Mám radost ze zrušení zdanění restitučních náhrad

Bohužel mi ji kalí gerontokratický kardinál Duka. Libuje si v rozhodnutí, že zvítězila demokracie a právo. Kéž by se toho sám držel a nenazýval nás lůzou, neplival na svého papeže, a přál demokracii ženám i komunitě LGBT+

Svět je ambivalentní. Dobrá zpráva je zakalena zlým nenávistným představitelem církve, který neváhá ponižovat svoje spoluobčany. Tleská nedemokratickým stranám, bratříčkuje se s nejhoršími představiteli moci, kteří popírají demokracii a právo v jejich samotných základech. Pokrytectví a ostuda. Jakmile se jedná o práva církve, pak je právo a svoboda na stole, ale:

 

Tleská se Piťhovi nebo i nynějšímu hejtmanovi Čunkovi, když fantasmagoricky napadají komunitu LGBT+ z totalitních praktik, z ovládání společnosti, ze zavádění gulagů, pochodů smrti. Neváhají použít staré osvědčené nacistické floskule hlásající nebezpečnost nějaké skupiny obyvatel.

Ženy mají v katolické církvi stále podřadné postavení. Nemohou být svěceny na kněze, nemohou se nijak podílet na řízení církve, protože prostřednictvím svěcení se rekrutují špičky církve a tam se ženy nikdy nedostanou. Ještě na II. Vatikánském koncilu v 60. letech 20. století nebyly ženy ani připuštěny na jednání a musely čekat na posouzení jejich návrhů v oddělené místnosti. Drtivá většina jejich návrhů byla odmítnuta i v tehdejší reformní atmosféře.

V rozporu s podstatou katolického dogmatu o neomylnosti papeže ex cathedra, které je třeba chápat i v jeho pasivní vůdčí roli, kritizují a odmítají svého pokrokového papeže. Sám papež jim to značně vrátil tím, že se vyjádřil na margo nenávistných katolíků, že jsou přes modlitby a chození do kostela mnohdy horší než přátelský ateista.

Do katolické církve se nenápadně vloudily elementy připomínající klerofašistické postoje a chování. Co i zde na blogu máme aktivistů, jejichž nemilosrdnost vůči migrantům, v rozporu s papežem, cloumá každým jejich vyjádřením. Jsou v čele záchrany kultury na křesťanských základech za každou cenu, i za cenu vraždění a válek.

 

Na druhé straně je v katolické církvi drtivá většina věřících na struně milosrdenství, i když jsem se setkal s bezmyšlenkovitým přitakáváním kardinálu Dukovi, zejména v otázce migrace. Ti věřící nezkoumají, co jim jejich primas říká, věří mu, ale neměli by až tak slepě a měli by se poměřit i s názorem vlastního papeže. S jistotou vím, že tito bezmyšlenkoví hlasatelé by se nakonec ani špatně nezachovali, kdyby byli vystaveni konkrétní situaci. Ale vládnoucí rétorika je momentálně strašná.

 

Snad tato garnitura v čele s Dukou nerozkrade majetek církve, aby zůstalo také něco na budoucí milosrdnou koexistenci. Handrkování o majetku s církvemi není důstojné ani pro stát. Přese všechno negativní je ovšem zamítnutí zákona o zdanění … dobrá zpráva. Nicméně je třeba do katolické církve tepat a hlídat její duševní zdraví jako u každého politika na naší scéně. Místo nenávisti by se nyní mohla církev zaměřit třeba na průhlednost zacházení s majetkem a zlepšit postupně i situaci zoufale špatně placených duchovních a jejich mizerné rozpočty trochu dostat do kondice. Ať přestane propagovat ukrutný komunistický negativ a obrátí se zpět k člověku. Pak jim i já dám pokoj.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Horner | úterý 15.10.2019 16:09 | karma článku: 11,30 | přečteno: 469x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,66

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13