Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co když je v tom Dalík nevinně?

Úplně nevinně asi ne. Zas tak naivní nejsem... Poslední dobou jsou ho plná média - kolik vydělává, koho ovlivňuje, kolik má baráků, kolik ovládá lidí a stran. Bože, že by měl až takovou moc? Sám od sebe asi ne. Je to tím, jak se k němu chovají ti, kteří si myslí, že tu moc má. Rozhodně si chlapec myslí, že je úžasný a skvělý podnikatel. Ale je to tak?

Fakticky mě docela štve přístup médií. Dělá z Dalíka nějakého démona, který ve svém luxusním autě objíždí státní firmy a nutí je, aby si u něho objednávali zbytečnou práci. Takový novodobý mafián, který objevil novou formu výpalného - "když si to poradenství u mě neobjednáš, zavolám Mirkovi a můžeš se rozloučit s příjemným korýtkem..." Fakt si myslíte, že to tak je? Obávám se, že ne. A co tahle interpretace, která ční z psaní našich investigativců - "chceš veřejnou zakázku? Tak mi zadej nějakou práci a já to u Mirka zařídím..." Hmmm... takhle jednoduché to asi není.

Myslím si, že úžasnému Dalíkovi pomohli zbohatnout právě naši novináři, kteří o něm píšou tak jak píšou. Protože nejpravděpodobněji to probíhá takto. Panu Dalíkovi asi furt někdo volá, jeho firma je zahlcena požadavky na spolupráci a on nemusí ani hnout prstem. Prostě to ti šéfové státních a jiných firem dělají preventivně, jako určitý druh investice - co kdyby...

Co kdyby vyplavaly na povrch nějaká jejich manažerská selhání? Pak je lepší mít aspoň touto formou krytá záda. Co kdyby se pak Dalík přimluvil...

Co kdyby se zadávala nějaká zajímavá státní zakázka? Pak je možné, že se Dalík přimluví...

Co kdyby bylo potřeba vylobbovat nějakou změnu v zákoně? Pak je možné, že nám Dalík pomůže...

Takových "co kdyby" můžeme vymyslet spoustu. Jednou jsem se náhodně dostala k nějaké informaci o zkušennosti majitele velké firmy. Něco potřeboval - podotýkám něco rozumného (nějakou technickou úpravu v zákoně - nějaká chyba, která nesmyslně něco komplikuje) - a první co ho napadlo, bylo "dát peníze Dalíkovi". Nevím, jestli zasponzoroval nějakou aktivitu, která souvisí s Dalíkovou firmou nebo si jen u něho objednal nějakou práci. Prostě tak - preventivně:-))

Nemyslím si, že by pan Dalík byl zcela ctnostný a idealista tělem a duší. Ale můžete mu vyčítat, že neodmítá všechny ty servilní nadbíhače toužící po Topolánkově přízni? Vždyť hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere. Takové servilní chování - kdy se snažíte nějakým podřadným způsobem získat něčí přízeň - má jeden smutný důsledek. Ti, kterým se cpeme do zadku, se pak chovají jako kdyby se jejich "velikost" odvíjela od jejich schopností, nikoliv od jejich postů. Jakoby ty posty získali v tvrdém konkurenčním boji a díky svým úžasným schopnostem a vlastnostem. Opak je ale pravdou - získali je díky známostem, díky schopnosti být častokrát ještě servilnější než ti, kteří jim do zadku lezou teď. Jak komické. To jsou pak ti namyšlení "papaláši" či velcí "manažeři" státních a veřejnoprávních firem, kteří nikdy nepoznali to, co je opravdu tvrdý byznys. Komické a hlavně smutné.

Pan Dalík je produktem celého systému a v tom systému hrají nemalou roli ti, kteří na zparchantělá pravidla přistupují - čím větší vlezdoprdelka, tím jednodušší život. Proč se novináři nezaměří i tímto směrem? Proč se neptají podnikatelů, proč na tu hru přistupují? A proč viní jen ty, kteří ze situace jen těží a vlastně ji ani nijak principiálně nezavinili? Všichni mají plnou hubu řečí o změně (novináři, tzv. elita pražské kavárny), ale když můžou změnu podpořit nebo se na ní sami podílet, tak se jim nechce. Vzpomeňme třeba na neblahou televizní krizi...

A tak díky pitomému systému a díky líným novinářům tady existuje skupina lidí, která si prostě o sobě myslí víc, než by měla. A jsou to ti, kteří ovlivňují naše životy. A ti, kteří by díky svým znalostem a schopnostem mohli ovlivňovat naše životy jaksi smysluplněji (v rámci zastupitelské demokracie), tak ti si myslí, že se nic ovlivnit nedá a nikdo jim to ani nevyvrací... A za to opravdu pan Dalík nemůže:-))

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pátek 7.8.2009 10:39 | karma článku: 15,85 | přečteno: 1479x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz