Bílé držky, černé držky, ó jak oblažující názvosloví

Kulturně rasistický primitivismus se zde v diskuzi zase vyznamenal obhajobou černé držky. Pro mě ovšem je romský klavírista Tomáš Kačo český virtuóz, člověk, který dokázal z našeho kulturního prostředí přesáhnout do zahraničí.

Jeden z diskutujících pod článkem blogerky Heleny Vlachové s názvem  O českém rasismu  reagoval na výtku učitelky, že se nemá říkat černé držky, zejména v přítomnosti příslušníka romské kultury tím, že se onen Rom měl zastydět. Zřejmě za to, že patří k černým držkám. Onen diskutující je zřejmě nějaká výjimečná bílá držka. Nevím, jak se bělost držky odráží v záruce, že se vždy jedná o skvělého jedince. Domnívám se, že mnohé bílé držky jsou ve skutečnosti stejně nepřizpůsobivé jako některé černé držky. Pokud se černým držkám připisuje jenom nepřizpůsobivost, daná onou černou držkou, jak potom vysvětlit, že se jedna z nich stane  virtuózním klavíristou,  který dostane tu čest, zahrát si na nejprestižnějším místě současné koncertní kultury v newyorské Carnegie Hall?

Označovat někoho podle jeho držky a ještě to obhajovat, nelze označit jinak než jako příkladný primitivní kulturní rasismus, případně zkráceně rasismus. Barva kůže prostě není rasa. Původní nacistický rasismus se také neodvíjel právně jen od vnějšího vzhledu, dokonce ani od praktikování náboženství, ale od úředního záznamu soupatřičnosti v matričních záznamech, které ani nemusí být pravdivé. Takto unikl holokaustu například režisér Miloš Forman, o jehož židovském původu v matrice nic nenajdeme. Sám se o všem dozvěděl až ve zralém věku.

Současně netuším, jak v problematice nepřizpůsobivost pomáhá pejorativní označení „černá držka“. Chce snad někdo tvrdit, že se po takovém označení příslušný nepřizpůsobivý zastydí a začne se přizpůsobovat? Snad se tím naznačuje, že toto drsné označení má dotyčným nahnat strach? Nebo jaké zlepšení problému se tím myslí? Poučte mne vážení kulturní rasisté. Bohužel si spíše myslím, že se títmo označením problém zhoršuje. Společnost se ještě více rozděluje. Dokonce jde i o nátlak na jemnější bílé držky, že by také z nějakých důvodů mohly pro svou sluníčkovou změkčilost patřit třeba k šedým, a snad i proboha k těm černým držkám. V mé osobě vám to hned ulehčím a rovnou se přiznám, že jsem dokonce proislámská černá držka sluníčkovského typu. Teď už mi víc nadávat nemůžete a můžeme možná více diskutovat.

 

Autor: Zdenek Horner | sobota 15.12.2018 16:34 | karma článku: 11,94 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Válka je zločin

1.5.2024 v 14:35 | Karma: 29,99

Zdenek Horner

K té vší válečné vřavě

27.4.2024 v 3:23 | Karma: 30,13