Proč asi musel odejít Blatný

SÚKL je správním úřadem s celostátní působností podřízeným Ministerstvu zdravotnictví. V jeho čele stojí ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr zdravotnictví, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.

Přiznám se, mám o současnou ředitelku SÚKL mírnou obavu. Prohlášení dvou nejmocnějších mužů v naší státní současnosti bylo velmi alarmující. Nejspíše se Blatný mohl zachránit, kdyby na poslední chvíli byl ochoten ředitelku odvolat a odvolat současně svou kacířsko mučednickou víru v odbornou úlohu institucí.

Politika u nás nabyla vrchu nad odborností už dávno. Nyní ovšem jde o případ in flagranti.

A k tomu nuance, které z náš všech dělají hlupáčky. Prezident klidně prohlásí, že Německo kupuje Sputnik. Jenomže Německo jej bude v licenci vyrábět na svém území, aby měla technologický proces pod kontrolou. Takže jsme se měli spíše domlouvat s Německem, že budeme případně nakupovat Sputnik u nich. Problém schvalování vakcíny vyráběné mimo EU je v tom, že se vyžaduje vysoký stupeň výrobní kontroly, který v Rusku nelze zcela jistě uplatnit. Takže kupují Sputnik není totéž jako kupují výrobní licenci na Sputnik.

Jsem naprosto dalek nějaké ideologizaci vakcíny. Její původ v Rusku nebo v Číně mi nijak nevadí. Propojenost světových ekonomik vede k cirkulaci zboží různorodé provenience, ale k prodeji na různých trzích se běžně musí respektovat kvalitativní požadavky zemí, na jejichž území se zboží prodává. U léků to platí zcela určitě. Dost na tom, že i o naším kontrolním systémem zkontrolovaných vakcínách nevíme zdaleka všechno, my si ještě budeme zvětšovat problém s nekontrolovatelným obsahem bůhvíjak překupované vakcíny. Nadšenci v oboru zvýšeného rizika, kteří si jeli pro očkování do Srbska, kde si mohli vybrat cokoliv chtěli, by ovšem mohli mít problém, že nebudou mít koho a jak žalovat, pokud by jejich vakcína byla navíc i trochu jedovatá. Známe to: Nejrychlejší sovětské hodinky.

Takže opět bez jakýchkoliv iluzí. Zdá se mi, že snad už všichni naši politici jsou přespříliš schopni všeho. Kéž bych se mýlil. Nicméně do sebe Sputnik za těchto okolností určitě napumpovat nenechám.

 

 

Autor: Zdenek Horner | středa 7.4.2021 23:30 | karma článku: 42,54 | přečteno: 8520x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,00

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13