Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může být muslimka feministkou?

Nedávno jsem se setkala s touto zvláštní argumentací - islám je fajn, protože ho neodmítají ani islámské feministky. Když to říkají ony, tak přece nemůžeme islám kritizovat ani my. Opravdu? Pojďme si to tvrzení trochu rozebrat.

Feminismus a islám je pro mě magické spojení. Islám nepopiratelně odsouvá ženu do méněcenného postavení a je na to milion důkazů. Ty důkazy jsou ve všech pramenech a pravidlech (korán, hadísy, sunna, šárija), ve vyjádřeních immámů a také v praxi. Je naprosto nepopiratelné, že ženy v islámu nemají svobodnou vůli, čehož nejviditelnějším důkazem je nošení šátku. Je totiž přikázané a v žádném případě není dobrovolné. Existují výjimky, ty ale jen potvrzují pravidlo. Pro mě osobně je to ten nejprůkaznější a nejviditelnější důkaz méněcenného postavení ženy v islámu. Není třeba o tom filosovat a donekonečna to rozebírat - žena muslimka má přikázáno nosit šátek - bez ohledu na to, jestli se jí to líbí či ne.

Tohle žádná feministka nemůže okecat. Přesto to novodobé bojovnice za práva žen dělají. Naše genderové specialistky na různých vznosných seminářích omlouvají islám tím nejvíc neuvěřitelným způsobem. Zahalování je osvobozující! Skrýváním ženskosti vystupují naše skutečné hodnoty! Zahalením ukazujeme jen svůj intelekt! Zahalování je konečná rovnoprávnost! Ano - takové a jiné podobné bludy slyšíme a krioutíme nad nimi hlavou. A pokud nesouhlas s takovou argumentací projevíme veřejně, dostane se nám poučení, že když nestudujeme gender, nemůžeme tomu rozumět.

Zahalování není osvobozující - prootže není osvobozením skrývat ženskost. Žena je žena a její tělo je ženské. Je takové, protože žena je nositelkou života. Prostě to tak je a nedá se s tím nic dělat. A znakem svobody je svoboda. Co je na tom k nechápání? To si snad naši genderoví odborníci myslí, že jsme se všichni zbláznili? Źe někdo bude chápat příkaz v oblékání jako znak svobody? Ne, ne a ne! Je to jednoznačný znak nesvobody. A to, že většina muslimek přijímá zahalování dobrovolně, na tom opravdu nic nemění!

A teď k těm feministkám v islámu. Skutečná feministka v islámu asi nemůže existovat. Za situace, kdy v mnohých zemích existují náboženská komanda a za projevení vlastního názoru vám hrozí v lepším případě vězení, v horším smrt, si těžko dovedu představit regulérní islámskou feministku. Jistě - existují ženy, které se opatrně pokouší projevit svou nespokojenost - v dílčích záležitostech, častokrát anonymně, v rámci, který jim dává samotný islám. Ohánět se jejich vyjádřeními jako důkazem, že islám je fajn, je opravdu hodně nezodpovědné. Takový gender aktivista, který se kamarádí s islámem a vyhledává důkazy jeho přátelskosti, se chová děsivě nezodpovědně. Protižensky a nehumánně.

Tím, jak si notuje s nešťastnicemi zajatými propagandou, jen podkopává nohy každé autentické feministce, která vidí v islámu nejtvrdší prostředek na porobení žen. Já mám pochopení pro každou aktivitu žen v islámu, která se snaží ulehčit jim jejich úděl. A chápu, že tyto ženy vedle těchto pokusů trochu zvednout hlavu stále velebí islám. Ony nemohou jinak! Nemají šanci mluvit jinak. Neumí si představit život jinak a jinde - narodily se do nesvobodného prostředí a nepoznaly nic jiného. Copak jsme my mohli v době nejtvrdšího komunismu kritizovat komunismus? Mohli jsme akorát tak kritizovat OPBH nebo nevstřícné prodavače. Jen dílčí věci - nikoliv systém. A to nám ani nehrozila smrt!

Feminismus v islámu není možný, protože islám jde tvrdě proti právům žen. A pokud feminismus chápeme jako boj za práva žen, musí každá autentická feministka zásadním způsobem islám odmítnout. A jestliže naši gender bojovníci a bojovnice se kamarádí s islámem, zpronevěřují se feminismu jako takovému. Jsou to jakési parodie na gender a nemají právo vůbec cokoliv o ženských právech říkat. Protože jestli to takto půjde dál, můžeme se dočkat i toho, že začnou omlouvat ženskou obřízku. Protože pokud zahalování chápou jako osvobození od ženskosti, tak si jistě něco najdou i na vysvětlení ženské obřízky.

Má takový gender odborník nějaké opodstatnění? Nebylo by lepší ty peníze, které to všechno stojí (gender studia na vysokých školách, feministické neziskovky, aktivity jako Kongres žen, ap.) věnovat na skutečný boj za práva žen? Na podporu ženám trpícím v krutém islámu? Na podporu žen, které uprchly před islámem a musí se skrývat? Na podporu osvětových aktivit pro ženy v islámu? Na boj proti pedofilii v islámu? Na boj s brutálním násilím na ženách v islámu?

 

 

 

 

Protože jestli za těžké miliony řeší Kongres žen slovíčkaření v médiích, pak je to vedle skutečných problémů trpících žen jen trapná hra na "feminismus" a já se stydím za každou ženu, která se chlubí touto salónní aktivitou. Je to jen důkaz našeho úpadku a neschopnosti pro naši vlastní zaslepenost vidět skutečné utrpení.

Kongres žen a jeho poslední výzva: http://kongreszen.cz/otevrena-vyzva-vedoucim-predstavitelum-a-predstavitelkam-zpravodajskych-medii/

    

 

Autor: Eva Hrindová | pondělí 20.7.2015 9:52 | karma článku: 37,03 | přečteno: 2150x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3618x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz