Seriál neznámých skupin – Sonata Arctica, díl 1.

Články na pokračování o hudebních skupinách (rock a metal), které se mezi většinu posluchačů přes běžná česká rádia nedostají.

Finská power metalová skupina Sonata Arctica. (Uprostred frontman kapely.)

Není tomu tak dávno, co mě naštval jeden můj kamarád, když mi poslal po ICQ odkaz na Youtube. Byl jsem celkem zvědavý, co na mě vybafne nyní, protože mi občas posílá písničky, které momentálně poslouchá.  Tentokrát to byla skupina Linkin park a jejich aktuální hit, který na Evropě 2 hrají snad každou hodinu. Přemýšlel jsem nad tím a říkal si, proč je běžný posluchač omezen jen na tak malé množství skupin? Mohl bych vyjmenovat na prstech jedné ruky - Linkin park, Redhoti, My chemici romance, atd… Je to samozřejmě všechno o komerci, která je Českou republikou téměř překypena. Tím nechci říct, že komerční hudba = špatná hudba, to tak samozřejmě není. Stát se komerční skupinou může takřka kterákoliv partička. Záleží jen na tom, jak šikovného má daná grupa managera a jak je prosadí do světa. A je více než jasné, že pokud by nějaká alternativní skupina dostala možnost stát se komerční, asi by jí využila. Co si budeme povídat, je to hodně o penězích.

Ovšem já jsem se Vás rozhodl seznámit s těmi skupinami, které zatím takové „štěstí“ neměly a jsou tady u nás v Čechách relativně neznámí. Upřímně si totiž myslím, že existuje daleko víc kvalitních a mnohdy i kvalitnějších skupin, než které slýcháváme dennodenně v rádiu.

V prvním díle tohoto seriálu (podle ohlasu se uvidí, jak dlouhého) bych se chtěl zaměřit na skupinu, která mi instrumentálně hodně připomíná styl Nightwish. Ano, řeč bude o finské power metalové skupině Sonata Arctica. (Popis skupiny bude vždycky relativně stručný, bez konkrétnějších údajů, které jsou leckdy zbytečné.)

Sonata Arctica byla založená již roku 1996, ovšem pod jiným názvem a zaměřovala se spíše na heavy metal. Až později, po odchodu několika členů skupiny a příchodu nového kvalitního kytaristy, baskytaristy a klávesisty, se tato partička vydala směrem, který podle mě byl pro ně ten nejlepší. Jejich texty jsou podobného ražení jako u další finské (známější) skupiny Nightwish.

V Sonatě momentálně působí 5 členů a zajímavostí je, že mezi nimi není žádná žena. Jejich typickým stylem je poměrně velké využití kláves pro zvýšení melodiky, rychlé bicí a kvalitní kytarová sóla. Do tohoto instrumentálního divadla uslyšíte příjemný hlas frontmana kapely.

Ačkoliv byla skupina založena již nazačátku druhé poloviny 90.let, jejich debutové album přišlo až v roce 2000. Ovšem hned s prvním albem Ecliptica přišly hity jako např. Fullmoon, Mary Lou, My land…a další. V metalově naladěném Finsku se staly velice brzy populárními a díky jejich melodičnosti se postupně dostávájí na chuť i těm, kteří metalové hudbě příliš neholdují.

Jako ukázku jejich tvorby jsem se rozhodl připravit tři písničky. Není to pouze náhodný výběr, má určitý smysl. První písnička nese název Fullmoon – již zmiňovaný hit z prvního alba Ecliptica. Jako druhou písničku jsem vybral píseň Tallulah , která je táhlá, emocionální a velice zajímavá. No a jako poslední bych si nemohl odpustit nějakou poměrně ostřejší skladbu, tato nese název Wildfire . Děkuji za přečtení tohoto článku, snad jsem Vás navnadil do chladných a zároveň ohnivých rytmů této power metalové kapely.

S příštím dílem nashledanou.

Autor: Jan Hnízdil | pondělí 9.6.2008 10:50 | karma článku: 13,76 | přečteno: 1990x