Další komické strašení ohledně Velikonoc aneb pryč s Pomlázkou

Údajně jsou ohroženy české Velikonoce, tvrdí vedle Ondřeje Neffa zdejší esoterik Čermák. EU se chystá prý prostřednictvím Istanbulské smlouvy zakázat Pomlázku! Považte, EU sahá na národní poklad! Bububu!

Tzv.  Pomlázka  je v našem prostředí pouze krajově lokální, je záležitostí pohanskou, zřejmě pocházející  již od původních Slovanů přišedších na naše území. Křesťanství z inkulturačně misijních důvodů tento zvyk asimilovala a tolerovala jako součást synchronní skutečnosti pohanského slunovratu a Zmrtvýchvstání Páně, tedy  Velikonoc.  Nepochybně EU nehodlá nijak zasahovat do náboženských svobod. Pokud se Pomlázka praktikuje v rámci venkovských obcí, kde to skutečně má tradici, nelze proti tomu vůbec nic namítat. Seznamovací a partnera vyhledávající aspekt však Pomlázka postupně ztrácí. Rozhodně v mnoha případech nejde o původní Pomlázku, ale o nelítostné mlácení děvčat pro potěšení přiopilých rádobyvlastenců. Zde by zákaz byl na místě. Možná by měl každý pomlázkář na radnici napřed zazpívat koledu, aby bylo zjevné, z jakých důvodů jde děvčata bít, že si uvědomuje význam tradice. Většina pomlázkářů dnes koledu neumí, ani netuší, že by kdy koleda existovala. Ve městech je tradice Pomlázky zcela nevhodná a neudržitelná.

Unie by však mohla zakázat Pomlázku jedině tak nějakému zavilému mlátiči, který si prostřednictvím Pomlázky užívá své sadomasochistické choutky. Zpřísňující kriteria posuzování násilí na ženách jsou nezbytná a imunita jejích supervizorů je jedinou nadějí, že dojde ke skutečným změnám.

Patriarchální lobby se Istanbulské smlouvy logicky bojí více než čert kříže. Mohlo by skutečně dojít na důsledné stíhání násilí na ženách, které by konečně postupně získaly odvahu s těmito problémy vystoupit před úřady. Vzhledem ke stavu ženských práv v Česku by částečný zákaz pomlázky vůbec neškodil. Tam kde obec vyhláškou tento zvyk povolí a umožní, přezkoušeným pomlázkářům vydá povolení k symbolickému pomlazení, může tento zvyk klidně pokračovat. Obecně však tento důvod ke zneužití národního zvyku lze vnímat jako jakousi povolenku k ponižování žen. Například materiál k upletení doznal drastických podob, kdy je šlehání opravdu bolestivé. Viděl jsem i pomlázku spletenou z elektrokabelů. Dívky byly v minulosti zcela jinak oblečeny. Pod sukní měly spodničky a toto vrstvení tkanin tlumilo případně přehnaně bolestivé údery. Pomlázku bych zrušil... jak podobně zpívá v jedné písni Jarek Nohavica, (Ráno bych zrušil .. :-)

Budou-li ovšem lidé chtít tento zvyk udržet, žádná Unie si proti tomu ani neškrtne.

Autor: Zdenek Horner | čtvrtek 15.11.2018 13:43 | karma článku: 9,80 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 29,99

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13