Z modré zelená za pár desítek milionů korun

Od 1. ledna 2016 začala platit „velká novela zákona o pozemních komunikacích“. Co přinese nám řidičům a co přinese nám daňovým poplatníkům?

V Česku přibylo 450 km dálnic. Ano přibylo, ale pouze fiktivně. Jde totiž o administrativní změnu. Zmizely rychlostní silnice, které se nenápadně přejmenovaly na dálnice.

Možná to má něco do sebe. Některá „R“ byla zpoplatněna stejně jako dálnice a jezdit se tam může taky „stotřicítkou“. Alespoň se to ujednotí a nebude v tom zmatek.  Na některých čtyřproudých silnicích první třídy, které mají jízdní pruhy odděleny svodidly, se bude jezdit rychleji. Na silnicích II. a III. tříd bychom měli potkávat velké náklaďáky méně často. Fajn. Jenže tahle malá změna přináší také změnu dopravního značení. Značka „dálnice“ už nebude modrá, ale zelená, číslo dálnice bude na červeném pozadí apod.

Značky se vyměnit musí a taky se vymění. Někde už se s tím začalo.  A tahle sranda nás všechny bude stát, prý, až 40 milionů korun.

Změní se také, jak tomu vznešeně říká pan ministr Ťok, koncepce pokut a bodového systému. Policisté začnou zabavovat malé techničáky a sázet vyšší pokuty za telefonování či překročení rychlosti. Ale zato je zrušena tříbodová položka týkající překročení povolených hodnot při kontrolním vážení. To si mnozí „kamioňáci“ oddychnou. Ale co z toho, hlavně že si budeme moci požádat o značku „na přání“ nebo třetí značku na nosič jízdních kol.

No však uvidíme, co nám praxe přinese. Já doufám, že to nic dramatického nebude. Tak pevné nervy, řidiči.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Hoplíček | pondělí 25.1.2016 10:13 | karma článku: 13,43 | přečteno: 481x
  • Další články autora

Tomáš Hoplíček

Jan Kašpar by se divil …

17.2.2016 v 12:57 | Karma: 7,07

Tomáš Hoplíček

Nebojme se být pozitivní

21.10.2015 v 10:07 | Karma: 8,07

Tomáš Hoplíček

Jak imigroval český národ

29.9.2015 v 11:11 | Karma: 9,36