Koho zajímá, co chtějí?

Takto výstižně se vyjádřil jeden kulturní rasista na adresu Romů, kteří nechtějí být nazýváni cikány. Protiromské diskuze se množí v závislosti na tom, jak problematika migrantů již ustupuje, alébrž je potřeba dál budovat nenávist

V diskuzi pod dalším z mnoha blogů za účelem budování řádného cikánování se objevil tento  diskuzní příspěvek.

Teodor Bezděk 54083

Koho zajímá, co chtějí? Ohlížejí se snad oni podobně na nás a nepoužívají slovo "gadžo"?

17.2.2019 23:05

Podle tohoto přístupu je zřejmě potřeba se mstít všem, kdo se nezajímají tím, že se rovněž nebudou zajímat o nás. Je to filosofie nepřetržité občanské války. Nepochybný přístup doprovázený kolektivním obviněním všech Romů je pro kulturní rasisty typický. Pokud se tito novodobí postnacisté tváří, že snad mají na mysli nějaké demokratické přístupy a principy, tak tomu rozhodně není. Přemýšlejí totiž jen v kategoriích kolektivní viny a následujících stereotypů. Taková je podstata totalitního myšlení.

Umožněme jim tedy totéž, čím oni častují své nepřátele na život a na smrt. Žádný respekt, žádný zájem, žádná lidská práva, žádná právní ochrana. Každý, kdo nechce respektovat ostatní v rámci jeho ústavních a zákonných práv, pozbývá rovněž ochrany nějakých pochybných „lidských“ práv. Prostě podléhají jen právu nelidskému, kdy je člověk jen instrumentální zdroj v ekonomické hře na egoistický užitek.

Demokracie je vyjednávání. Vyjednávání musí začínat a pokračovat ve vzájemném naslouchání, úctě a uznání. Replika „koho to zajímá“ je silně protidemokratická, vylučující a priori někoho na základě v zásadě vždy vylhané argumentace. Všichni Romové nás nazývají gádži. Může to někdo dokázat? Já znám nejméně dva Romy, kteří to nedělají. O moc více Romů neznám. Těžko bych si troufal tvrdit, že všichni Romové nás nenazývají gádži.

Pokud někoho opravdu normálně nezajímá, co někdo chce, tedy je nezúčastněný či lhostejný, rozhodně neargumentuje protikladným způsobem, že bude činit naprostý opak, než někdo chce. Prostě nekoná v nějaké věci nic. Tedy první lží je vlastně tvrzení, že ony kulturně rasistické mluvčí otázka zájmu Romů nezajímá. Naopak, velmi je zajímá, co se Romů dotkne. Proto se dovolávají práva nazývat je, prý „demokraticky“, cikány.

Nakonec bylo mnohokrát řečeno, že slovo cikán nikdo nezakázal. Za jeho použití nebyl nikdo a těžko kdy bude někdo odsouzen. Nicméně veřejné chlubení se cikánováním rozhodně nesvědčí o nezájmu. Je to skrytý boj. Neustále udržovat napětí. Vyvolávat výhružné nálady a zastrašovat slušné lidi ze slušné mlčící většiny.

Odmítám tyto kulturně rasistické mluvčí jakkoli respektovat. Nehodlám mezi nimi ani rozlišovat. Tvrdší, měkčí, organizovaný, neorganizovaný. Všechno jedno. Postnacista jeden jako druhý, každý, kdo otevírá příspěvky propagující a obhajující bezbřehé a okázalé cikánování tím umožňuje rozvíjet spirálu nenávistného „nezájmu“ o zájmy druhých. Bez respektu k zájmu druhých nelze normálně žít. Respektem může být ještě pochopitelná lhostejnost, ale svatý boj za práva cikánování je útok na společenskou podstatu soužití. Protože máme cikánujícího a rasově nesnášenlivého prezidenta, těžko lze postavit naše postnacisty mimo zákon. Můžeme je ale společně ignorovat, a pokud to nedokážeme, pak proti nim i neohroženě vystupovat. Je to preventivní ochrana nás samých, abychom z jakýchkoliv malicherných důvodů nebyli najednou na místě Romů my sami.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Horner | pondělí 18.2.2019 6:29 | karma článku: 9,00 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 30,67

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13