Podnikání a samurajské pravidlo tří vteřin

Spousta dobrých nápadů zůstalo v koši. A to jen proto, že jsme se báli, že nebudou dobré. Přitom stačí použít samurajské pravidlo tří vteřin. Udělat akci, rozhodnout se do pěti úderů srdce. Potom do fáze rozhodování vstupuje mozek a přemýšlí nad tím, proč by to nešlo a co by se stalo kdyby.

www.novinky.cz

Podnikání je v dnešní době celkem velké hrdinství. I Baťa musel několikrát zkrachovat, než se z něj stalo jméno světoznámé značky. Podnikání je o nápadech. Často jsou to jednoduché věcí. Problém je v tom, že se bojíme jít do akce. A tak mnohé dobré a zajímavé nápady skončí v šuplíku, aby na ně mohl za pár dnů, měsíců, let přijít někdo jiný a chopit se šance. Podnikání a rozjetí „vlastních věcí“ vyžaduje odvahu a určitý druh hrdinství. Znám docela dost úspěšných lidí, kteří své firmy vybudovali téměř z ničeho. Je to o práci a o čtyřiadvacetihodinové pracovní době. Jsou to bezesné noci, starost o chod provozu, o zaměstnance, o účetnictví, o správu dat, o daňové přiznání a ... mohl bych pokračovat. Mrzí mě, že v poslední době se česká společnost dívá na všechny podnikatele negativním měřítkem typu: ten to musel někde nakrást, to není možné.

Všude jsou lidé poctiví a nepoctiví. Všude jsou lidé, kteří svoji práci dělají dobře, nebo špatně. Jsou učitelé, kteří svým studentům dávají víc, než mají v popisu práce, věnují jim svůj volný čas, pomáhají jím s rodinnými problémy. A jsou učitelé, kteří jenom chodí do školy a ze školy, pohlídají si správně vyplněné třídní knihy a víc je nezajímá. To stejné platí u dobrých a špatných asistentek, účetních, právnících, lékařích i podnikatelích.

Vážím si lidí, kteří to, co dělají, dělají naplno a se vší poctivostí. Jsou to takové hrdinové dnešních dnů.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Hoplíček | pondělí 21.10.2013 13:02 | karma článku: 17,86 | přečteno: 2227x
  • Další články autora

Tomáš Hoplíček

Jan Kašpar by se divil …

17.2.2016 v 12:57 | Karma: 7,07

Tomáš Hoplíček

Nebojme se být pozitivní

21.10.2015 v 10:07 | Karma: 8,07

Tomáš Hoplíček

Jak imigroval český národ

29.9.2015 v 11:11 | Karma: 9,36