Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Regulační poplatky - úhel pohledu

Jak problematickým volebním nástrojem byly regulační poplatky ve zdravotnictví a jak ještě stále hýbou politickou scénou je zřejmé. Záleží ale na tom, jak se prezentují veřejnosti, aby je vnímala ze stejného úhlu pohledu jako to zamýšleli jejich tvůrci. Není to jednoduché a zatím se to nedaří.

Pohled první: Před volbami, v červnovém průzkumu provedeném společností Westminster odpovědělo 70% respondentů, že regulační poplatky neměly na jejich vlastní rozpočet žádný nebo téměř žádný vliv. Více než 90 % respondentů se dokonce líbilo, že vláda pracovala na dalších úpravách regulačních poplatků zmírňujících jejich dopad. Pak došlo k tomu, že americká reklamní agentura Penn, Schoen & Berland  vyhrála díky těmto poplatkům (respektive neumění ODS tyto poplatky zdůvodnit)  pro ČSSD krajské i senátní volby.    Pohled druhý: Po nedávném vystoupení ministra Julínka na 22.sjezdu ČLK si přítomní lékaři odhlasovali rezoluci, která vyzývá Julínka k odstoupení z funkce ministra. Jenom pár dnů poté se dozvíme z dalšího průzkumu veřejného mínění provedeného společností STEN/MARK mezi zdravotníky, že 54% dotazovaných zdravotníků (zejména díky hlasům lékařů)  poplatky hodnotí kladně (oproti lednu, kdy byl výsledek stejného průzkumu 27%), ale přesto prý byly právě poplatky hlavním důvodem prohry ODS v krajských a senátních volbách.    Pohled třetí: V dnešním pořadu Otázky  Václava Moravce na ČT 1 se pánové Čunek a Škromach utkali s 1.náměstkem ministra zdravotnictví Julínka, Markem Šnajdrem. Problematika – jak jinak – reforma zdravotnictví. Zatímco první dva jmenovaní politici předvedli eskapádu nic neříkajících politických floskulí, pan náměstek „bodoval“. Ve věcné argumentaci zvítězil jednoznačně pan Šnajdr i přesto, že mu moderátor házel klacky pod nohy tím, že nedokázal ve studiu přítomného pana Škromacha přimět ke slušnému chování. Ten totiž překřikoval Šnajdra, který se z monitoru nedokázal bránit, takže čas od času nebylo rozumět ani blábolům ani argumentům. Kdyby tento pořad byl vysílán před volbami, nemusel by modro-oranžový duel skončit 0:13. Škoda pro reformy, že se tenkrát jejich tvůrcům do studia moc nechtělo ….  Pohled čtvrtý: Statisticky je doloženo, že regulační poplatky snížily počet pacientů vysedávajících v čekárnách praktických lékařů od jejich zavedení o 20%.  Při návštěvě lékařské pohotovosti je poplatek stanoven na 90,-Kč. Ještě před zavedením této „regulace“ nebylo výjimkou, že jste v čekárně trpělivě trpěli než na vás přišla řada, neboť někteří z těch co byli před vámi měli dojem, že není normální, že už mají týden rýmu nebo že už berou antibiotika druhý den a pořád nic. Při akutní bolesti jste pak byli ochotni zaplatit těm v čekárně před vámi možná desetinásobek dnešního poplatku, jen abyste už byli v ordinaci. Minulý týden musela navštívit moje dcera lékařskou pohotovost  s akutním a bolestivým zánětem. Šla rovnou do ordinace. V čekárně nikdo nebyl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Houdek | neděle 16.11.2008 19:37 | karma článku: 27,96 | přečteno: 1587x
  • Další články autora

Dušan Houdek

Nechte prominentům jejich cejchy

A nemám teď na mysli známky blahobytu, které se na některých politicích, zejména komunální úrovně, projevují úměrně délce jejich mandátu. Mám na mysli cejch, jako „neodstranitelné označení osob, věcí nebo dobytka“. Takové je, zjednodušeně popsáno, vysvětlení významu tohoto slova ve Wikipedii.

8.4.2011 v 9:45 | Karma: 16,36 | Přečteno: 805x | Diskuse| Společnost

Dušan Houdek

Golf Show 2011 - Z velkého očekávání se stalo velké vystřízlivění

Ambice letošní GOLF SHOW byly opravdu veliké. Na webových stránkách organizátora se již půl roku dozvídáme, že: „Letos uděláme ještě víc pro medializaci a zviditelnění veletrhu GOLF SHOW!“, „GOLF SHOW má tři nové skvělé partnery. Posuďte sami: .... „, atd.

13.3.2011 v 18:06 | Karma: 8,00 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Sport

Dušan Houdek

Jak často se mění nábytek na Magistrátě?

Jen tak mimochodem jsme se dozvěděli z dnešního tisku pozoruhodnou informaci z Mafiánského náměstí. Článek nám vysvětluje, jak známý pražský gynekolog, který stanul v čele pražské radnice, zatím váhá s výběrem nového nábytku do své kanceláře. Co kdyby Ústavní soud rozhodl o opakování voleb, a ten podvod na voličích by se už nepodařilo znovu zopakovat. Pak by se mohlo stát, že ten jeho nový nábytek by se novému primátorovi (asi Tůmovi) nelíbil, a musel by se kupovat nový. Takhle musí, chudák Svoboda, zatím úřadovat v tom, co tam zbylo po Bémovi. Tomu říkám ohleduplnost vůči kapse daňového poplatníka!

21.12.2010 v 16:03 | Karma: 29,18 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Politika

Dušan Houdek

Ivan Langer našel viníka!

K famózní dedukci dospěl šéf volební kampaně ODS do poslanecké sněmovny, Ivan Langer. Za prohrané volby může pražská ODS, která prohrála s TOP09. To rozhodlo i v celostátním měřítku. „Pražáci“ se prý málo naváželi do Kalouska, na kterého by se vzhledem k jeho předchozímu působení na ministerstvu obrany určitě nějaká ta špína našla. Místo toho naprosto chybně bušili do knížete pána, jehož zatím jediným zdokumentovaným prohřeškem je to, že usíná při parlamentních diskuzích. Tomu se vzhledem k obsahové ubohosti tohoto daňovými poplatníky hrazenému HYDE PARKU nelze divit, natož mu to vyčítat.

18.6.2010 v 10:49 | Karma: 15,15 | Přečteno: 906x | Diskuse| Politika

Dušan Houdek

Stehlíková neplatila za „popelnici“; zveřejnění je politický boj!

Není ani tak zajímavý fakt, že k této situaci vůbec došlo, jako způsob, jakým paní exministryně vysvětluje, proč dva roky neplatila poplatky za odvoz odpadu v místě svého trvalého bydliště, vChomutově.

21.2.2009 v 10:30 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1362x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
GOLFCOURSES.CZ