Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velký návrat tupých škrtů

Šetření v zájmu státního rozpočtu je určitě žádoucí, ale podobně jako vize green deal. Pro význam šetření nejsou dnes žádné relevantní důkazy. V současnosti se vláda vrhla na špinavé, ukvapené až hloupé šetření.

Pravicově svazácká rétorika současné vládní sestavy se vrací k odvetě a ideologickým everygreenům. Vrcholem všeho je např. postoj ministra dopravy Kupky ve věci slev na jízdném pro studenty a seniory. Dnes v 11:25 v rozhovoru na ČT24 nazval tyto slevy slevami na dluh. Je velmi příznačné, že kde není ani náznak legitimity přichází lež. Slevy byly kompromisem v době, kdy nebylo na zvýšení důchodů a platů potřebné veřejnosti.

Nyní v době inflace připadá všem normální, že se promítají vyděračské ceny producentů klíčových surovin do cen výroby a obchodních řetězců. Pokud rostou ceny, je stejně normální promítat tyto náklady do požadavků na platové a důchodové ohodnocení přinejmenším pracujících, tj. těch adorovaných „přizpůsobivých“ lidí. Všem je jasné, že nárůst platů bude odložen k ledu a naše ubohé pracovní hodnocení se vrátí zpět nad předBabišovskou úroveň. Babiš nebyl žádný sympaťák, ale jeho trend dohánět platy západu byl naprosto správný.

Díky sociálnímu příkopu mezi západními a východními platy nejsme sto uvažovat chytře o nějakém abstraktním green dealu. Existuje chytrý a hloupý green deal. Který si vybereme?

Zelená ekologická politika je nevyhnutelná, ale také je pravda, že ji lze dělat hloupě, případně i dobře. Otázkou je politická přesvědčivost. Důvěra v cílový výsledek a trpělivé naslouchání podstatným námitkám.

Cílem green dealu je náhrada limitních energetických zdrojů jinými, obnovitelnými nebo dlouhodobě ekologicky využitelnými zdroji. Patřím k lidem, kteří jsou zatím přesvědčeni, že součástí chytrého green dealu je přechodná jaderná etapa. Přinejmenším do doby, než se vyvinou ekonomičtější a účinnější technologie, než jaké máme k dispozici dnes.

Strategicky jsou technologické zdroje obnovitelné energie jasně perspektivnější. Bez ohledu na to, vzniká dojem, že v rámci demokratické či svobodné hospodářské tržní soutěže je správné nezasahovat a nechat trh, aby sám rozhodl, která cesta je hospodářsky silnější.

Stoupenci fosilních paliv se dovolávají tržní spravedlnosti, rovnosti podmínek na trhu. Ale je tomu skutečně tak? Když ponecháme stranou otázku, zdali někdo něco drancuje či nedrancuje bez náhrady, zbývá ještě dostatek různých sporných otázek.

Ekologické technologie se rozvíjejí značně zpomaleně, protože vstupují na trh v situaci monopolu fosilních paliv. Tento monopol diktuje ceny a vytváří velmi falešný dojem, že ekologie je jenom drahá a na obtíž. Emisní povolenky by měly tuto asymetrii zčásti vyrovnávat.

Předseda vlády Fiala mluvil a stále mluví o změně stylu vládnutí, kritizoval právně vadné návrhy zákonů exekutivy premiéra Babiše a současně mluví o soudržnosti, která by nás měla motivovat k tomu, abychom si podobně jako za Klause utahovali opasky, ale tím se i nadále vzdalovali západu.

Tato vláda to nemyslí dobře. Ona jen vládne z přesvědčení o pravicově demagogických mantrách. Jak chce taková exekutiva diskutovat o nadčasové reformě důchodů? Jak to zatím vypadá, tak určitě nechce a nebude. Vyvolá tím jen odvetu, jak ji známe z našich výměn vlád hot a čehý. Zdravotnické poplatky. EET. Na obzoru žádná naděje na změnu stylu a férové zacházení s občany. Hloupý green deal. Současná vláda bohužel mrhá důvěrou v neextrémní a vyváženou politiku každý den.

 

 

Autor: Zdenek Horner | středa 19.1.2022 12:02 | karma článku: 25,58 | přečteno: 725x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vychytralý Hašíček

Tentokrát to moc nevychytal. Ale zdá se, že nic neschytá. Používá totiž univerzální metodu vyvinění vzor Pětikoalice. Chybička, omluva, čisté konto. Nevinnost se dá snadno získat, když jste jinak slušní a poslušní.

23.1.2024 v 14:36 | Karma: 30,65 | Přečteno: 738x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Janě Hlaváčové s úctou

Měli jsme a máme spoustu krásných a vynikajících hereček, ale jen jednu prostořekou sestřičku Toničku z filmu Jak básníkům chutná život. Právě tento humorný přístup k životu je mi většinu života blízký.

18.1.2024 v 14:20 | Karma: 15,73 | Přečteno: 324x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Na sítích koluje falešný dopis střelce ...

Zatímco se zde na blogu vedou nenávistné diskuze zaměřené na osoby nekonformních názorů, veřejnost z nedostatku informací začíná spekulovat. Vláda totiž v zájmu protiruské kampaně dovolila veřejnou dehonestaci.

13.1.2024 v 19:15 | Karma: 27,34 | Přečteno: 919x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Státníci a stádníci

Ministr Jurečka je hrdina a vzor srovnatelný více než se Supermanem, spíše s Palmexmanem. Superman zachraňoval jen vyvolené, o nichž se doslechl jen v jednom městě. Kdežto Palmexman zajišťuje čisté prádlo masám všem.

11.1.2024 v 0:23 | Karma: 27,72 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

3.1.2024 v 0:48 | Karma: 24,96 | Přečteno: 598x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,68
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik