Každý den zabředáváme hlouběji do spoluodpovědnosti s Tureckem

Pokud se západní demokratická Evropa neodhodlá k rozhodnému kroku vůči Turecku, budu muset uznat, že jedinou možností pokroku je rozpad. Je třeba bombardovat Turecko stejně jako kdysi Srbsko.

Evropa spolu se zeměmi NATO hazarduje s pojmem spojenectví a loajalita. Turecko se v podstatě chystá osvobodit Islámský stát a napravuje neúspěch hybridního útoku proti Sýrii. Turečtí vrahové se nerozpakovali ani před podporou  popravy kurdské političky  ze strany „syrských povstalců“. Tak oni si tam vyrobili i „syrské povstalce“. Není pochyb, že „tichá“ podpora Spojených států je náhradou za zpackanou intervenci do Sýrie. Neštěstí vidím v tom, že na to doplácejí nevinní a v podstatě jediní demokratičtí spojenci na Blízkém východě.

Musíme začít s bojkotem všeho Tureckého. Přestanu tureckou kávu nazývat tureckou a budu říkat jako Slováci „zalievaná“ resp. česky zalévaná káva. Turecký med se snad u nás neprodává a nemám již děti ve věku tureckého medu, ale varuji před ním. Je to falešná sladkost. Určitě bychom mohli alespoň na čas vynechat všechny kebaby a turecká občerstvení. I když často nemusí jít o Turky, kteří provozují tuto lidovou orientální kuchyni. Rozhodně bychom měli uvážit dovolenou v Turecku a zpřísnit vízový styk s Tureckem. K bojkotu zboží a služeb nejspíš dojde. Zatím Německo vyhlásilo zákaz prodeje zbraní. Tuším, že u toho nezůstane.

Určitě bychom měli vypovědět velvyslance, abychom jasně vyjádřili nespokojenost s politikou Turecka, o politických návštěvách nemluvě. Pokud zůstane Česko a Evropa pouze znepokojena či silně znepokojena, ale připustí legalizaci okupovaného Kurdistánu v Sýrii, jak potom chce moralizovat na Ukrajině či jinde? Cítím, že současná politika podráží výsledky demokratizace, jíž bylo ve světě dosaženo. Když už nebude prezident Trump odvolán, velmi doufám, že neobhájí svou funkci v nastávajících volbách. Možná jedině to zastaví Erdogana na cestě k sunnitskému konzervativnímu extremismu. Turecko se sice nemůže postavit za islamistický terorismus veřejně, tak jej s tichým souhlasem USA alespoň podporuje. Potřebujeme velmi nutně závaznou mezinárodní definici terorismu v gesci OSN. Zásadně by býval pomohl „norimberský proces“ nad Islámským státem. Bohužel i z viny Evropské unie k němu nedošlo.

Paradoxem je, že jsem si před lety Turecko sám zamiloval. Ale totéž se dalo říci i o přednacistickém Německu. Turecký lid rozhodně není ani extremisticky islamistický, ale manipulovat se s ním dá jako s každým lidem. Měli bychom dokázat pomoci Turkům zbavit se Erdogana než s nimi válčit. Dokonce jsem přesvědčen, že kdyby za předchozích prezidentů bylo Turecko přijato do Evropské unie, podobné problémy by se nekonaly a Erdogan by nikdy nebyl zvolen.

 

 

Autor: Zdenek Horner | neděle 13.10.2019 15:42 | karma článku: 16,05 | přečteno: 490x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 29,99

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13