Platit či neplatit? Členské příspěvky v ODS...

Tak se blíží konec března - to je pro členy ODS takové trochu magické datum. 31. 3. je poslední termín pro zaplacení příspěvků. Nezaplatíte-li do tohoto termínu, přestanete být členem. Rok od roku jsme museli vynakládat větší energii k tomu, abysme příspěvky vybrali. A poté, co nám zrušili sdružení, už nikoho přemlouvat nemusím. To je nepochybně úleva.

Nebylo to vždy příjemné - lidem se nelíbily věci, které páchalo naše vedení - ať olomoucké či pražské. A motivujte je pak k tomu, aby do něčeho takového vrazili vlastní peníze, svůj čas a energii, bez toho, že by měli šanci to ovlivnit, či změnit.

Letos příspěvek nazaplatím ani já. Vstupovala jsem do politiky s nadšením, s ochotou podílet se na jakékoliv práci bez toho, že bych očekávala nějaké prebendy. Chtěla jsem pomáhat, chtěla jsem dát k dispozici všechny své pracně nabyté zkušenosti. Nebyl zájem... Chvíli jsem si myslela, že můžeme věci ovlivňovat zezdola, kultivovat politickou stranu zasvěcenou diskusí a vnitřní kontrolou a zpětnou vazbou. O to už vůbec nebyl zájem. Já to respektuju a svoji činnost v ODS oficiálně ukončuji. Mnoho lidí, které jsem nadchla pro možnost politiku ovlivňovat skončilo už dávno. Ze silného opozičního proudu, který se v olomoucké ODS snažil o dodržování pravidel a o přirozené konkurenční prostředí, nezůstalo téměř nic. Bylo nás skoro 100, teď zůstalo snad okolo dvaceti lidí... Z našeho zrušeného sdružení už není členem snad nikdo...

Bude řešením pro aktivní lidi, kteří odešli z ODS, nějaká nová politická strana? Nedopadne tak nakonec každá politická strana - zapouzdřená a nehybná? To je otázka... Nepochybně ale ODS nějakou konkurenci potřebuje. Musí to být ale konkurence silná - strana, která se nerozpadne po prvním neúspěchu. Bude tady dost lidí, kteří jsou v této nejisté době ochotní něco budovat? A to ještě s nejistým výsledkem? Protože to bude běh na dlouhou trať - ještě dlouho budou lidi volit ODS - i když se jim u toho bude kroutit ruka:-)) I když budou mít možnost volit někoho jiného... Ať je ODS jakákoliv, každý ví, co od ní může čekat - i v tom negativním slova smyslu. Ale ty nové strany... Vydrží, nevydrží, co když můj hlas propadne... To je dilema...

Nejlepší to bude prostě zkusit. Kdo nic nezkusil, nic nepokazil... A jestli něco hraje novým politickým stranám do karet, tak je to to, že jich už mnoho v minulosti nechvalně skončilo nebo živoří na okraji zájmu. Takže je u koho se poučit, jak to nedělat!   

Autor: Eva Hrindová | úterý 10.3.2009 21:38 | karma článku: 37,10 | přečteno: 10786x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05