Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Protestantský konzervatismus je protimluv

Církev by neměla dělat politiku. Pokud ji dělá, usiluje o moc a s mocí pak souvisí vynucování disciplíny víry a vůbec myšlení. Astronomové a čarodějnice minulosti by mohli vyprávět. Protestanti z podstaty nemohou být konzervativci

Reaguji tímto na článek ctihodného a milého blogera Stejskala s názvem  Kauza Päivi Räsänenové: Pohled teologa.  Ve zmíněném článku poukazuje autor na názory finského profesora teologie Timo Eskoly. Pana profesora nelze podezřívat z toho, že by trpěl neznalostí nebo nerozuměl problematice. Jen namátkou jeho některé práce: Hermeneutika Nového zákona: Základy interpretace (1995), Jazyková revoluce: Lingvistický obrat a postmodernismy v teologii (2008), Nepochopená Bible: O zásadách výkladu Písma svatého (2017), Významy online: Výklad Bible a hermeneutika jazyka (2018).

Nechci vůbec vzbudit zdání, že jsem ty práce četl, takové jazykové možnosti nemám, abych reflektoval i vývoj finské protestantské teologie. Názvy děl Timo Eskoly uvádím proto, aby bylo zcela jasné, že si je tento teolog vědom problematičnosti interpretace. Zejména odkazuji na to, že přímo v názvu jedné t uvedených pracích tento teolog připouští, že může dojít k nepochopení Bible (dílo z roku 2017). Tím nechci interpretovat, že by to nepochopení nemohlo být definováno i v původních kořenech. V reakci na postmodernu se katolická, a jak vidno, i „konzervativní“ protestantská teologie snaží katecheticky reagovat na rozrušování významů biblických pojmů a dogmat.

Co nepřekvapuje u katolíků, překvapuje naléhavě u protestantů. Protestanti protestují proti některým centrálně univerzálním výkladům Bible v minulosti. Mnohé tyto výklady dnes spadly pod stůl. Snad již ani katolíci nebudou volat po geocentrickém vesmíru nebo čarodějnických procesech. Katolická církev se skřípějícími zuby vzala na milost i teorii evoluce (Teilhard de Chardin). Sice ji prostřednictvím víry nepropagují, ale ani proti ní výrazně a obecně nebrojí. Katolická církev přehodnotila postupně mnohé. Kdyby jeli husité nebo československá církev vyjednávat s Římem dnes, měli by sotva jeden sporný požadavek. Vše ostatní nakonec i katolíci připustili a liberalizovali.

Nicméně zpět ke zdroji biblického problému. Biblický jazyk nezná slovo homosexualita. Tenkrát se obcovalo a odkazovalo obecně k sodomii pocházející ze Sodomy, kterou nikdo nikdy neviděl. Základy sexuality nám Bible podává ve třetí knize Mojžíšově. K obcování muže s mužem jako se ženou se uvádí toto: „Nebudeš obcovati s mužem jako s ženou. Je to ohavnost.“ (3 M. 18:22) Určitě je třeba zjistit, zdali je každá ohavnost hříchem. Například se také jinde uvádí: „Nepřinášejte už žádné šalebné obětní dary, kouř kadidla je mi ohavností. …“ (Iz. 1:13)

V moderním jazyce rozhodně není ohavnost totéž, co hřích. Hřích je přísnější pohled na ohavnost. Ohavnost je něco osobně či obecně nevítaného. Hřích je jasné provinění proti pravidlům života. Kolik ovšem sama církev vydala „dispensů“ v zájmu incestních sňatků panovnických rodů? Církev vydávala a stále vydává odpustky, něco, proti čemu právě protestanti velice brojili. A dnes? Finští protestanti by z fleku mohli vstoupit ke katolíkům.

Jak jsem napsal výše. Nevěřím, že profesor teologie netuší, jak problematický je jednoznačný biblický výklad použití pro politikaření před dnešní veřejností. Ohavnost je jistě pro většinu lidí ošklivá, ale nemusí být ani z biblického hlediska hříchem. Kadidlo v dnešním kostele třeba každému „ohavně“ nevoní, ale rozhodně jej nelze považovat za hřích. To je právě hrozba pro teologii, požadavek konfesionality, který z ní vyprazdňuje vědu a dělá z ní služku momentálních politických nálad.

 

 

Autor: Zdenek Horner | pondělí 21.2.2022 17:51 | karma článku: 7,43 | přečteno: 201x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Významový spor Vystrčil versus Havlíček

Předseda senátu Vystrčil tvrdí v televizní Partii TT na CNN Prima NEWS, že opozice znevěrohodňuje rozhodnutí Ústavního soudu. Nad slovem znevěrohodňovat se pokusím věcně zamyslet.

5.2.2024 v 9:46 | Karma: 32,80 | Přečteno: 961x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Abrahámovská náboženství selhala

Stará paradigmata bychom měli uložit k ledu a nepokračovat v týrání lidstva pokryteckými idejemi a teoriemi. Oproti vyvolenosti je nutno se zaměřit výhradně na občanský systém akceptace každého jedince.

3.2.2024 v 21:51 | Karma: 15,36 | Přečteno: 527x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Bezpečně udržitelná demokracie. Odborná polemika s blogerem Pokorným.

Slabé postoje ve složité době nemají naději spolehlivě splnit pravdou zadaný úkol. Korespondenční volba jistě ano, ale ne v nějakém málo podstatném rozsahu. Naši zemi by nyní měli řídit přímo emigranti. A basta.

31.1.2024 v 2:17 | Karma: 29,38 | Přečteno: 703x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak Vodvářka polopravdami pěstuje dehumanizaci a nenávist

Bloger Vodvářka extrémním způsobem ztotožňuje Hamás se všemi Palestinci. Raduje se z každého úspěchu kruté trestní operace Izraele. Nenávist vidí u všech ostatních jen u sebe a u Izraele ne.

28.1.2024 v 15:34 | Karma: 28,66 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Arogance koalice je oprávněná

Ačkoliv patřím mezi přední dezoláty, musím uznat, že koalice má všechno ve státě dokonale podchyceno. Ve vládním monolitu není žádná skulinka, žádná logicky věcná korekce. Zoufalci se nyní mohou odvolávat už jedině do ...

26.1.2024 v 1:06 | Karma: 35,48 | Přečteno: 823x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,68
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik