Prdelky nám vládnou

Chcete-li pracovat pro stát, musíte mít určitou kvalifikaci a praxi a podle toho jste zařazeni do určité platové třídy. Za bolševika mohla kvalifikaci nahradit příslušnost ke straně a oddanost myšlenkám marxismu- leninismu. Dnes je situace mnohem lepší, příslušnost ke straně nahrazující schopnosti a vzdělání je na výběr víc a přibyla i hezká prdelka.. 

Zvykli jsme si na to, že ministři svému oboru vůbec nerozumí a jejich kvalifikace by nestačila ani na referenta okresního formáru. Prý jsou to ale jen funkce politické. Fajn, mají schopné a kvalifikované radily, ředitele, náměstky, jenže ani ti nesplňují často kvalifikaci pro obecní úřad.

Živě si umím představi situaci, kdy příjde k personálnímu šéfovi ministerstva padesátiletá učitelka z mateřské školky, která vystudovala mateřinku a uchází se o místo ředitelky odboru. Šanci na přijetí by měla malou, vlastně žádnou. Možná by se seběhlo pár úředníků a prohlíželi si ji jako exota a za zády by se uchychtávali a pochybovali by o jejim zdravém rozumu.

Když si ale ministr přivede do čela svého úřadu hezkou prdelku bez vzdělání a praxe, je to prý normální. Máme ale hodné ministry se sociálním citěním, kteří rádi hezké prdelce pomohou zvýšit kvalifikaci studiem na vysoké škole čeholokiv. A ještě jí pomohou s učením. Dnes máme daleko více možností, dříve byl po ruce jen VUML. Děkujeme pane ministře, neodcházejte, hezkých prdelek není nikdy dost. Ostatně, viděl jsem její fotku, máte vkus a musím uznat, že v takovém případě byla jeji kvalifikace viditelná i bez nějakého blbého papíru.

Prdelky mají i jiné podoby. V některých vládách se staly prdelky dokonce ministry. Někteří pro svou prdelku, někteří proto, že do ní lezli šéfovi strany. Nevím jak je vybírají. Vzpomínám na ministra zemědělství, učitele zeměpisu, ministra financí chemika, ministra obrany geologa,  ministra vnitra novináře, kultury zubaře, či premiéra mašinfíru, o ministrovi dopravy raději nemluvím, čert to vem, na to jsem si zvykl. Vadí mi ale, když jsou prdelky tak hloupé, že si ani nepamatují pro co hlasovaly ve vládě před týdnem, to už ani nemluvím o roku, nebo dokonce dvou letech. Například prdelky Špidlova kabinetu když "vybíraly" kupce Unipetrolu si po dvou letech před parlamentní vyšetřovací komisí nevzpoměly vůbec na nic, ani nevěděly, jak sami hlasovaly. Pamatovaly si jen, že výběrové řízení bylo průhledné, čisté a spravedlivé. Kdo si přečetl zápisy této ctihodné komise musel nabýt dojmu, že před ní odpovídali studenti pomocné školy. Tedy s vyjímkou Milana Urbana, který si vzpoměl, že se jmenuje Milan Urban.

Vidíte a takoví hlupáci s pomocí svých dobře placených prdelek nás řídí dodnes, ať je u moci kterákoliv strana. 

Autor: Petr Horálek | čtvrtek 24.2.2011 17:02 | karma článku: 28,54 | přečteno: 2033x