Český stát se podílí na diskriminaci

Stěžuji si na nečinnost ústředních orgánů státní správy České republiky, zejména pak Úřadu vlády České republiky, Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva práce a sociálních věcí, které dlouhodobě tolerují pokračující diskriminaci otců v rozvodových řízeních.

V České republice i v roce 2010 přetrvává diskriminace podle pohlaví. V 90 % případů jsou děti po rozvodu stále svěřovány do péče pouze jednoho rodiče – matky. Střídavá výchova, která zajišťuje dětem péči obou rodičů, je využívaná minimálně. O otcovské péči ani nemluvě.

Následkem toho je, že 90 % dětí z rozvedených manželství přichází o tátovu výchovu. A tátové přicházejí o své děti, se kterými se mohou jen občas navštěvovat. Přestože by je rádi vychovávali.

Žádám proto, aby v souladu s požadavky deklarovanými Mezinárodní rodičovskou aliancí (International Parents Alliance) příslušné orgány přijaly tato opatření proti diskriminaci rozvedených otců a jejich dětí:

1. Bude zrušen model svěřování dětí do výhradní výchovy jednoho z rodičů a OBA odpovědní biologičtí rodiče budou právně uznáni jako rovnocenní pečující rodiče.
2. Každému z rodičů bude přiřčeno stejné zákonné rodičovské právo sdílet významný, téměř rovnocenný podíl času rodičovské péče, vystřídaný vždy odloučením.
3. Odepření kontaktu s dítětem jedním z rodičů bude považováno za trestný čin únosu.
4. Obvinění z násilí a zneužívání bude řešeno výhradně trestněprávní cestou, v řádném procesu a s tvrdými sankcemi za křivá obvinění. Zároveň bude soudem chráněno zachování vztahů mezi rodičem a dítětem.

Chcete-li, aby dětem zůstávali oba rodiče, můžete se k této stížnosti připojit zde.

Převzato ze Střídavky.

Autor: Aleš Hodina | čtvrtek 16.12.2010 10:02 | karma článku: 22,96 | přečteno: 1874x
  • Další články autora

Aleš Hodina

Historii vytváříme právě teď

16.5.2021 v 19:30 | Karma: 19,00

Aleš Hodina

Projev, který nesměl zaznít

7.3.2021 v 18:49 | Karma: 31,82

Aleš Hodina

Vnitrostátní únosy dětí

10.12.2020 v 13:42 | Karma: 15,15