Nová tabulka výživného: z bláta do louže

18.5.2010 představila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová finální verzi doporučující tabulky pro stanovení výše výživného. Cílem materiálu, který bude rozeslán jednotlivým soudům, má být sjednocení rozhodování soudů v otázkách výživného.

Výše výživného je stanovena jako procentuálního rozmezí z měsíčního čistého příjmu povinného rodiče. Oproti původnímu návrhu došlo, prý na základě zaslaných připomínek, pouze k navýšení hodnot procentuálního rozmezí. Jednotlivé věkové kategorie zůstaly nezměněny.

Tabulka nyní vypadá takto:

 

0-5
6-9
10-14
15-17
18+

 

Ministerstvo už ani nepředstírá, že vzorem má být rakouská tabulka. Ta totiž má s tou naší společné jen podobné procentuální sazby. Jejich použití je ale v Rakousku podmíněno dalšími pravidly, o kterých jsme psali už dříve a jež u nás jaksi vypadla:
1. Výživné má v Rakousku svou horní hranici. Za nemravné je zpravidla považováno výživné, které tvoří více než 2,5–násobek obvyklého výživného. To zřejmě souvisí s tím, že určitá úroveň výživného už dítěti poskytuje velmi slušné zajištění jeho potřeb. Další peníze navíc by už pak spíše pomáhaly rodiči, který výživné za dítě inkasuje, zvyšovat jeho životní úroveň. K dítěti by se ani nedostaly.
2. Procentní sazba na každé dítě se snižuje v závislosti na počtu dalších vyživovaných dětí. To odpovídá i situaci v běžné rodině – děti ve vícečetných rodinách se přece jenom musejí uskromnit trochu více než jedináčci.
3. Rodiči, který platí výživné, musí zůstat tzv. existenční minimum (v Rakousku 650 EUR měsíčně), a to i za cenu snížení výživného. Není cílem, aby rodič zemřel hladem, ale aby mohl dlouhodobě dítěti přispívat alespoň podle svých možností.
Proč se tyto podmínky u nás neobjevily ani teď, po změně tabulky, zůstává záhadou. Máme tu tak další typicky český paskvil vzniklý z původně dobrého vzoru. Místo toho, aby se výživné sjednotilo v rozumné podobě, pravděpodobně ještě více vyostří situaci mezi rozvádějícími se rodiči, zlatokopky podnítí k rozvodům a mužům znechutí zakládání rodin.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Hodina | středa 19.5.2010 3:13 | karma článku: 25,43 | přečteno: 4197x
  • Další články autora

Aleš Hodina

Historii vytváříme právě teď

16.5.2021 v 19:30 | Karma: 19,00

Aleš Hodina

Projev, který nesměl zaznít

7.3.2021 v 18:49 | Karma: 31,82

Aleš Hodina

Vnitrostátní únosy dětí

10.12.2020 v 13:42 | Karma: 15,15