Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mizérii v ODS nezmění ani nové vedení...

Komentátoři se můžou ukomentovat, ale jedno je jisté. Budoucnost ODS drží v rukou řadoví členové. Po totálním debaklu ve volbách se to ještě zdůraznilo. ODS chybí vize, chybí jí lidé ochotní a schopní jít do rizika, chybí jí lidé (nebo politici?), kteří by těm vizím věřili a byli by o jejich smysluplnosti ochotni a hlavně schopni přesvědčit i voliče. Jsou schopni právě řadoví členové někoho takového najít, podpořit ho a zvolit ho? Obávám se že ne. Přátelé pravicové politiky, připravme se na těžké roky...

Možná se vám zdám příliš skeptická. Na rozdíl od komentátorů ale jsem řadovou členkou, účastním se všech schůzí, znám procedury a taky znám lidi, kteří v ODS rozhodují - i papaláše i řadové členy. Je velmi naivní myslet si, že na kongresu se něco zásadního změní. Vždyť tam už roky jezdí pořád ti stejní delegáti! Ti, kteří zavinili současnou situaci v ODS, ti, kteří přispěli k pohřbení pravicové politiky u nás. Možná teď budou opravdu naštvaní, protože dost hodně z nich přijde o lukrativní posty. Možná to budou chtít někomu vrátit - to tedy opravdu není ten nejlepší motiv pro změny vedouci k rehabilitaci pravicové politiky... Možná budeme mít nového předsedu, nové vedení, ale cesta ke dnu bude pokračovat.

Je to všechno v lidech a v tom, co je žene kupředu. Lidé v ODS se už dávno neprojevují jako ti, kterým jde o principy. Je to strašně smutné a vlastně i děsivé - vzhledem k budoucnosti. Na minulé schůzi našeho naprosto marginálního místního sdružení jsme diskutovali o připravovaných změnách stanov ODS. Pročítali jsme návrhy, které prošly nějakým centrálním jednáním. Jak typické - dostali jsme se k nim až tehdy, kdy už nebylo možné podávat nějaké připomínky a návrhy... A všechny ty návrhy byly docela podivné - snaha o snižování hranice pro usnášeníschopnost (neuvěřitelné a skandální!), snaha o eliminování různých černých duší, ale dost něšťastným způsobem. Člověk se na to dívá a ptá se sám sebe - kam zmizela ta hrdá strana, kde svoboda názoru a postoje byla ctěna? Kam zmizela ta strana, která nemusela vylučovat členy, která nemusela rušit sdružení, která nechala tvorbu kandidátek zcela na řadových členech? Kam zmizela strana, která si nemusela pomáhat zparchantělými volebními řády a podivnými zákulisními jednáními, aby tak pozvolna ukrajovala z rozhodovacích pravomocí členské základny? Zmizela, stejně jako zmizelo mnoho jejich členů... Znechuceně odešli, protože diskuse byla silou potlačována a protože to nikomu nevadilo...

Vedení ODS velmi silně potřebuje zpětnou vazbu - tvrdou zpětnou vazbu. Té se jim ale nedostane, protože členská základna už to neumí a vlastně toho ani není schopna. Kdo to zavinil? Všichni na tom nesou podíl viny. Papaláši, kteří jsou zcela odtrženi od členské základny a především od voličů. Jsou obklopeni zhusta lidmi typu bývalého poslance Moravy. Takoví opravdu nemohou své šéfy korigovat... A taky členové. Ti chodí na sněmy čím dál tím méně. Je to velký úpadek a sama to vidím na vlastní oči. Pozvolna jsme od klíče 1:3 přešli ke klíči 1:5. Na důležitých schůzích, kde se dříve diskutovalo a volilo jednoduchým nekompromisním způsobem (člověk opravdu mohl svým hlasem leccos ovlivnit), je teď velká nuda. Delegáti si to nějak odsedí, něco tam odmávají, prakticky se nediskutuje. Když se někdo odváží s něčím vystoupit, je od lidí s mikrofonem dost často zesměšněn a urážen. Takže si to raději každý rozmyslí, sní svůj chlebíček a hurá domů... To má být ta zpětná vazba? To jsou ti hrdí členové, kteří měli ambice budovat spravedlivou a svobodnou společnost? Papaláš, který se bojí o své korýtko jim něco nabulíkuje a oni mu to zbaští i s chlupama... A ještě zvednou ruku pro zadlužování a proti privatizaci (bože, to bylo přece v ODS téměř nemyslitelné!).

Proč takové smutné věci píšu? Jen proto, aby si někdo nemyslel, že s novým vedením se něco zásadního změní. Z ODS odešlo příliš mnoho lidí, pověst ODS v regionech je příliš poškozena, než aby strana mohla nasát nové a kvalitní lidi. Navíc stávající papaláši nemají opravdu pražádný zájem na tom, aby se jim zvyšovala konkurence. Jedině že bysme spadli ještě hlouběji a tito "politici" bez vizí, ustrašení o svá korýtka, hystericky se strachující o své posty, by prostě odešli úplně jinam (nejlépe do pekla:-)) ) nebo by ze zoufalství museli na kandidátky pustit nějaké zajímavé lidi... Ale to je tak čirá utopie, že nemá smysl se tím vůbec zabývat.

A ono se ani tou tristní situací v ODS nikdo nezabývá a ani neznepokojuje - až na pár zoufalců, ke kterým se počítám i já. Poslanec Tlustý to možná cítí podobně, ale bohužel tomu to nikdo nevěří - z různých důvodů, což je škoda. Takže komentátoři budou dál psát o ODS jako o straně, kde se může něco změnit pohou změnou vedení. Možná by to prospělo, ale jsem hluboce přesvědčená o tom, že problém je hlubší a zásadnější. A dokud ho nepojmenujeme přesně, do té doby se nic nemůže změnit. Opravdu je nejvyšší čas mobilizovat nebo jinak se s nějakou smysluplnou a realistickou pravicovou stranou můžeme rozloučit. Co ale dělat? Nevím - pro začátek by snad stálo za to, kdyby se lidé, kteří problém cítí stejně intenzivně, pokusili aspoň spojit. 

P.S.: Jen malý doplněk. I přes tu mizérii, která uvnitř ODS panuje, doufám, že voliči budou rozumní a v druhém kole senátních voleb budou dávat hlas kandidátům ODS - a to i mimo Prahu:-)) I když si tisíckrát mohou myslet, že si to ODS nezaslouží. Tady jde ale o víc - jde o naši budoucnost!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pondělí 20.10.2008 11:13 | karma článku: 28,93 | přečteno: 2041x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz