Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Iluze oddlužení, sněmovna mimo realitu

Bohužel jsme v naší zemi v zajetí msty společnosti, paradoxně ani ne tak věřitelů, jako spíše politického spolku dluhové byrokracie. Představa, že se kdokoli za nových podmínek bude hnát do oddlužení, je zcela mylná.

Sněmovna si neuvědomuje, že nelze v žádném případě situaci dlužníků řešit jednotně a paušálně. Zatajují se informace. Skutečnost je taková, že jsou dlužníci, jejichž situace vznikla druhotnou platební neschopností a to dokonce zaviněnou státem. Stát v devadesátých letech masivně neplatil svoje závazky včas. Dnes se o tom taktně mlčí.

Další skupinou jsou dlužníci, kteří ať již dlužili z jakýchkoliv důvodů, jejich dluhy jsou promlčeny, přesto jako relikt zůstává různé příslušenství těchto zaniklých dluhů. Pokud věřitel podle Obchodního zákoníku prokáže, že dlužník není schopen splácet, má možnost odepisovat během let ze své daňové povinnosti, tj. dluh zaplatil stát na nevymahatelném základě. Vymáhací moloch však pokračuje dále. Je to vymáhání pro vymáhání. Respektive se paraziticky živí nesmyslný systém mstivého vymáhání dluhového příslušenství, které vzniklo často zcela falešně, za neuvěřitelné podpory státu.

Dluhy vznikají i neuvěřitelnými průtahy soudů. Neuznáním jakékoli náhrady škody ze strany státu, pokud dojde k poškození osoby na zdraví nebo na majetku v důsledku loupeže či okradení. Různé vykradačské gangy, pokud jsou vůbec dopadeny, nemají na náhradu škody, ale podle Občanského zákoníku nemůže fyzická osoba odepsat nevymahatelné pohledávky z daňové povinnosti.

Je jasné, že se mezi dlužníky vyskytují čímani, kteří byli od počátku rozhodnuti nezaplatit tzv. ani floka. Bohužel jich znám osobně docela dost. Nevybavuji si žádnou snahu státu takové osoby dopadnout a pohnat k zodpovědnosti. Stát rovněž nestíhá osoby, které v roli věřitelů vytvořili miliónové nevymahatelné dluhy, jež odepsaly na vrub státu. V mnoha případech věřitel uměle vytvořil takovou situaci, aby snadno a rychle zbohatnul a případně vypral nečisté peníze.

Existenční podmínky osob v insolvenčním řízení jsou nesmyslné. Problémem je sehnat v takové sledované situaci bydlení a udržet si práci. Tyto osoby nejsou nijak ochráněny před otrokářskými tendencemi zaměstnavatelů. Existuje taková praxe, že zaměstnavatel si je vědom, že dlužník nesmí ztratit práci, protože tím by ohrozil svoje budoucí oddlužení.

Ani se nebudu rozepisovat o různých podvedených ručitelích, kteří spadli do dluhů, které by bylo zcela nesmyslné platit, když stát ani není schopen obohacení podvodníka zabavit a hodnotit. Také se nebudu rozepisovat o krádežích exekutorů a nesmyslném zabavování základních potřeb životních a pracovních. Neznám jediného dlužníka, který by dostal kdy od exekutora vyúčtování, jak bylo naloženo se zabavenými věcmi a za jakou cenu byly rozprodány. Často se mstivě zabavují věci bezcenné, neprodejné, které slouží denním potřebám.

Setkal jsem se a setkávám se s mnoha dlužníky, jimž poskytuji bezplatnou duchovní podporu. Většina z nich nebude o iluzorním oddlužení vůbec uvažovat. Ve skutečnosti většina starých dlužníků nepovažuje z morálního hlediska umělé dluhy vzniklé za nespravedlivé podpory státu za splácení hodné. Ve skutečnosti jsou věřitelé většinou uspokojeni ze zdrojů státu, ale výrobci dluhů z příslušenství původní pohledávky spekulují na co největší zisky a stát přihlíží. Nikdo se nemůže divit, že se tedy hraje hra o promlčení, o kterém se taktně mlčí ve všech diskuzích o dluzích.

