Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezi dvěma právy

Takto se jmenuje první kapitola malé útlé knížky Amose Oze Jak vyléčit fanatika. Text napsal můj oblíbený autor již v roce 2004. U nás byl přeložen a vydán roku 2006. Pokusím se podělit o své dojmy a postřehy ze čtení.

Amos Oz je právem často považován za nejvýznamnějšího literáta Izraele. Bohužel je dnes již fyzicky po smrti (1939 – 2018). Jeho myšlenky a díla nadále promlouvají, alespoň k některým otevřeným hlavám. Nejde mi však o nějaký apologetický nekrolog. Informace o významu a díle této osobnosti jsou na internetu a v knihovnách dostupné ve více než dostatečné míře.

 

 

 

Amos Oz byl nepřetržitě od roku 1967 rozhodným zastáncem postoje dvoj státního řešení izraelsko – palestinského konfliktu. Uznává právo Palestinců na život v dané oblasti, ale současně straní sám sobě a svému národu. Proto stojí mezi dvěma právy. Je schopen s nadhledem, humorem a bez sentimentu uvažovat o nárocích a požadavcích, které uskutečnění případné úspěšné dohody bude klást. Především musí skončit přiživování fanatismu na obou stranách. Historie ukazuje, že je to možné. S úctou dnes můžeme hledět na francouzsko – německou mírovou spolupráci v Evropě. Přitom v téměř staletém konfliktu si tyto národy ublížily až na dřeň lidství a důstojnosti. Přesto se podařilo někdejší animozitu utlumit a převést ji v převážné míře do roviny škádlivého žertování.

Amos Oz připomíná, že pro Palestince není jejich lidská a osudová zkušenost daleko od té židovské. Navzdory deklarované pomoci arabských zemí byli Palestinci de facto pronásledováni a vháněni zpět do palestinského konfliktu. Nikdo o ně nestojí. Arabské země jim většinou odmítly žádosti o získání občanství. Nicméně si nyní vládnoucí jádro této „etnické“ společnosti (zejména Hamas) usmyslelo, že by údajně mohl být konflikt vyřešen vítězstvím jedné strany. To je iluze, která občas fanaticky zachvátí radikály na obou stranách.

V novodobé historii jsou sice známy případy různých genocid, ale co je zajímavé, žádný takto postižený národ nezmizel definitivně ze scény. Dokonce ani američtí indiáni. Samozřejmě, že pokusy o genocidy od ukrajinského hladomoru po rwandskou tragédii jsou strašlivé a neomluvitelné. Mír v tomto ohledu nemá alternativu. Světové společenství navzdory fanatickým fantaziím o čistých národech nepoklesne a nepřipustí rezignaci na ochranu života.

To ovšem neznamená, že by se v zájmu míru neměl nikdo napadený bránit. Dokonce se bránit musí, jinak mu hrozí nezájem a lhostejnost světového společenství. Žádné snadné řešení neexistuje. Dokonce ani spravedlivé řešení neexistuje. Různá řešení se spravedlnosti mohou nanejvýš blížit. Většinou se porušení zákonů a lidskosti dopouštějí nakonec obě strany konfliktu. Podstatou je tedy dohoda o míru, kdy všichni musí slevit ze svých maximálních požadavků. Vyvolávání dojmu, že lze něco definitivně a snadno vyřešit je podle mne nezodpovědným zločinem.

 

Text na obálce knihy Jak vyléčit fanatika

 

V současnosti můžeme pozorovat fanatismus i ve vyspělé Evropě. Brexit nabírá fanatické obrátky tvrdého odchodu, dokonce i za cenu rozbití samotné Británie. Jako bychom neznali vlastní české furiantství. Když se jednou řeklo, že Brexit bude, tak musí být i za cenu rozbití vlastního státu? Prý se již nyní uvažuje, že Brexit je důležitější než Severní Irsko a Skotsko. Musíme doufat, že se konzervativcům nepodaří nastolit jejich fanatické vize. Jednoho dne konzervativci odejdou a nová vláda opět vstoupí do EU, tak, jako to již vícekrát v minulosti Británie udělala. Možná by protagonistům na obou stranách pomohl autosugestivní trénink. Měli by si vyměnit role a argumentovat vůči vlastní straně proti vlastním záměrům. Říká se tomu zvážit pro a proti. Na to snad mají voliči a daňoví poplatníci právo, aby se jejich budoucí osud poměřoval a korigoval podle nastalé situace. Ještě nejsme roboti. Dokážeme se mýlit a je to vlastně naše lidská přednost. Snad to někdy pochopíme. Byl by to první krok z bezvýchodnosti fanatismu.

 

 

 

Autor: Zdenek Horner | úterý 18.6.2019 23:45 | karma článku: 7,88 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Významový spor Vystrčil versus Havlíček

Předseda senátu Vystrčil tvrdí v televizní Partii TT na CNN Prima NEWS, že opozice znevěrohodňuje rozhodnutí Ústavního soudu. Nad slovem znevěrohodňovat se pokusím věcně zamyslet.

5.2.2024 v 9:46 | Karma: 32,80 | Přečteno: 961x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Abrahámovská náboženství selhala

Stará paradigmata bychom měli uložit k ledu a nepokračovat v týrání lidstva pokryteckými idejemi a teoriemi. Oproti vyvolenosti je nutno se zaměřit výhradně na občanský systém akceptace každého jedince.

3.2.2024 v 21:51 | Karma: 15,36 | Přečteno: 527x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Bezpečně udržitelná demokracie. Odborná polemika s blogerem Pokorným.

Slabé postoje ve složité době nemají naději spolehlivě splnit pravdou zadaný úkol. Korespondenční volba jistě ano, ale ne v nějakém málo podstatném rozsahu. Naši zemi by nyní měli řídit přímo emigranti. A basta.

31.1.2024 v 2:17 | Karma: 29,38 | Přečteno: 703x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak Vodvářka polopravdami pěstuje dehumanizaci a nenávist

Bloger Vodvářka extrémním způsobem ztotožňuje Hamás se všemi Palestinci. Raduje se z každého úspěchu kruté trestní operace Izraele. Nenávist vidí u všech ostatních jen u sebe a u Izraele ne.

28.1.2024 v 15:34 | Karma: 28,66 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Arogance koalice je oprávněná

Ačkoliv patřím mezi přední dezoláty, musím uznat, že koalice má všechno ve státě dokonale podchyceno. Ve vládním monolitu není žádná skulinka, žádná logicky věcná korekce. Zoufalci se nyní mohou odvolávat už jedině do ...

26.1.2024 v 1:06 | Karma: 35,48 | Přečteno: 823x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 827
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 969x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik