Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problém politiky - nedostatek přitažlivosti

Někdo se někde pohádal, ten zas lhal, ten mlčel, když měl mluvit, ten mluvil, když měl mlčet. A to všechno splývá v jeden velký maglajz. Skuhráme a nadáváme na proradné politiky a vlastně jimi opovrhujeme. Přitom jsme si je sami z

Stačí se podívat na žebříčky oblíbenosti politiků - většinou vítězí ti nejvíce neslaní nemastní. Vzpomeňme jen na svého času nejoblíbenějšího politika Standu Grosse. Tu oblíbenost mu už nikdo neodpáře. To, že se fakt většině lidí prostě líbil. Tak proč se divíme, že je politika plná podobných týpků? Vždyť takové chceme, tak je tam máme:-)

Ano jistým problémem je nabídka a ta je prachmizerná. Ale i tak. Nechali jsme se totálně zmastit samotnými politiky, kteří nám dlouhé roky vymývali mozky a nutili nám postavy bez chuti a zápachu. Pořád nastrkovali dopředu slabé jedince a přesvědčovali nás o tom, že zrovna takoví jsou pro politiku nejlepší. Nejlepší ale byli jen pro samé politiky, protože se tak navzájem méně ohrožovali. Podlehli tomu i novináři, kteří v této hře pokračovali a opěvovali slabé a nezralé politiky jen proto, že to tak prostě dělali všichni. Je lepší, když jsou politici ještě slabší než mnohdy neprofesionální novináři. Tak si všichni pěkně hráli do noty.

A my jsme jim to žrali i s navijákem. Teď sklízíme plody naší naivity, hlouposti, nezájmu a lenosti. Podlehli tomu i členové politických stran. Na schůzích jim nutili politiky, kteří vynikali akorát svou neškodnosti a plochostí a členové je volili na kandidátky jak na běžícím pásu. Jako ovce... Kam zmizely naše instinkty? Proč jsme zvedali ruce pro lidi, kteří nám nijak zvlášť neimponovali? Kdo si dnes vzpomene třeba na Davida Vodrážku z ODS. Ano, byl to i místopředseda ODS. Pro mě nepochopitelné, jak mohl být takový nevýrazný člověk zvolen na takovou funkci a nemůžeme se divit, že to ODS dopracovala tam, kam dopracovala, když byla schopná volit takové lidi.

Přitom v soukromém životě umíme poznat silné osobnosti a zralé dospělé jedince, které respektujeme. Proč na politiky klademe jiná měřítka? Proč se spokojujeme s nezralými a povrchními jedinci, kteří vynikají pouze tím, jak si umí vyjednat v zákulisí podporu a ví, s kým mají kamarádit, aby se dostali tam, kam potřebují - ke korytu? Copak to na nich už neumíme poznat?

Nedávno mě zaujal jeden článeček. Je o tom, jak funguje princip přitažlivosti. Autor této jednoduché teorie Michal Kopecký jasně definuje princip 80/20. Muž, který chce sbalit pořádnou babu musí být z 80% parchant (přitažlivý, sexy, divoký, vášnivý,...) a z 20% hodný chlapeček (naslouchající, laskavý, chápající,...). A když ji sbalí a che s ní mít vztah, poměr se musí obrátit. Z 80% musí být hodný chlapeček a z 20% parchant. Jinak vztah přestane fungovat.

S politikou je to stejné. Politici lákají a vábí voliče - nejprve je musí zaujmout a pak si je musí udržet. Takže nejprve je třeba ukázat silné emoce a to až z 80%. Jaké ty silné emoce jsou? Drzost, tvrdohlavost, schopnost se pohádat o svůj názor, přímost a pravdivost, vášnivost. Jenže takové silné emoce musí vyrůstat z silného přesvědčení, ze silných základů. Proto jich nejsou schopni ti "chlapečci", kteří nemají nic za sebou a jejich jediným zájmem je jen nikoho nenaštvat. Doplním k tomu, že u chlapů je to mužskost a u žen ženskost. Měli bychom z nich cítit i silnou sexuální energii, ovšem ne ve smyslu pornografie. Sexuální energii, která pohání naši touhu cokoliv dokázat, změnit, prosadit. To všechno by měl mít dobrý lídr, který je přesvědčivý svým zápalem. Nebyl by ale přesvědčivý, kdyby mu chybělo 20% lidskosti, empatie a slušného vychování, schopnost respektovat druhé s jejich názory, úcta a pokora.

Když pak toho voliče takový politik uloví, musí ta procenta otočit. Z 80% by měl ukazovat pracovitost, vnímavost, věrnost ideálům, empatii. Byl by to ale špatný politik, kdyby neuměl být z 20% zlobivý - vášnivý, odvážný, tvrdohlavý a tím vším přesvědčivý.

Hledejme je - lidi, kterým nechybí vášeň a touha, která vyvěrá ze silného přesvědčení. Lidi, kteří mají něco za sebou a nebojí se mluvit nahlas a přesvědčivě. Nečekají, až je někdo požádá. Sami si o své pozice říkají, nenechají se přemlouvat. Takoví musí být v politice, jinak to nefunguje:-) A odmítněme nepřesvědčivé a neslané nemastné politiky, kteří vypadají jakoby jejich jedinou vášní bylo sedět na schůzi a mluvit hodiny o ničem. Nezapomínejme na to, že vášniví lidé mají i chyby, občas třeba někoho urazí nebo naštvou. Daleko více lidí ale umí nadchnout. Je to lepší než ten marasmus, co se na nás dnes a denně valí odevšad. 

Lidi už panáků bez chuti a zápachu mají plné zuby - možná jim tolik nevadí, ale ani kvůli nim nezvednou zadek a nepůjdou je volit...

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | úterý 5.11.2013 12:08 | karma článku: 9,69 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz