Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žena, islám a Česká republika (pokus o odpověď panu J. A. Polákovi)

Co je a není týrání a co se dá a nedá tolerovat jako projev "jiné kultury". Krátký příspěvek do diskuse o nedávných výrocích šéfa Ústředí muslimských obcí v ČR.

Muneeb Hassan Alrawi při diskusi v Hradci KrálovéiDnes

O co jde (ve zkratce): Lukáš Lhoťan ve svém článku upozorňuje na místo v Koránu, které nabádá muže k trestání neposlušných žen. Rozebírá interpretaci, kterou nabízí Muneeb Hassan Arawi, šéf Ústředí muslimských obcí v ČR a Islámské nadace v Brně. Ten hovoří o  "trestání", spočívajícím v symbolickém "sešvihání" ženy, provedeném jakousi větévkou užívanou k čištění zubů. Účelem je ženu upozornit na to, že překročila meze a její místo je jinde. Pan Lhoťan upozorňuje, že podle jeho názoru se jedná o schvalování psychického či fyzického týrání, které je v rozporu se zákony ČR. Reakci na tento článek přináší Jaroslav A. Polák. Podle něj se jedná o lživé tvrzení a symbolický obyčej muslimů nelze chápat jako nějaké týrání.

 

Co je a není týrání

"Je pravda, že z výroku plyne, že muž má právo ženu symbolicky upozornit, kde je její místo, a že žena je v podřízeném postavení vůči muži, ale interpretovat tento výrok jako schvalování psychického a fyzického týrání ženy, je skutečně silné kafe." - píše pan Polák.

Nesouhlasím. Za týrání nelze rozhodně považovat jenom případy, kdy muž ženu (či naopak) denně seřeže bejčákem. Je tu i psychické týrání - a to se často může projevit na maličkostech, které samy o sobě zvenčí nevypadají jako důležité, ale ve vysoké koncentraci a v kontextu celého partnerského vztahu mohou být velmi ponižující. Stokrát nic umořilo vola, říkává se, a spousta drobností v tom "správném" kontextu může týrané osobě řádně podlomit psychickou kondičku

Dávat někomu najevo, kde je jeho místo, symbolickým sešviháním kartáčkem na zuby - to je, abych se přiznal, teprve to "skutečně silné kafe". Je to ponižování, zdůrazňující nerovnost vztahu, nelze se proti němu bránit. Nemohu si pomoci, podle mě je to jasný případ psychického týrání a tudíž domácího násilí.

 

Jaké je to "místo ženy" - a hlavně jaké je "místo islámu"

Příslušníci muslimské komunity argumentují, že postavení ženy v islámské kultuře je jiné. To je sice docela dobře možné, ale postavení ženy v naší kultuře je rovněž jiné a týká se to (dokonce ať chtějí či nechtějí) i islámských domácností u nás. I česká muslimka má volební právo, i ona má řadu dalších práv a povinností, s mužem si je v kontextu českého práva a v životě společnosti rovna.

To je potřeba bezezbytku respektovat. Žádné ukazování místa kartáčkem na zuby u nás nevedeme. I cizokrajné kulturní obyčeje obyvatel, žijících u nás - ať už jsou odkudkoli a vyznávají jakoukoli víru a pohled na svět a na další lidi - proto budou vždy posuzovány nikoli podle nějakých vnitřních měřítek té které kultury, ale podle právního rámce, v jakém se tu pohybujeme my.

Muslimové nejenom u nás mají často pocit, že přihlášením se k své víře vytvoří jakousi bublinu. Bublinu své domácnosti, která je islámská a platí tam její vlastní pravidla. Jakousi ambasádu jiné kultury, na jejímž území platí jiná pravidla. To neplatí pro žádnou jinou kulturní enklávu u nás a nebude to platit ani pro muslimy. Z tohoto důvodu bude týrání muslimky chápáno stejně jako týrání ateistky, křesťanky nebo rytíře Jedi.

Pokud to tedy shrnu - to, co popisuje a jak argumentuje představitel muslimů v ČR, skutečně alarmující je a je to v rozporu nejenom s obecnými mravy naší kultury, ale potenciálně i s naším právním řádem.

 

"Nevolejte žertem o pomoc"

V čem bych s J. A. Polákem souhlasil je to, že u nás řada lidí nejde daleko pro dezinformaci, překroucené či neověřené informace, jenom aby bylo víc materiálu, který se dá proti islámu a muslimům použít. To je samozřejmě špatně a upomíná to na Rychlé šípy a jejich "Nevolejte žertem o pomoc". Šíření popravd a neopodstatněných varování bude na škodu celé věci, protože potom se s tím svezou i pravdy a varování oprávněná.

Navíc je to zbytečné. Islám a způsob jednání muslimů v Evropě toho sám proti sobě nabízí dost na to, než aby bylo potřeba vymýšlet cokoli dalšího.

 

Autor: Robert J. Hřebíček | sobota 1.6.2013 15:55 | karma článku: 38,10 | přečteno: 3341x
  • Další články autora

Robert J. Hřebíček

České kuchyňské obrození v podání Romana Vaňka podruhé

Již druhá kuchařka Romana Vaňka věnovaná české a moravské kuchyni by měla zdobit knihovnu jakékoli kulturnější domácnosti zrovna jako Máchův Máj. Vrací úder babicovskému kutilství a je zdrojem potěšení pro ty, kdo mají rádi svoje blízké, svoje zdraví a "dědictví našich babiček".

10.11.2012 v 9:00 | Karma: 29,71 | Přečteno: 2352x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Fízl v nás a starý slipy (příspěvek k debatě o anonymitě diskusí)

Likvidace "anonymity" diskusí nejen že poškodí normální blogery, ale také nepříjemně vypovídá o tom, v kolika z nás sedí malý fízl. Nejen jemu hodlám věnovat následující řádky - podíváme se i na pár důvodů, proč by diskuse měly/neměly být anonymní.

4.10.2012 v 19:45 | Karma: 34,94 | Přečteno: 2271x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Homosexuálové žerou děti

Jak by asi vypadala sexuální výchova dětí v homosexuálních rodinách? K zamyšlení nad tím vyzval nás Vladimír Kroupa. Zvedněme tedy rukavici! Plus ještě pár postřehů z probíhající náruživé diskuse o homosexuálech obecně, se zvláštním zřetelem k iDnes blogům.

22.8.2012 v 14:14 | Karma: 28,48 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Orlové morálky a upálené běhny

V souvislosti s Pussy Riot se tu už napsalo ledasco. Dva kusy ovšem ční nade vše. V jednom zapálený komunista horlí proti náboženské nesnášenlivosti a v druhém se na veřejnosti prostě nesouloží. No neberte to!

21.8.2012 v 19:06 | Karma: 26,21 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ostatní

Robert J. Hřebíček

Noční můra čili o povinném tělocviku (z memoárů dřevěného dítěte)

Četl jsem včerejší pojednání pana Kvasničky o tom, do jaké že bídy upadl tělocvik na školách, a že by bylo fajn, aby stát zjednal nápravu. Vyděšen touto myšlenkou, pozvedám hlas proti přeceňovanému těláku.

14.8.2012 v 16:17 | Karma: 42,48 | Přečteno: 6870x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 137
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4078x
Vizionář, kontrarevolucionář, kulinář, bohoslovec, hvězdopravec a byrokrat.