Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Málo času - co se realisticky dá stihnout

Pokud budou předčasné volby v termínu koncem října, máme jen málo možností, jak něco v ODS ovlivnit. Schválené kandidátky by se musely odevzdávat na kraje někdy 17. září. To je za 4 týdny! Dá se něco za 4 týdny zvládnout? Něco, co by pomohlo ODS zachránit? Zkusme si realisticky odpovědět. 

Vážení - kongres se nedá stihnout, protože by těch volebních procedur bylo už tolik, že by se jakž takž demokraticky prostě nedaly stihnout - navolit delegáty na kongres, navolit nominace do vedení ODS, pak navolit kandidátky a připravit kampaň. Za 4 týdny? Nemožné... Možná by se to teoreticky stihnout dalo, ale prosvištělo by to kolem nás tak rychle, že by nám nezbyl čas na diskusi, na poznávání nových lidí a bez toho bysme zase navolili nějaké nejmenší zlo.  

1. Veškerou energii věnujme tomu, co můžeme ovlivnit.

Zaměřme se na kandidátky do voleb. Ty se sestavují z lidí, které známe a také je šance tu kandidátku sestavit tak, aby vypovídala o upřímné snaze vrátit se ke kořenům. Na kandidátku je třeba dostat lidi, kteří nežijou z veřejných rozpočtů, kteří jsou aspoň trochu důvěryhodní a umí se prodat. Nevyčerpávejme se sebemrskačskýma debatama o chybách vedení a pohlídejme si to, co si pohlídat můžeme! Obraťme svou pozornost z Prahy do svého regionu - to je teď maximálně důležité. Možná to i někomu vyhovuje, že členové zkoumají Prahu, místo toho, aby si udělali pořádek doma:-)

2. Koho na kandidátku.

Lidi do 10. místa na kandidátce by měli být schopní dělat osobní kampaň. Teď nemyslím, že by měli olepit region plakátama - to umí každý pitomec, který sežene peníze. Měli by umět mluvit s lidma, neměli by se bát vyjít mezi lidi a osobně je přesvědčovat o tom, že uděláme vše proto, aby se z ODS zase stala silná a přesvědčivá strana pro lidi, kteří se nebojí zodpovědnosti. Měli by to být lidi, kteří mají argumenty, kteří se neschovávají někde v kancelářích na radnicích, lidi, kteří mají příběh a historii. Měli by to být lidi, kteří mají politický názor. Rozhodně bysme měli opustit strategii, že na prvních místech kandidátky vystavujeme lidi, kteří nikomu nevadí - proto se na ty kandidátky dostávají:-) Marketingové sestavování kandidátky tentokrát nebude fungovat (ne že by fungovalo někdy v minulosti)! Takže na přemlouvání lékařů a lidí s titulem tentokrát zapomeňme! Vůbec by tam neměl být nikdo, koho musíme přemlouvat. Měli by tam být lidi, kteří si o to řeknou a jsou ochotni si ty volby odpracovat!

3. Jak ty lidi najít?

Mějme oči otevřené a sledujme, co se děje. Kdo se nebojí říct svůj názor nahlas, kdo nevyčkává někde v závětří. Kdo něco dělá a je aktivní. Já osobně nedám hlas nikomu, koho neznám. Nikomu, kdo se bojí formulovat svůj politický názor. A ptejme se - máme dost možností. Na internetu, na Facebooku. Budou sněmy... Osobně jsem rozhodnutá nedávat hlas nikomu, jen proto, že si to místní vedení bude přát. Kdyby to tak udělali všichni, spousta lidí by vůbec nemohla dostat nadpoloviční většinu hlasů. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste volili někoho jen proto, že žádná další nabídka nebyla!

4. Jak je navolit?

Asi nastal čas na diskusi nad volebními řády. Klasické zipování, kdy na kandidátce dostala prostor každá oblast, by se nám nemuselo vyplatit. Tentokrát bysme opravdu měli jít po kvalitě lidí! Ať se jedničky, dvojky a trojky oblastí poperou na regionu o jednotlivá místa na kandidátkách v klasické košové volbě. To, že je někdo ze silné oblasti, by mu nemělo místo na kandidátce zajistit. Místo na kandidátce by mu mělo zajistit to, že je silná osobnost! Pohlídejte si to ve svých regionech a soustřeďte na to svou energii. 

Já vím, mezi členy je hodně apatie, hodně frustrace, hodně pesimismu. Mnozí jsou přesvědčeni o tom, že si to stejně ti nahoře zase nachystají pro sebe. Ale my - řadoví členové - můžeme hodně věcí ovlivnit, tak je ovlivňujme! Mluvte o tom mezi sebou, nevyčerpávejte se debatama, které nikam nevedou a patří jen k pivnímu půllitru. Je třeba se někam pohnout. Protože když to neuděláme, ztráta důvěry bude fatální a ODS se stane nevolitelnou stranou... A to přece nechceme!

Jaké návrhy máte vy? Co by podle vás bylo třeba v nejbližších dnech dělat? Napište na zeď facebookového profilu "ODS diskutuje".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | neděle 18.8.2013 8:37 | karma článku: 4,22 | přečteno: 99x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz