Největším uctěním obětí z NZ by bylo

zakázat na netu všechny, kdo schvalují muslimský masakr, nebo jej alespoň využívají k dalšímu útoku na muslimy. Masový vrah zabije desítky muslimů a někteří mají tu drzost navrhovat zákaz islámu. To jako za trest?

Klid zdejší redakce je pro mne pobuřující. Se svobodou projevu mají zlomyslné a schvalující blogy na zdejším webu pramálo společného. Je to provokace, výsměch svobodě a spravedlnosti. Schvalování trestného činu je rovněž trestným činem.

Lidé, kteří v diskuzích s atentátem souhlasí, by přinejmenším měli opustit veřejný prostor. Když už je taková situace, že v našem nahnědlém státě nebude nikdo stíhán za „prkotinu“ schvalování, bylo by přinejmenším v deklarovaném duchu vlídné výchovy účty schvalovačů zrušit.

Je mi jasné, že k takové akci nebude dostatek odvahy. Už se vzájemně všichni bojíme. Cynické komentáře uráží celou společnost. Nevidět takový výsměch svědomí je na úrovni naivního appeasementu. Ale asi nezbývá než kroutit hlavou naprostým nepochopením, že stejní lidé, kteří dnes schvalují či obdivují onen atentát, se rozhořčovali nad schvalováním „trestného jednání“ protagonistů kliniky v interakci s exekutorem. Někdy zákon nutno vymáhat, jindy je možné se mu posmívat.

 

Trestní zákoník

40/2009 Sb.

Poslední změna zákona: 17. 9. 2015

 

§ 365Schvalování trestného činu

  1. Kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

 

Možná se provozovatelé bojí, že bude málo návštěvníků po takovém trestně morálním zásahu, ale troufám si říci, že by to bylo přesně naopak. Lidé by se přestali bát sem chodit a mohli by vystavovat svoje texty skutečné diskuzi, do níž se dnes nikdo nezapojí. Převážně se v diskuzích útočí a útočí ad hominem. Kodex blogera je však pochopitelně ještě měkčí než zákon.

 

Autor: Zdenek Horner | sobota 16.3.2019 2:32 | karma článku: 13,14 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 29,99

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13