Volba žaludkem

Život sám, podnikatelský génius, lidská zabedněnost a mediální masáž vytvářejí občas poučné i absurdní situace, které by zasloužily být zapsány do Pamětí lidstva či alespoň nominovány na nějakou Nobelovu cenu za kapitalismus.

Hystericky korektní média ve Spojených státech byla nedávno pobouřena vyjádřením generálního ředitele řetězce Chick-fil-A, který odsoudil sňatky mezi osobami stejného pohlaví. V nastalých vášnivých diskuzích se ředitele fikaným způsobem zastal komentátor televize Fox news Mike Huckabee: vyzval lid, aby nákupem kousku kuřete v daném řetězci vyjádřil podporu fastfoodu, který vyznává tradiční křesťanské zásady a jehož ředitel se nebojí vyznávat boží hodnoty. Před restaurací se vytvořily dlouhé fronty lidí, kteří nacpaným břichem demonstrovali svůj postoj k homosexuálům a jejichž ústa byla plna nejen boha, ale i šťavnatého kuřete.

Nedávno jsem si v českém hypermarketu málem koupil kousek dobře vypadající kýty, když se můj zrak, jako obvykle, zastavil na těch drobných písmenkách na zadní části obalu. S hrůzou jsem konstatoval, že tato „kýta“ obsahuje pouze 56% masa. Produkty daného výrobce již nekupuji, marketu se vyhýbám a věřím, že je to nejlepší způsob jak dosáhnout změny této ohavné praxe. 

Co mají obě věci společného? - hlasování spotřebou. Je to jednoduchý, funkční a velice demokratický systém, dostupný každému z nás. Každým otevřením své peněženky hlasujeme, volíme. Proč tento potenciál nerozvinout? Myslím, že v zemi s klesající volební účastí a stoupajícím marasmem, v zemi, kde 90% lidí nadává na politiku, ale jen 1% se jí aktivně účastní alespoň členstvím ve stranách, v zemi kde lidé nejsou zvyklí stávkovat a své politiky vyhazují z oken jen velmi zřídka, je tento způsob projevování politické vůle hudbou budoucnosti. Nemusíme schvalovat referenda a zavádět drahé volební systémy. Podpoříme ekonomiku a vykročíme ven z krize. Stačí převzít systém započatý fy. Chick-fil-A. V týdnu před víkendem se vybere nějaká lahůdka, kterou budeme na protest proti něčemu o víkendu pojídat, a v pondělí už se jen dle obratu dané komodity zjistí, co si národ myslí.

Na začátek bych chtěl navrhnout následující referenda:

Vyjádřeme svůj postoj k budoucnosti EU pojídáním rakviček.

Protestujme proti korupci v ČR otevřením dobré lahve vína.

Projevme svůj názor na současnou politickou scénu uvařením polévky z vepřových hlav a nožiček.

Ukažme svůj názor na plnění předvolebních slibů zvýšenou spotřebou medu.

Při drobné reorganizaci prezidentských voleb, by bylo možné ke každému kandidátovi přiřadit nějakou pochutinu a pak jen zahájit volební víkendovou žranici.

Spousta takovýchto referend napadne i vás.

Tento způsob volebního systému a občanského aktivismu je českému člověku bližší a sám se už těším, jak si při nedělním obědě politicky zaprotestuji a pak si na znamení dobře odvedených občanských povinností spokojeně říhnu.

Jen nechápu, proč na to už zase přišli v Americe dřív.

Autor: Daniel Hradský | sobota 4.8.2012 13:02 | karma článku: 12,89 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Daniel Hradský

Dvacetjednička

12.4.2018 v 13:27 | Karma: 17,97

Daniel Hradský

Já nic, já zahradník

27.11.2015 v 11:45 | Karma: 14,42

Daniel Hradský

Dejchlo na mě jaro!!

18.3.2015 v 17:44 | Karma: 8,77