Největší nebezpečí vidím navíc v tom, že jeden z mála, kdo rozumně a radikálně ve sněmovně promluvil o situaci dlužníků, byl Okamura. Normální politické strany ztratily soudnost. Z 800 tisíc dlužníků bude mít nejvíce voličů SPD. To je strašná skutečnost. Dluhové zotročení velké části společnosti vede buď k revolucím, kdy protestující již nemají co ztratit, nebo k tuhému totalitnímu režimu. Okamura zcela jistě nakonec pro dlužníky nic neudělá. Promluvit o tom však umí. Sliby nebolí.

Krize pravicového myšlení dnes narůstá do fanatické represe vůči dlužníkům. Prima. Rozumný a poctivý podnikatel však i v dlužníkovi musí vidět také spotřebitele. Co má dnešní podnikatel a majitel čehokoliv z toho, že bude čím dál víc obklopen odranými chudáky? Znám majitele nemovitostí, kteří marně a dlouho hledají nájemce. Když je najdou, řada z nich neplatí. Sehnat solidního nájemce je dnes štěstí. Kam tedy chceme společnost dohnat? Pravice si ve skutečnosti svým nelidským postupem podřezává větev. Za vším tím je jen nadutost zbohatlíků. Podnikatelé, kteří dosáhli svých výsledků poctivě a na základě spravedlivé soutěže, kdy prokázali inovativní technologickou způsobilost, nemají potřebu nadutě kohokoli likvidovat do důsledku. Dnešní fanatici likvidace části společnosti nezřídka propagují i likvidaci migrantů, části Afriky a jejich bůh ví čeho ještě. Podobná hloupost v minulosti vedla v Rusku k revoluci a u nás k únorovému převratu. Pravice musí zapomenout na útisk, jako hlavní metodu vládnutí. Žádné bohatství jej neospravedlní, jen likviduje demokratické základy společnosti a znemožňuje spravedlnost. To není o žádném rovnostářství, ale o spravedlnosti. Spravedlnost je možnost dovolat se zákona, jenž umožňuje život, nikoli likvidaci.

Autor: Zdenek Horner | středa 23.1.2019 4:58 | karma článku: 20,20 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Janě Hlaváčové s úctou

Měli jsme a máme spoustu krásných a vynikajících hereček, ale jen jednu prostořekou sestřičku Toničku z filmu Jak básníkům chutná život. Právě tento humorný přístup k životu je mi většinu života blízký.

18.1.2024 v 14:20 | Karma: 15,73 | Přečteno: 324x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Na sítích koluje falešný dopis střelce ...

Zatímco se zde na blogu vedou nenávistné diskuze zaměřené na osoby nekonformních názorů, veřejnost z nedostatku informací začíná spekulovat. Vláda totiž v zájmu protiruské kampaně dovolila veřejnou dehonestaci.

13.1.2024 v 19:15 | Karma: 27,34 | Přečteno: 919x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Státníci a stádníci

Ministr Jurečka je hrdina a vzor srovnatelný více než se Supermanem, spíše s Palmexmanem. Superman zachraňoval jen vyvolené, o nichž se doslechl jen v jednom městě. Kdežto Palmexman zajišťuje čisté prádlo masám všem.

11.1.2024 v 0:23 | Karma: 27,72 | Přečteno: 566x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chtějí pracovat, ale nesmí, snad je za to nikdo nesní

Naivita přílišné důvěry ve starověké tety vede v současnosti ke groteskním závěrům. Prý jsou anarchokapitalisté tak hodní, že nechají každého pracovat. Možná bychom si měli připomenout Topolánkovu: Noc dlouhých nožů.

3.1.2024 v 0:48 | Karma: 24,96 | Přečteno: 598x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Zbraně zabíjejí, ale nemusí.

Diskuse o dalším postoji k civilnímu vyzbrojování je zajímavá. Opakují se dokola lobbystické argumenty, které se objevují vždy a samozřejmě byly odborně vyvráceny. Naše současná společnost si však na fakta ...

30.12.2023 v 23:53 | Karma: 15,23 | Přečteno: 432x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

  • Počet článků 826
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 970x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik