Střídavka funguje i při rozbrojích rodičů

Existuje mnoho předsudků, které odsuzují střídavou péči. Často se v nich zapomíná, že stejné, nebo ještě horší problémy by dítě čekaly ve výlučné péči jen jednoho rodiče... Naštěstí dnes už i Ústavní soud říká, že podmínkou střídavé péče nemusí být souhlas a soulad obou rodičů.

Petr Cihlář z Brna pečuje o svého synka Matěje již několik let ve střídavé péči spolu s jeho matkou, a to přes její odpor. "Přesto střídavka funguje," říká. "Možná proto, že se oba z nás bojí ztráty dítěte v případě, že nedodrží soudem stanovená pravidla střídavé péče. Visí nad námi meč. Je mír, dítě z něho profituje." O svých zkušenostech hovoří ve trojdílném rozhovoru uveřejněném na YouTube.

Na svých webových stránkách pak zdůrazňuje:

"Navzdory vzájemným obviňováním manželů z domácího násílí, trestním oznámením, pokusům o vykázání, žádosti o ubytování v azylovém domě, řešení majetkových sporů za asistence policie, střídavá péče funguje. Může být tedy nařízena proti vůli jednoho z rodičů, může tedy fungovat k celkovému prospěchu dítěte i přes zjevné rozbroje rodičů."

Je to tak. Praxe nejen v tomto případě ukazuje, že i u hodně rozhádaných rodičů se dětem daří lépe ve střídavé péči, než jen u jednoho z nich. Ve výlučné péči by se dítě za takové situace „zabarikádovalo“ a druhého rodiče ztratilo. Škoda jen, že toto si stále neuvědomuje mnoho těch, kdo o péči o děti rozhodují.

Převzato z www.stridavka.cz

Autor: Aleš Hodina | středa 7.4.2010 12:30 | karma článku: 24,48 | přečteno: 1961x
  • Další články autora

Aleš Hodina

Historii vytváříme právě teď

16.5.2021 v 19:30 | Karma: 19,00

Aleš Hodina

Projev, který nesměl zaznít

7.3.2021 v 18:49 | Karma: 31,82

Aleš Hodina

Vnitrostátní únosy dětí

10.12.2020 v 13:42 | Karma: 15,15