Cyril a Metoděj? Proč oslavujeme vrahy národa?

Propaganda o tom, jak sluníčkoví apoštolové přinesli mír a spásu poloretardovaným Slovanům je jedna velká lež a mělo by se s ní už přestat.

Misionářství je pořád stejné. Má jednoduchá pravidla. Rozvrátit a vyhladit původní kulturu, odpůrce pozabíjet, zavřít nebo alespoň vyvlastnit, naroubovat církevní dogmata a z přeživších udělat ustrašenou, snadno manipulovatelnou zvěř. Ovce konkrétně. Tak to vypadá dnes, kdy misionáři, jako předvoj těžařských společností, "obracejí na víru" indiány v Amazonii a takové to bylo i před tisíci lety. Nedělejme si iluze. Cyroš s Metudem rozhodně nikoho nepřesvědčovali úsměvem.

 

Fáze 1: zničit kulturu
To, co tu teď máme, není naše kultura. Tohle nejsme my. Církev byla ve vyhlazování slovanství neobyčejně důsledná. Řeckou mytologii známe všichni, vyjmenujeme s klidem i pár římských bohů, keltské tradice jsou poměrně široce známé a germánská mytologie zažívá jakousi svoji renesanci. Zato o své vlastní historii nevíme nic. Je pravděpodobné, že byla nejméně "kompatibilní" - rozuměj nejsvobodomyslnější a nejmírumilovnější - s diktátem Vatikánu a proto bylo nutné dát si opravdu záležet, aby toho zbylo co nejméně. Musíme hodně hluboko do Ruska, když se něco o své původní kultuře chceme dozvědět. Zákonník, který tahle dvojka apoštolů u nás zavedla, nařizoval tvrdé tresty za setrvání u staré víry. Dokonce kritizovali francké misionáře, že byli ve svých postupech příliš jemní a pomalí.

Fáze 2: zbylé střípky pokřivit k obrazu svému
Klasika, jako všude jinde. Zabíjení kněžích, ničení svatyň, kácení posvátných hájů, sekání končetin, popravy a vůbec nic moc. Násilím nám vzali naši identitu a my je za to oslavujeme. Na původních posvátných místech stojí nyní kostely a katedrály, naše původní svátky dostaly církevní tématiku. Víme, že se Ježíš nenarodil v zimě. Vše, co dnes slavíme, je jen pokřivená podoba původních zvyků.

Fáze 3: zmanipulovat
Samozřejmě bez násilí a strachu by to nešlo. Jen šílenec, nebo prospěchář, by mohl vyměnit dobrovolně původní spiritualitu za víru v jakéhosi výstředního boha, který stvořil lidi, aby je mohl trestat a protože mu samotnýmu to asi nějak nešlo, tak k tomu přidal "pozemní personál" v podobě černoprdelníků, aby mu v tom pomáhali. Nevíme moc, jak se u nás předtím žilo, ale aniž by člověk pracně hledal, může si udělat obrázek z ostatních animistických, šamanských kultur. Úcta k přírodě, hluboké vědomí jednoty, rovnost. V málokteré původní kultuře je žena něco míň, než muž. Takové kultury nerozdělují na duchovní a světské, všechno je oslavou Boha. Nepotřebují stometrové chrámy a oltáře z tun zlata, protože Boha vidí v každém závanu větru, v každém úsměvu, ve volnosti žití. Určitě to nebyly jen kytičky a duha, ale pořád lepší, než co přinesla církev.

Je pravděpodobné, že naše kultura byla velice rozvinutá ve všech směrech. Až nástup germánského nacionalismu přišel s myšlenkou, že Slované byli polodebilní parta, kterou Germáni přišli osvítit svou úžasnou kulturou. Ano, víme, známe z dějin, jak dokážou Germáni osvětlovat... Existují i důvodná podezření, že Cyril s Metodějem sem žádnou abecedu nepřinesli, dávno tu byla. Ale jsou to jen střípky informací. Jak říkám, ničení slovanství bylo, a stále je, velmi důsledné. I Hitler se Slovanů bál, jako čert kříže. Asi věděl proč.

 

Nevím, co tedy dnes máme slavit. Přišli jsme o svou kulturu, o svou identitu, naučili jsme se bát, držet hubu a krok. Přijde mi to, jako kdybychom oslavovali Mnichov.

P. S.: Nemám nic proti Kristově učení. Je nádherné a kéžby ho následoval každý. Ale to, co hlásá církev rozhodně za Kristovo učení nepovažuju.

 Edit 6. 7. - Pro velký úspěch článek pokračuje zde.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Hoch | sobota 5.7.2014 18:38 | karma článku: 31,10 | přečteno: 3208x