Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jídlo je grunt - jak a co jíš, takový jsi!

Politika hýbe světem, někteří z nás jsou zasaženi tak silně, že dokonce demonstrují - viz. Praha. Jiní dští síru jen při pohledu na jakéhokoliv politika a demonstrativně nám dokazují svůj nezájem o politiku. Všechno je tak extrémní, až tak moc, že přestáváme mít schopnost objektivního pohledu. A přitom existují věci, které mají na náš život daleko zásadnější vliv. Jako třeba jídlo... Většina z nás má definován svůj vztah k Havlovi či Klausovi, ale kdo z nás má vyjasněn svůj vztah třeba k pohance?

Jídlo má na náš životní pocit daleko větší vliv než politika a politici. Jídlo může být lék a taky jeden z nástrojů, který nám pomáhá život vyladit do harmonie a klidu. Ale nemylme se - i v jídle existují škodlivé extrémy. Řekla bych že fanatický propagátor zdravé stravy nadělá stejné škody jako pitomý politik. Vnosem fanatismu, rigidismu a celkové pitomosti poškozuje věc samotnou. Chybí nám rozhodně ve všech oblastech života umírněnost, důraz na zdravý "selský" rozum, přímost bez prvků předstírání a falše. Ale nevyčítejme to jen nositelům nových myšlenek a "pravd" - ať už ze světa politiky nebo alternativního životního stylu. Je tak jednoduché klamat masu - protože masa chce být klamána, ba dokonce to vyžaduje!

Postupem času jsem dospěla k jednoduchému postřehu - chci-li změnit věci okolo sebe, musím změnit sebe. A věřte mi, to je největší práce. Neklamat sám sebe, nežít ve falešných očekáváních, naučit se k sobě a okolí přistupovat jednoduše, přímo a bezvýhradně optimisticky a s důvěrou. Na to je třeba být v rovnováze a k rovnováze nepomáhá jen čisto v duši, ale i v těle. Když se snažíte na sobě pracovat, prostě začnete řešit i to, co a jak jíte.

Začíná to v restauracích. Najednou zjistíte, že umělina vám fakt nedělá dobře, taky vás rozhodí hodně soli. Dřív jsem snědla cokoliv, prostě jen z radosti, že jsem jídlo nemusela sama připravovat. Dnes je to problém - a to nejsem nijak vybíravá... A začala mi vadit i špatná obsluha. Žiju v Olomouci a vždycky jsem si myslela, že máme skvělé restaurace, ale teď je to tristní. Moje oblíbená restaurace U Caesara je prakticky nepoužitelná - špinavé ubrusy, laxní obsluha, jídlo nic moc... Nedávno jsem s kamarádkou navštívila restauraci U Drápala - patří k těm lepším ve střední třídě. Ale to zklamání bylo neuvěřitelné - rizoto nějaké divné chuti, jakoby sladké a nedovařené... Kamarádka to snědla, protože měla opravdu hlad. Jako salát jsem dostala nahrubo nakrájenou papriku a rajčata a okurku - bez jediného listu salátu - a to celé zalité velkým množstvím jakéhosi dresinku... téměř k nejezení... O tom, že číšnice chodí po lokále zásadně s očima u země, takže nemáte šanci navázat oční kontakt a požádat o obsluhu, o tom vůbec nemluvím. A to nemluvím o nějakých pajzlech - mám na mysli restaurace střední úrovně. Tak nakonec chodím občas na jídlo do bufetu - vegetariánského. Aspoň je to zajímavé jídlo a mám jistotu, že ho nezprasí nějakýma umělýma ingrediencema případně nezastřou chuť velkým množstvím soli. No dobře - už do těchto špatných restaurací nepůjdu - ale lidi tam běžně chodí a ty hnusná jídla normálně jí a ještě za to zaplatí... Jo, jo - přestáváme naslouchat svým instinktům, nevěříme sami sobě a svým pocitům. Ani v jídle ani v politice...

Takže když se chci dobře najíst, nezbývá mi než si dobré jídlo připravovat sama. Což je otrava. Navíc všechny dobré stravovací cesty (makrobiotika) jsou strašně časově náročné na přípravu a na pochopení. Je strašný problém najít nějaké normální recepty. Zkuste najít nějaké jednoduché jídlo z obilovin... Kus kus, bulgur, jáhly... Všude operují s komplikovanýma postupama a exotickýma dochucovadlama. Přitom jsou to tak chutné suroviny a já bych je tak ráda používala častěji. Jenže i tady - v sektoru zdravé stravy - je to hodně o extrémech, což odrazuje. Možná je to tak schválně - buď s náma budeš držet partu a budeš to dělat pořádně a se vším všudy - nebo si žij svůj nezdravý život. Nadhled a trošku salámistický přístup nejsou zrovna preferovány:-)) A to obecně skoro nikde... Chybí nám umírněnost a na druhou stranu málokdo pojmenuje věci přímo a bez skurpulí - a to nejen v politice...

Vždyť jen proto je možné, že tolik lidí irituje Pohlreich. A to jen proto, že řekne nahlas naprostou zřejmou věc - "to jídlo se nedá žrát..." Odvykli jsme si tak zřejmé věci říkat a taky jsme si odvykli takové věci poslouchat - jakoby říkat jasné věci bez vytáček bylo nekorektní.

Takže přátelé - až se naučíme v restauracích rozpoznávat dobré jídlo a nebudeme mít problém to říct nahlas - TO JÍDLO SE NEDÁ ŽRÁT! -  tak třeba pak nebudeme mít problém rozpoznat i dobré politiky a nebudeme muset jen nadávat, protože elegantně ty správné prostě zvolíme ve volbách! A taky budeme zdravější a klidnější a srovnanější. Lepším jídlem rozhodně nemůžeme nic pokazit a pomůžeme nejen sobě. Dobrou chuť!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | sobota 4.12.2010 11:04 | karma článku: 18,06 | přečteno: 1863x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz