Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ach, kde ty ženské pořád brát...

Zase znovu a pořád dokola - proč je žen tak málo v politice, v byznyse... Pořád se o tom píšou články, točí dokumenty. A pořád to samé - stejní lidé, stejné otázky, stejné odpovědi. V sobotu zase - pan Chuchma v MF Dnes si pomilionté klade stejné otázky, na které si stereotypně odpovídá pořád to samé. A co když je všechno jinak? Co když je třeba něčeho úplně jiného, co se tak na věc podívat z úplně jiného úhlu? Pojďme to zkusit...

Jistě, žen je všude málo. Sama můžu mluvit jen za oblast politiky, za byznys jen okrajově. V politice jsem totiž nasbírala hodně zkušeností a nahlédla jsem trošičku i do té vrcholové politiky - aspoň zpovzdálí. Když se chcete prosadit v politice, potřebujete pomoc - od žen, od médií. Ovšem média a "ženskou otázku" ovládá úzká skupina lidí - žen, která pochopitelně podléhá stereotypům a velmi tvrdě si své postoje hájí. Těžko se nadějete podpory od této "ženské lobby", pokud nebudete zastávat jejich postoje. Co to znamená? Opravdu nesmíte odmítat kvóty.

Ať už tedy jsou vaše důvody k takovému postoji sebevíc logické a praxí podložené. Dále není dobré zastávat příliš pravicové postoje. Samostatnost, zodpovědnost, odmítání regulací, odmítání pozitivní diskriminace. To je všechno strašně špatně a okamžitě získáte nálepku "tvrdá - nesoucitná - ambiciózní - tedy neženská".

Pan Chuchma se ptá - jaktože se mohla prosadit Margaret Thatcherová? Když mohla ona, proč to nejde u nás? No, nejde. Lady Margaret byla bezpochyby tvrdá a ambiciózní. Měla ale jedno štěstí - měla na své straně pár chytrých mužů, kteří ji podporovali. U nás takové těžko na svou stranu získáte a co je nejhorší - už vůbec na svou podporu nezískáte ženy. Naše "ženská lobby" - do které trochu zařazuji i pana Chuchmu :-)) si neomylně vybírá k podpoře ženy, které nemají šanci na úspěch. Čím to asi je? Asi jim stačí to, že mohou donekonečna omílat stejná klišé ve všech pořadech, médiích, na různých dotovaných konferencích a seminářích - co jich jen je...

Jakoby jim ani o větší zastoupení žen v politice vůbec nešlo. Podporují jen projekty, které jsou předem odsouzeny k neúspěchu. Všechny ty různé politické strany žen nebo strany, které nemají pražádnou naději se dostat do parlamentu. Když se objeví žena, která se umí prosadit, je chytrá, umí oslovit veřejnost a jde na to dobře - přehlížejí ji. Uvedu konkrétní příklad.

Takovou ženou podle mě je paní Bobošíková. Několikrát jsem ji na téma žen v politice slyšela mluvit a bylo to to nejrozumnější, co u nás na toto téma zaznívá. Leč když najdu nějaký článek nebo program v televizi na toto téma, zasvěceně o problému mluví vždy jiní. A většinou úplně hloupě. Stále stejné tváře, stále stejná slova... Stále stejné osoby, kterým se za poslední léta nepodařilo změnit vůbec nic. Žen v politice je stále méně!

Proč teda všechny ty organizace (dotované z různých grantů) nezačnou hledat nějaké jiné cesty k cíli? Nehledají návody u jiných žen? Nepřestanou prosazovat chimérické pitomosti typu - žena prezidentkou, kvóty, dětské koutky na schůzích? Nevím, takto je to asi pro ně jednodušší - plýtvat časem a penězi na nesmyslných aktivitách, které k ničemu nevedou. Tak mají aspoň zaručeno, že se problém nikdy nevyřeší a pro svoji činnost a nářky budou mít vždy opodstatnění.

A co bych dělala já? Všechno na podporu zvýšení sebevědomí ženy. Učila bych je větší sebedůvěře a všem věcem, které k vyšší sebedůvěře vedou. Učila bych je i tomu, že musí dobře vypadat a že klišé, že na vzhledu přece nezáleží, je největším zabijákem snahy při prosazování ženy v politice, v byznyse, prostě všude. Je to kruté, ale je to tak. Učila bych je, že muži nejsou naši nepřátelé a my se můžeme prosadit jen ve spolupráci s nimi - a to platí i obráceně. Učila bych je, že každý se k nám bude chovat tak, jak my mu to dovolíme. A budem-li fňukat, budou se na nás dívat jako na chudinky. Vyhledávala bych aktivní, silné a charismatické ženy, které bych všemožně podporovala a motivovala třeba i pro vstup do politiky. A podporovala bych jen věci, které mají reálnou šanci na úspěch - to znamená aktivity, které jsou schopny oslovit více lidí, než jen pár intelektuálů a intelektuálek z pražské kavárny. A hlavně! Nebránila bych se spolupráci s populárními tvářemi (jako je třeba právě paní Bobošíková, Halina Pawlovská, Helena Vondráčková, atd...), protože ty jsou schopné oslovit daleko více lidí - a to je potřeba! A určitě bych zahájila skutečně velkou kampaň na podporu žen v politice - pro začátek bych vyzvala všechny k tomu, aby využívali svých preferenčních hlasů a podporovali ženy na kandidátkách politických stran. Rálně by se tak mohlo do parlamentu dostat více žen - pomocí preferečních hlasů... Ale lidi by této možnosti museli opravdu využívat. Ony tam ty ženy jsou - ale někde vzadu. Tak jim pojďme pomoci... Někdo to ale lidem musí vysvětlit (z logiky věci vyplývá, že politické strany to neudělají:-)) ) a někdo taky musí vytipovat ty ženy, které by si takovou podporu zasloužily. To by byl můj konkrétní program. A podle mě taky jediná věc, která by mohla zvrátit poměr mužů a žen ve vrcholové politice. Taky věc, která by mohla fungovat hned - už v příštích volbách.

Takže pane Chuchmo - co Vy na to?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Hrindová | pondělí 4.2.2008 19:41 | karma článku: 11,91 | přečteno: 1735x
  • Další články autora

Eva Hrindová

Všude samý Babiš

Jakoby ani nebylo jiného tématu. Ale vypadá to komicky, když zloděj volá „chyťte zloděje“. Protože přesně tak se ten „hon“ na Babiše dá interpretovat.

1.2.2017 v 15:53 | Karma: 11,87 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Naštvané matky píšou francouzským policistům

V naší skupině Naštvané matky si přejeme, aby policie a armáda fungovaly normálně a to ve všech zemích. Dnes to tak bohužel není. Ve Francii se už proti tomu bouří samotní policisté. Není se jim co divit. A naše média mlčí...

24.10.2016 v 15:49 | Karma: 25,54 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Čtení knih - nejlepší boj proti fanatismu

Miluju knihy a nikdy nepřestanu. Přečetla jsem tisíce knih. Každý, kdo čte knihy, si trénuje mozek dobrým způsobem - v představivosti, ve fantazii, v pochybování. Je dobré lidi vést ke čtení, protože to je prevence totality.

10.9.2016 v 9:37 | Karma: 29,50 | Přečteno: 895x | Diskuse| Kultura

Eva Hrindová

Fíkové listy v politice

Když chcete něco zakrýt, zakryjete to fíkovým listem. A stávající politické strany toho potřebují zakrýt opravdu hodně. Nejvíce fíkových listů se na nás vyvalí v době voleb. To nám pěkně zpívají, protože nás lapají do klecí.

27.8.2016 v 16:45 | Karma: 32,05 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Eva Hrindová

Může mít občanský postoj jen politolog?

Je to nešvar posledních let. Vyjevíte-li svůj názor na cokoliv, okamžitě začne být zkoumáno, zdá máte na vyjádření názoru dostatečné vzdělání. Nelíbí se vám nějaká stavba ve veřejném prostoru? Máte smůlu, pokud nejste architekt.

12.8.2016 v 15:11 | Karma: 36,61 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Nesnáším škatulkování a lidi, co podléhají předsudkům. Za nejcennější věc považuji svobodu ve všech smyslech toho slova. A o tom jsou mé občasné články. Více na www.evahrindova.cz