Doprovodné jevy

Krizový stav společnosti vede k tomu, že se většina lidí odkope. Kritika nabývá na brutalitě. Taktika hrubosti, kterou spustil kdysi namachrovaný Topolánek, nabývá dnes nebývalých ataků, kdy se „diskutující“ jen obviňují vzájemně

... ze všeho možného, ale jedni navíc obviňují z úmyslného usmrcování obyvatelstva a zavádění totality.

 

Kritiky je momentálně nadbytek. Společnost strádá a kritika je určitý ventil nasupenosti, který umožňuje společnosti vzteky neprasknout. Nicméně kritika sama nic nezlepší a nikoho nevyléčí. Potřebujeme spíše diplomacii a vynalézavost. Na politické scéně uchazečů o korýtka budoucnosti ale nikoho slušného jaksi nelze rozpoznat. Nezodpovědné příměry k nacistickým praktikám vystřídaly nyní přímá hysterická obviňování vlády z úmyslného usmrcování spoluobčanů. Z některých výplodů této drsné imaginace na mne vždy zavane velká obava, jací lidé tuto nynější „nekompetentní“ vládu nahradí. Jestliže je vláda nekompetentní, pak je opozice neinformovaná, věci neznalá a někdy zcela úmyslně podvratná a proradná.

S tím se nesou i pokovidové volební sliby. Pravá pravice se chystá hodit stopku na veřejné finance, ale až poté, kdy budou kompenzováni a odškodněni všichni podnikatelé. Levice by zase chtěla slepě následovat Bidena a většinu vlád světa, které se budou chtít z následné krize proinvestovat. Všechno je špatně. Máme-li nekompetentní vládu, jistě ji nezvolili kompetentní voliči. To by nemělo logiku. A ona se společnost nějak zlepšila a zkompetentnila v období koronakrize, aby mohla nyní zvolit konečně kompetentní vládu? A co s kritikou budoucí opozice. Bude ještě prohnanější, hysteričtější a prolhanější? Bude muset taková být? Jedině, že by dnem nástupu „nové“ vlády došlo k okamžitému příměří s koronavirem. Opozice by to už dávno kompetentně vyjednala. Za vlády opozice by nikdo neumřel. To jistě uvidíme, pokud se toho dožijeme.

Nevím, komu může imponovat masivní poukazování na krev spoluobčanů na údech vlády. Současně tvrzení, že to vláda dělá svévolně a úmyslně, aby se jí snadněji kradlo a vládlo, přesahuje všechny meze myslitelného chování v politice. Kdyby zde mohli být rozhodčí, museli by tyto bojovníky jasně vyloučit ze hry. Jsem si stoprocentně jist, že kdyby si jediný ministr opravdu myslel, že je umírání spoluobčanů funkční a může přinést politické body, nikdo by s vládou nespolupracoval a došlo by zajisté k živelné defenestraci. Ve skutečnosti jsou od ministra po poslední sestřičku v nemocnici všichni plni starosti a úsilí zachránit co nejvíce lidí. Nikde se žádné úmyslné proti zdravotní jednání neprokázalo. Ve skutečnosti bez ohledu na politické přesvědčení na zdravotnickém poli všichni nejdříve spolupracují a pak se možná i hádají, co šlo udělat lépe. Naše vláda nyní řeší velmi podobné problémy jako ostatní vlády. Dlužno říci, že nepopulární Babiš dokázal vznést sám na sebe značnou sebekritiku a lidsky vzato musím dnes spíše říci, že se chová mnohem pokorněji, než by musel. Není dokonalý a nemám ho rád, ale současná opozice přichází s tak nehoráznou kritikou, že nejsem schopen to už poslouchat a některé hlasy vypínám tlačítkem MUTE na dálkovém ovladači.

Nebudu je jmenovat. Nemělo by to smysl, stejně jako přesvědčování některých zdejších blogobojovníků, kteří nejsou schopni diskuse, zato chtějí úplné uznání svých argumentů. Jsme tady takový zárodečný islámský chanát. Z ničeho neustupovat, nikoho neuznávat, každého zesměšnit a rozcupovat. Destrukce ale má své meze. Obrátí se proti ničitelům. Když se zboří všechny budovy, nebudou ani vítězové mít možnost někde bydlet. V této atmosféře obecného znechucení odmítám na někoho apelovat a vysvětlovat omyly a poukazovat na lži a polopravdy. Není naděje, že by zanícení a zapálení fanatici ztichli byť jen na okamžik a něčemu naslouchali a cokoli uznali za společné východisko. Ale oni s v této situaci zanedlouho ocitnou rovněž. Přijde jen další vlna kritiků kritiků.

Odcházím něco dělat. A bude-li nás takových dostatek, třeba to všechno přestojíme. Určitě bude někomu hůř a jinému líp. Nelze ale nevidět, že tzv. kompenzace či odškodnění se dostalo na roveň sociální dávky. Nikomu to nepřijde divné a klidně si namlouvá, že je to stále „pravicový“ postoj. Vždyť vláda zakázala a znemožnila podnikat. Vymyslela si koronavirus, tak ať platí. Ať platí zejména těm, kdo mají zkušenost se samostatností, kdo se jí holedbají, ostatní mohou zůstat jako krev na rukou nové vlády. Jak říkám. Je možné jen někde tiše na okraji společnosti zmírňovat konkrétní utrpení. S momentální frustrací společnosti nemohou bojovat jednotlivci, ale jen čas, který snad rány zahojí a my se probereme ze zlého snu.

 

 

Autor: Zdenek Horner | pondělí 5.4.2021 15:32 | karma článku: 22,28 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 29,99

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13