Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Infantilní žvatlání internetových matek

A už v tom zase lítám. Od chvíle, kdy jsem opustila pracovní kolektiv a šla znovu na mateřskou, se moje slovní zásoba povážlivě ztenčuje. Sice zkouším miminu občas předkládat složitější intelektuální potravu, ale zjistila jsem, že dítěti je trestuhodně jedno, jestli mu právě procítěně recituji něco z Erbena, nebo na něj infantilně šislám.

Úvodní stránka Baby-cafe.cz

Navíc jsem jednou z mnoha uživatelek internetových diskusí, na nichž se řeší složité problémy rodinného života (mimísci, kojo, těhu, bobánci, zoubečky, papání, manžové a tak), cítím se proto skoro povinna reagovat na článek "Bejbísek se mi často budí na kojo, je mamánek", který vyšel předevčírem v MF Dnes.

Kdo vlastně jsme, my ženy používající v internetových hovorech tak směšná slůvka, že by nezaujatý čtenář pochyboval o naší příčetnosti? Proč se vybavujeme na anonymních fórech a nejdeme místo toho mezi normální dospělé lidi hovořící srozumitelnou češtinou? Většinou proto, že v našem okolí nenacházíme reálné osoby ochotné a schopné nás dlouhodobě poslouchat. A není se čemu divit.

Vezměte si třeba takové snažilky. Mnohé se neúspěšně pokoušejí o vlastní dítě už léta a jejich nejbližší o tom třeba ani nevědí. Kolegové z práce by těžko měli trpělivost po celé ty dlouhé měsíce naslouchat monologům o ovulaci a bazálních teplotách. Těhulky mají zas plné hlavy svých rostoucích bříšek, zatímco ty okolo jejich gravidita zas až tak nezajímá a nestojí o to, každý měsíc obdivovat novou fotografii z ultrazvuku. Maminky miminek si hezky popovídají o kojení, kakání a blinkání, protože možná jejich "živé" kamarádky mají už děti v pubertě nebo jsou to snažilky a proč jim sypat sůl do ran, že? Matky jedináčků si řeknou ve své diskusi vše potřebné, protože jejich skutečná sousedka má pět dětí a problémům s pouhým jedním nerozumí. Maminky pěti dětí si vyměňují zkušenosti protože jejich sousedka s jedináčkem netuší, co je to s pěti za práci. Ženy, které opustil partner najdou spřízněné duše, kterým si mohou na toho lumpa postěžovat. Jiné ženy žijí na Sré Lance přičemž další Češky s nimiž by mohly zajít na kávu bydlí o 1300 kilometrů dál. A tak bych mohla pokračovat.

Zkrátka jsem celkem normální, jen trochu postižené tím, co zrovna považujeme za středobod vesmíru. Ale proč píšeme tím podivným "mateřským slangem" místo normálním jazykem? Pokud trávíte celé dny a měsíce samy (sami) s kojencem, záhy zjistíte, že předčítat mu z denního tisku a přitom se na něj přihlouple pitvořit je dost náročné. Mnohem jednodušší je pitvořit se a zároveň šislat a ťuťat a ňuňat. Časem vám to přejde do krve, zvlášť pokud vaše styky s vnějším světem jsou v tom období omezené. Jestliže chce Vaše dítě jíst každou hodinu a půl, moc intelektuálních aktivit, které by vám upravily slovní zásobu, nestihnete.

Všímavý čtenář zaregistruje, že s tím, jak děti rostou, se slovník diskusí posouvá směrem k normálu. Když děti dospějí do věku, kdy je možné jim předčítat Kocourka Modroočka, je téměř vyhráno. A jakmile se uživatelky vrátí do pracovního procesu, v jejich psaném projevu se prdíkuje a teplotkuje už jen výjimečně a většinou jen ve vzpomínání na dobu dávno minulou.

Občas se v diskusích objeví rejpal (-ka), který poukazuje na to, že kdybychom místo vysedávání na internetu vařily, uklízely, zašívaly ponožky či plely jahody, byly bychom užitečnější. A že asi ta mateřská tak náročná není, když při ní stíháme plkat nesmysly na netu. Dotyčný zapomíná na to, že i matky jsou stvoření sociální a pokud by se věnovaly jen domácím pracem a potomkům, staly by se z nich bytosti značně neurotické a protivné. Internet je naše terapie.

Některé z nás přečkají na mateřských fórech dobu mimísků a pak se přesunou jinam, nebo zmizí ze sítě. Jiné zůstávají a postupem let se z virtuálních přítelkyň stávají skutečné. Neinternetové a infantilně nežvatlající.

 

Autor: Markéta Hrdoušková | čtvrtek 19.3.2009 13:05 | karma článku: 31,13 | přečteno: 4058x
  • Další články autora

Markéta Hrdoušková

Dny po tajfunu

Včera ráno jsem šla na nákup, protože jsme doma neměli dost jídla, když děti zůstaly neplánovaně doma. Školy byly zavřené, kvůli tajfunu. A taky jsem byla zvědavá, koneckonců tak velkou tropickou bouři jsem zažila poprvé v životě.

30.9.2015 v 10:27 | Karma: 13,36 | Přečteno: 764x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Ranní kafe

Stojí tu vedle mě, aby mi pomohla přetvořit myšlenky v písemný projev. Každé ráno už mnoho let (s menšími přestávkami) mě najdete s ní v ruce. A teprve dneska jsem se rozhodla vzdát jí hold. Milovníci čajů, kakaa, rumu i vody prominou, ale miluju svou ranní kávu.

2.9.2014 v 7:58 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Kdo hraje hry, nezlobí...

Tenhle článek píšu z naštvanosti. A taky trochu z bezradnosti a jako obvykle, když mnou zmítají emoce, z okamžitého popudu. Přiznám se v něm, že jsem nemoderní a zpátečnická. A vůbec mi to není líto.

28.4.2014 v 9:45 | Karma: 22,30 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Osobní

Markéta Hrdoušková

Beethoven pro popeláře

Řada lidí, když se někam stěhuje, předem se rozhlíží a až podle toho se rozhoduje. To ale my ne. My se nejdřív stěhujeme a pak teprve rozhlížíme. Nebo to zkoušíme dělat zároveň, ale to mám z toho pak hlavu úplně v pejru.

1.10.2013 v 10:15 | Karma: 25,07 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Cestování

Markéta Hrdoušková

Buchtám vstup zakázán

Když jsem byla sedmileté děvčátko, vzali mě prarodiče na dovolenou do tehdejšího Sovětského svazu k moři. Zrovna v době, kdy se tam konala letní olympiáda.

26.3.2013 v 9:20 | Karma: 27,85 | Přečteno: 5323x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4337x
- Máma tří kluků, partnerka, kamarádka, dobrodruh. - Vzděláním antropoložka, profesí leccos. - Domovem v Tchai-peji - Mám ráda svoje děti, manžela, teplou sprchu, kávu s mlékem, večery s knížkou, dlouhý spánek...