Zabití bez soudu je vražda, nic víc

Nesdílím nadšení nad vraždou íránského velitele. Krátkozrakost takového konání nás všechny snižuje na úroveň teroristů. Navíc je naivní si myslet, že se nenajde za zavražděného náhrada. Navíc nové koště mnohem více mete.

Západ se už musel úplně zbláznit. Obhajovat vraždu nepřátelského velitele bez vyhlášení války, bez soudu a mezinárodního uznání, může sice vést k dočasnému pocitu vítězství, ale je to morální hazard. Ztrácí se tím příznivci demokracie v samotném Íránu, ale v islámském světě vůbec. Navíc se tím paradoxně přistupuje na principy studené války, které jen poukazují na slabost velmoci, která není schopna Írán v reálné válce porazit.

Osa zla, Írán a Severní Korea, nám připomínají, že jaderný konflikt je bohužel stále reálnější. Jde jen o to nás na něj připravit, a to vyžaduje naši postupnou eskalaci, kdy se ztotožníme s myšlenkou, že nejde nadále jednat, ale je třeba posílat bomby. Cítím zde i pokušení risknout omezený jaderný konflikt.

V zástupném testu Američané propadli. Po eskalaci syrského konfliktu si dnes myjí ruce. Všechny země regionu až po Evropu budou „nutnou destrukci“ Assadova režimu řešit desetiletí. Stahují se prý ze Sýrie a Iráku. Tak to tedy děkujeme. Macron má bohužel pravdu, jde o mozkovou smrt NATO a faktický pád morální možnosti mírového dialogu.

Jsem samozřejmě velkým kritikem islamismu, i když se zde vytrvale snaží někteří fanatici tvrdit opak. Nemyslím si ovšem, že bychom měli situaci řešit obludnými vraždami a v důsledku směšnými intervencemi, které jsou nejen vyhazováním peněz. Okupační pomoc Iráku a Afghánistánu se promrhává nulovou podporou demokratických intelektuálů i v tomto islámském světě. Pokud ale chceme o nějaké vzorové demokracii mluvit, pak nemůžeme schvalovat intervenční zabíjení kohokoliv kdekoliv.

Ve skutečnosti tento drastický protiprávní postup nepomáhá ani izraelskému státu. Možná si někdo zavýskne pod vousy, ale to je asi tak všechno. Jak taková vražda nepřátelského odpůrce sblíží myšlení lidí tam a onde? Nijak. Naopak ti, co budou v OSN poukazovat na svévolný postup USA budou mít pravdu a těžko se najde podpora pro rezoluce ve smyslu „západní“ vražedné demokracie. Trumpův neodpovědný postup není jen katastrofa pro USA, ale je dokonce hrozbou pro vyspělé mírumilovné demokracie v celém světě. Nyní schází jen to, aby si po Trumpovi nezvolil americký lid ještě někoho horšího z neonacistickým a rasistickým programem.

Lidí šílí, obrazem tohoto sebevražedného bezesmyslu je veřejné schvalování vraždy coby politického prostředku. Vedle uctívání Zlatého telete se ještě blíží fantasmagorická doba rituální očisty světa od zloduchů. Tak vlastně ústí každá totalita Zlatého telete alias Zlaté horečky, veřejnými vraždami, které rozhodně nepěstují nic mezi národy, ale mají zastrašit odpůrce hesla America first. Zlatá Greta, která sice stávkuje a dojímá naivitou, ale nezabíjí a vyvolává pozitivní diskuzi i s těmi, kdo dříve diskutovat vůbec nechtěli. O to jde mnohem více. Eskalace konfliktu s Íránem vyvolá jen větší touhu po jaderném vyzbrojení. Blázni, co si myslí, že nějakou jadernou válku lze omezit nebo snad vyhrát.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Horner | pátek 3.1.2020 19:01 | karma článku: 45,09 | přečteno: 10024x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,66

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13