro spolupráci.

4. Musíte mít strukturu členů, s jasnými pravidly fungování.

5. Členové jsou důležití, registrovaní příznivci jsou na nic. Pro členy musíte mít program a plán (vzdělávání, zajímavé informace, vize, cíle).

6. Politika je řemeslo, které má pravidla a když se vám ta pravidla nelíbí, tak nedělejte politiku!

Myslím si, že tak nějak by to mohlo být. A základní pravidlo je, že musím mít jasnou vizi, které musím věřit a musím umět pro tuto vizi nadchnout co nejvíc lidí! Vizí nemůže být jen deklarace změny!

Vážení, horká volební kampaň ještě nenastala, ještě na nás hoši nevytáhli všechny zbraně, ale troufám si tvrdit, že nejspíše zase budu volit ODS. I když malou šanci dávám ještě uskupení TOP 09. Přece jen - oproti jiným nováčkům - mají nějaké zkušenosti. V Olomouckém kraji by měla být lídrem žena, které si vážím a slyšela jsem o ní jen dobré věci. Navíc je to zkušená politička - žádná naivní osoba, která nemá realistický pohled na věc. Uvidíme... 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | sobota 25.7.2009 10:09 | karma článku: 13,92 | přečteno: 1268x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05