Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem úspěšný ?

Slovo úspěch je jako zaklínadlo dnešní doby. Záleží jenom na tom, jak má kdo nastavený žebříček hodnot a ten je vždy tak originální, jak moc originální je jeho majitel. 

Pod slovem úspěch si každý představuje něco jiného a jak všichni víme, příklady tohoto tzv. úspěchu jsou notoricky známé. Kupříkladu nebeská kariéra doprovázená drahým bejvákem, exkluzivním bourákem s ještě exkluzivnější milenkou - milencem, sportovní úspěchy, které zná celý svět nebo jen hrstka vyvolených, protože daný sport není zrovna zařazen na program olympijských her a nebo třeba úspěchy pěstitelské. A to třeba od pěstování brambor, kdy platí, že čím blbější sedlák, tím větší brambory, až po konopí, kde lze považovat za úspěch i to, že vaši pěstírnu neodhalí ČEZ a nepráskne vás policii.

Já jsem o úspěchu snil celý život. O takovém, který se nazývá americký sen. Chtěl jsem být bohatý podnikatel, kravaťák, který má na všechno lék, auto už ne z Tuzexu, ale z domova, nicméně stejně drahé a peněz jako šlupek, přičemž nad tím není zapotřebí diskutovat. Jenže pro to je taky zapotřebí něco udělat a já jsem si jaksi celý život  pořádně neuměl představit, co by to jako mělo být. Nejsem sice úplně líný, byť mne jeden pán v dětství nazýval Markýz praseliny, ale abych to s prací nějak přeháněl, to se říct nedá. Na učení taky moc nejsem, takže osvojení nějakých nových dovedností a znalostí, které bych potom šikovně prodal a k užitku přivedl u mne asi nehrozí a jakýmsi hlavním znakem mého života, i když spíš negativním, byl fakt, že jsem přes všechny obrovské sny prostě nějak nevěděl co se sebou. Až do jisté chvíle.

Něco se velmi pomalu a skoro nenápadně začalo měnit. Ruku v ruce s tím se ale jaksi začali měnit i mé zvyky, názory, pohledy na svět a dříve zavedená železná pravidla mého života se začala bořit. Když si vzpomenu na takovou drobnost, jak jsem jenom kvůli své vrozené lenosti celou střední školu svačil pouze chleba s máslem, protože jsem si ani neuměl představit, že bych si na ten chleba namazal cokoliv jiného, musím se nad tím pousmát. Teď mám chutě, že bych každý den sjížděl Kluky v akci a jejich recepty se učil nazpaměť. Dále začínám rád poznávat nová místa a jejich objevování mi přináší velké uspokojení a pocit dobrodružství. Se stejným zápalem se začínám pouštět do nových manuálních dovedností a zručností, které mi dříve nic neříkali, protože jako bohatý businessman si přeci nebudu špinit ruce prací. O své slovo se v mém životě začíná hlásit i pokora. Sny o velkém bohatství začínají brát  tak nějak  za své a mě bohatě stačí, když doopravdy zvládnu práci, kterou mi můj šlechetný zaměstnavatel zadá, nehádáme se se ženou a dokážu se od srdce zasmát se svými přáteli.  Poznávám, že u všeho, co si koupím je důležitějsí spíše zpracování a kvalita, nežli značka a vzhled a potom, co se z mého bratra díky dost špatným okolnostem stal bezdomovec, měním i dost radikálně pohled na to, co pro mne vlastně znamená pohodlný život.

Ruku v ruce s tím jde i moje manželství a hlavně jedna jeho část, která se týká zakládání rodiny. To mi totiž kvůli zdravotním problémům nejde a tak jsme s manželkou zkusili za pomoci lékařů úmělé oplodnění. Po dlouhých sedmi letech to vypadá, že se dočkáme konečně dočkáme úspěchu. A za to nestojí všechny prachy světa.

Najednou už nějak nemyslím na drahá auta, luxusní dovolené, drahé ubytování a party s přáteli třikrát týdně. Myslím na tu rodinu, aby byli včetně mé ženy všichni zdraví a my si tak mohli společně užít každý další den. Abychom zvládli dostavět rodinný dům, který jsme začali budovat v dobách, kdy bylo líp a potom, co jsem kvůli stavbě toho domu musel změnit zaměstnání, abychom to dokázali uplatit, myslím na to, abych svým novým pracovním povinnostem dokázal dostát a o to zaměstnání nemusel hledat znovu.

Takový ten obyčejný život, kterému jsem se dříve bránil zuby nehty, se mi začíná zamlouvat čím dál více a čím dál méně se bojím kvůli němu čas od času zapotit a nebo ušpinit od práce.

Za úspěch tedy začínám považovat né drahá auta a jiné materiální hodnoty, ale spíše zdravé mezilidské vztahy, pracovní i přátelské. Zdravé ruce, protože na ty je vždycky spolehnutí a fabrik je okolo jako máku a zdraví rozum v hlavě, podporovaný bohatými zkušenostmi, znalostmi a narůstajícím hladem po zajímavostech všeho druhu, neboť jak prý říkával můj děda, co do té hlavy dostaneš, to už ti nikdo nikdy nevezme.  A kdo ví, možná se jednou naučím něčemu, čeho si někdo náhodou všimne a pak to začne sypat. Zato já si toho možná ani nevšimnu. Ani bych se nedivil. 

Autor: Jan Holát | neděle 21.5.2017 19:47 | karma článku: 15,99 | přečteno: 263x
  • Další články autora

Jan Holát

Fejeton

Že prý, když se to umí, dá se napsat fejeton snad úplně na každé téma, které vás jenom napadne. I na takové téma, které není o nic menší, než právě sám fejeton.

15.4.2019 v 17:28 | Karma: 4,73 | Přečteno: 151x | Diskuse| Ostatní

Jan Holát

Je tady nedělní jaro

Ve své podstatě nejsem nějak vybíravý člověk, a proto nemám jedno roční období více rád než to druhé. Líbí se mi všechny čtyři stejně, neboť všechny čtyři mají rozhodně co nabídnout.

11.4.2019 v 15:23 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Ostatní

Jan Holát

Ranní půlhodinka s panem Nepilem

Každý člověk má nějaký ten ranní rituál. Někdo po ránu cvičí, někdo kouká ke snídani na televizi, někdo se sprchuje, když je obzvláště statečný, tak studenou vodou a někdo třeba dočítá noviny z předchozího dne.

24.3.2019 v 11:49 | Karma: 24,38 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ostatní

Jan Holát

Tak přísaháme!

Zvedáte denně a nebo týdně desítky kil? Cvičíte až se z Vás kouří a přitom nevíte co s tím dál? Jestli Vám nevadí zelená barva, jedno řešení bych pro Vás měl.

14.3.2019 v 16:15 | Karma: 8,08 | Přečteno: 275x | Diskuse| Ostatní

Jan Holát

Předsevzetí

Je tedy možná více než na čase, když už se nacházím v polovině životní pětiletky, zkusit s tím něco udělat. Nějak se nad to povznést. Hodit za hlavu všechny životní nepříjemnosti a rozloučit se s nimy.

9.3.2019 v 8:59 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 421x
Jsem manžel, táta a dělník, snílek, básník a rád bych i amatérský spisovatel. Tak uvidíme.

Seznam rubrik