Nestydím se být bláznem nebo hlupákem v zájmu míru

Nic cennějšího, než mír nemáme. Nakonec jsem ve společnosti Erasma, Sokrata nebo Dostojevského jako doma. Nehodlám se nikdy snižovat na stejnou úroveň jako teroristický Írán nebo politický islamismus či politické křesťanství.

Ve známém románu Dostojevského Zločin a trest hlavní hrdina Raskolnikov omlouvá svou vraždu lichvářky poukazem na historické vrahy, kterými byli třeba César nebo Napoleon. On, Raskolnikov, přece vraždou lichvářky koná dobro, historickou likvidaci. Kolik nešťastníků osvobodil od povinnosti zaplatit nekřesťanský úrok. Kolika ponížení zabránil. Írán je nepochybně mnohem horší než ona lichvářka. Přesto nelze klást formou likvidačního zabití rovnítko mezi brutální islamistické režimy a civilizovanou společnost. Pokud se takto chovají USA, pak mohou svoje drony vyslat všichni proti všem. Proč ne. Existuje přece tolik teroristických seznamů, kolik jsme jich ochotni sepsat.

Řada diskutujících se mi v diskuzi přiznala, že již jsou ve válce 21. století. Je to nevyhlášená virtuální válka, vnitřní, ničím neomezená hysterie, která ústí třeba ve falšování islamistických provinění, tak jako u našeho prvního teroristy Baldy. Nikdo si v nynější společnosti ani na zdejším blogu nemůže být ničím jist. Admini klidně spí. Stalkeři vyhrožují, nadávají lžou. Admini klidně spí. A ještě vystaví extremistický názor na první stranu. Kdy této naší společnosti dojde, že už nejsme na cestě do pekla, my už v tom pekle jsme. Jsme strženi do barbarství fascinace nevypočitatelným a neohraničeným zlem. Kde se Trumpovy drony zastaví? Nakonec na nás zde vzájemně nemusí posílat své drony Trump, jistě zde najde řadu spolehlivých a nadšených velitelů války 21. století.

V očích uvažujícího člověka, kterému nestačí jen argumentace, že nějaký názor je hloupý, je zabití, byť nepochybného zločince, na území spojence, který o tom nebyl informován, pouhou vraždou. Bohužel přišli o život i osoby nepatřící do svity íránského zloducha. Ztráty jsou holt povoleny. Nakonec se stačí omluvit, že? Jako za tu vybombardovanou svatbu minule nebo za tu rozbombardovanou nemocnici před tím. Nakonec nějaká ta vražda kurdské umírněné političky  v prvních dnech turecké okupace Sýrie je také jen detail. Zločinci těžko mohou úspěšně obviňovat někoho jiného ze zločinů, světová veřejnost to nepřijme.

Na druhou stranu jsem událostmi dospěl k vývoji, že NATO je třeba buď zrušit nebo z ní vystoupit. Není možné se nadále podílet na zcela nevypočitatelné politice jednoho muže z USA a tureckého diktátora, kteří se spojenci nekonzultují nic a staví nás před hotovou věc.

Je třeba důkladně vyšetřit historii ISIS, zdali nešlo jen o pimprlové divadlo Turecka s blahosklonnou pomocí USA prostřednictvím hybridní války proti sobě samým podle konceptu 21. století. Je třeba zřetelně poukazovat na to, že absolutní podpora nějakému krvavému řešení vždy sousedí s podporou vraždy Horákové, vraždy Slánského, arizací židů a mlčením nad holokaustem Romů či hysterickým blouzněním nad dávkami pro nepřizpůsobivé. Já zůstávám na straně člověka a jeho transparentních práv.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Horner | sobota 4.1.2020 3:12 | karma článku: 17,39 | přečteno: 628x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,67

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13