Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co bych prosazovala, kdybych kandidovala na předsedu ODS:-))

Už ten nadpis je hodně utopický. Protože taková situace nikdy nenastane. Jsem ten nejposlednější řadový člen, který nemá nejmenší šanci získat ani možnost účastnit se kongresu. Takže to tak - prosím - vnímejte. Jako velmi hypotetickou úvahu s utopickými prvky. Můj pohled na dění v ODS se ale asi nejvíce blíží tomu, jak stranu vnímají lidé zvenčí - tedy voliči. Navíc znám mechanismy uvnitř politické strany - zkusme tedy tyto pohledy propojit a třeba z toho vyleze něco zajímavého:-)) 

Kdybych kandidovala na předsedu ODS, přemýšlela bych o tom, co musíme udělat pro to, abysme po vyhraných volbách mohli realizovat skutečně pravicový program. To je myslím nejdůležitější. Až pak se můžeme bavit o tom, jak ty volby vyhrát. Co je tedy klíčové? Bezpochyby změna volebního zákona tak, aby vítěz voleb mohl skutečně vládnout a být za realizaci svého programu bezvýhradně odpovědný. Snažila bych se tedy členy ODS přesvědčit o tom, že je nutné se vzdát všech prebend, dobře placených míst a upachtěných podílů na vládnutí za cenu prosazení změny volebního zákona. Tím bychom zabili dvě mouchy jednou ranou - prosadili bysme změnu volebního zákona a získali bychom zpět část důvěry voličů.

Jak by to vypadalo v praxi? Po parlamentních volbách bysme za každou cenu nechtěli jít do vlády, podpořili bysme jakoukoliv menšinovou či koaliční vládu jen za jedné podmínky - schválení nového volebního zákona. Nic jiného bysme nepožadovali. Žádné podíly na moci, žádné náměstky na ministerstvech, žádná místa v dozorčích radách, ap. Jen kontrolní pozice v parlamentu. Řekněme si to narovinu - teď je na to ideální situace, protože nemáme beztak velkou šanci příští volby vyhrát. Takže z toho mála by se dalo aspoň něco vytřískat. Takovýto zásadový postoj (opuštění všech vládnoucích a lukrativních pozic výměnou za nový volební zákon) by jistě byl nepřehlédnutelný a pak náležitě oceněný. Někdy je třeba všeho se vzdát, aby pak byla šance získat všechno:-))

Čas, který by se nám podařilo tímto krokem získat, by se dal využít na vzdělávání, přípravu na vládnutí, na úpravu poměrů uvnitř ODS (změna stanov, aktivizace členské základny, nábory nových členů).

A teď přichází druhý krok. Jak dostat lidi zpátky do politiky? Jak dostat znechucené příznivce pravicové politiky opět k volbám? Jistě by je dost motivovalo to, kdyby viděli, že to ODSka myslí opravdu vážně a vzdává se vládnutí v zájmu prosazení nutné a důležité věci (změna volebního zákona). Ale ještě více by je motivovalo to, kdyby cítili jako voliči větší vliv. I to je jeden ze silných důvodů, proč jsou lidé politikou znechuceni. Defakto žádná možnost, jak ve volbách něco ovlivnit. Dalo by se to nějak změnit? Jistě - v novém volebním zákonu by měl být posílen vliv preferenčních hlasů. To byste viděli, jak by se lidi hnali k volbám! A jak by najednou na kandidátkách bylo plno zajímavých lidí - protože by existovala šance přeskočit ty staré matadory, kteří zhusta okupují první místa kandidátek všech politických stran. To by byly zajímavé předvolební kampaně - jak by se všichni snažili, přesvědčovali, jak by najednou bylo rušno, jak by se diskutovalo, jak by najednou nebyla nuda na schůzích... A co to znamená? Pochopitelně zvýšení vnitřní konkurence v politických stranách, zvýšení vlivu voličských hlasů a to za zachování poměrného volebního systému.

A jako třetí krok bych chtěla prosadit jednu důležitou věc ve stanovách. Přesně specifikovat volební řády k různým typům voleb uvnitř ODS. To je velmi důležité, až klíčové. Kdyby nebylo možné uplatňovat některé pokroucené - rádoby demokratické způsoby voleb - jistě by v ODS vše vypadalo trošku jinak. Nedařilo by se tak likvidovat vnitřní opozici, tolik lidí by z ODS neodcházelo s pocitem pachuti, členská základna by se trochu rozpohybovala a zaktivizovala.

Na závěr si to zopakujme v bodech.

Co by měl prosazovat nový kandidát na předsedu ODS:

1. Za každou cenu (i za cenu ústupu z vládnutí) prosadit nový volební zákon!

2. Posílit vliv voličů na pořadí na kandidátkách (zvýšit váhu preferenčních hlasů)!

3. Upravit stanovy ODS tak, aby nebylo možné přizpůsobovat volební řády potřebám zájmových skupin!

Jsou to jednoduché a jasné věci, které se nedají nijak zpochybnit, mají reálný základ a vedly by k dlouhodobému vylepšení situace pro všechny. Ale tyto jednoduché kroky jsou za současné situace neprosaditelné a je čirou utopií si myslet, že by v ODS uspěl někdo, kdo by měl v programu něco, co by znamenalo vzdát se lukrativních postů. Nedovedu si ale představit, že by bez prosazení výše uvedených bodů mohlo dojít ke změně. Ke změně v pohledu voličů na ODS, ke změně ve stylu vládnutí v ČR. Zřejmě se dál budeme potýkat s problémy vyplývajícími z patových výsledků voleb, případně republiku ovládne levice - a to totálně...

Fakt bych byla moc šťastná, kdyby mě někdo přesvědčil o tom, že to bude jinak. Že se zvolí nový předseda, že všichni zůstanou tam kde jsou, že se nikdo ničeho nevzdá, že nikoho nebude nic bolet, že změny budou jen kosmetické, ale výsledkem bude znovu obnovená důvěra pravicových voličů, že vyhrajeme drtivě volby (40 - 50%), protože jinak většinovou vládu nesestavíme, že zavedem ty tolik potřebné reformy a že budeme posledním ostrůvkem pravice ve stále více regulovaném a k socialismu spějícím světě... Ach jo...   

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pátek 24.10.2008 10:49 | karma článku: 15,04 | přečteno: 1334x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz