Kalousek není arbitrem morálky a boje proti korupci

Když jsem slyšel Kalouskův proslov v poslanecké sněmovně udělalo se mi špatně. Ten člověk snad nemá žádný práh studu. Jeden z vynálezců manipulací s veřejnými zakázkami poučuje ministra Vondru, který toho pokazil nestovnatelně méně, že by měl odstoupit. Myslím si, že člověk, který v minulosti snad stokrát přesvědčil, že žádnou morálku nevlastní, by měl být v klidu.

Nemá cenu vyjmenovávat nekonečný seznam podezřelých zakázek pod taktovkou talentovaného politika Kalouska, skandály, ze kterých šikovně vybruslil čistý, nikoliv však se ctí.

Pamatuji si na jeho výrok, kdy tvrdil, že sice byl ekonomickým náměstkem na ministerstvu obrany a byl odpovědný za úsek výběrových řízení, ale jen za to, aby byly správně zůřadovány. Nikdy nevyvodil politickou odpovědnost, ani když na špatně "vysoutěžených" padácích došlo k úmrtí vojáka. Čert vem peníze, ale život byl vysokou cenou za špatný a předražený výběr. 

Pamatuji si, jak ubezpečoval národ ještě v listopadu 2008, že ekonomická krize nás moc nepostihne a naše hospodářstní se s tím umí vypořádat. Pamatujete na jeho prognózu + 1,5 HDP? Jeho odhad vývoje příjmů byl zdaleka nejhorší v historii a v důsledku toho deficit, který nezaplatí ani naši vnuci. A politická odpovědnost - žádná, prostě se spletl.

I kdyby TOP 09 navrhla pana Kalouska na Nobelovu cenu za ekonomii, anebo za boj proti korupci, tak z něho jeho minulost nesmyje. Ani Jásir Arafat se nestal po obdržení Nobelovy ceny za mír mírotvorcem, zůstal jen tím teroristou.

Určitě nelze vyčítat ministrovi Vondrovi, že nekontroloval jednotlivé kolonky na předložených fakturách. To je pane Kalousku ubohost. Lze mu ale vyčítat, že se celou dobu hájil podobně jako oblíbený Standa Gross. Mimochodem, i toho poctivý Kalousek udolal.

Nabízí se ale jedno spravedlivé řešení. Pan ministr Vondra příjme svou politickou odpovědnost a odejde, a pokud policejní vyšetřování neprokáže předraženost zakázky, ani praní špinavých peněz, které Vondrovi TOP 09 tak vehementně vyčítá, odejde i pan ministr Kalousek, protože pomlouval a špinil svého kolegu ve vládě.

Nejsem přitom žádným fanouškem pana Vondry, protože jemu se stalo jen to, co před rokem udělal on svému šéfovi Topolánkovi, kvůli nesrovnatelně menší aféře s tajně nahraným rozhovorem v redakci časopisu pro pány. Tehdy volal po odstoupení on a oháněl se stejnou politickou odpovědností, před kterou dnes utíká. 

 

  

Autor: Petr Horálek | pátek 25.3.2011 11:23 | karma článku: 26,60 | přečteno: 1436x